Ο Θεμιστοκλής σκότωσε τον Δαρείο! – Τα ιστορικά λάθη που εντοπίσαμε στο 300: Rise of an Empire

14:00 7/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Κινηματογράφος: Μία σχετικά οικονομική απόλαυση στις ημέρες μας. Όταν όμως βλέπεις μία ταινία σαν το 300 Rise of an Empire, αποτελεί μία πραγματική απόλαυση, μία φαντασμαγορία, μία... εθνική ανάταση.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ήταν όπως το αναμέναμε; Ναι. Ίσως και καλύτερο. Το παρόν κείμενο ωστόσο δεν πρόκειται για μία κριτική στο έργο, αλλά μία απλή και σχετικά σύντομη καταγραφή για το πώς αντιμετωπίζεται η πραγματική Ιστορία μέσα από το σύγχρονο Χόλιγουντ.

Κάθεσαι αναπαυτικά και περιμένεις να δεις το θέαμα. Ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό

είναι αλήθεια. Όπως το περιμέναμε εδώ και τόσα χρόνια. Γυμνασμένα κορμιά, βαρύγδουπες και εμψυχωτικές ομιλίες, ίντριγκα, διπλωματία και... εθνική υπερηφάνεια είναι αυτά που σου δίνει το 300 Rise of an Empire.

Για να μην τα πολυλογούμε και χωρίς φυσικά να κάνουμε «spoiler» για όσους δεν το έχουν δει ακόμα, άλλωστε μόλις χθες έγινε η πρεμιέρα, θα παραθέσουμε μερικά γεγονότα που στην ταινία έγιναν κάπως αλλιώς.

Αρχικά ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται ούτε για sequel, ούτε για prequel, αλλά για μία ταινία η οποία διαδραματίζεται ακριβώς την ίδια στιγμή με την πρώτη. Πραγματεύεται κατά κύριο λόγο την Ναυμαχία του Αρτεμισίου η οποία γίνεται ταυτόχρονα με την Μάχη των Θερμοπυλών, όπου έπεσαν ο Λεωνίδας και η βασιλική του φρουρά.

Τι βλέπουμε όμως στην νέα ταινία που δεν θα έπρεπε να δούμε;

Αρχικά οι ενδυμασίες, είναι αρχαιοπρεπείς, αλλά δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Οι αριθμητικές ισοδυναμίες Ελλήνων και Περσών δεν αντιστοιχούν με τα όσα ξέρουμε από τις ιστορικές πηγές. Οι Έλληνες έχουν τόσο λιγότερα πλοία και τόσο λιγότερο στρατό σε σχέση με τους Πέρσες που στην πραγματικότητα δεν θα κέρδιζαν ούτε με... σφαίρες. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας όπου οι Αθηναίοι καταντούν να πολεμούν με ολόκληρο τον περσικό στόλο έχοντας μόλις έξι τριήρεις!

Παράλληλα ο Θεμιστοκλής εμφανίζεται ως ο εμπνευστής της ενωμένης Ελλάδας, ένα όνειρο όμως που περνά μέσα από την έμπρακτη συνδρομή των στενόμυαλων Σπαρτιατών. Τόσο σε άνδρες όσο και σε πλοία. Πλοία στην Σπάρτη; Ο Ηρόδοτος μας αποκαλύπτει πως από τα 366-378 πλοία των Ελλήνων οι Σπαρτιάτες διέθεσαν μόλις 16, την ώρα που οι Αθηναίοι είχαν 180!

Για να μην πούμε για την -ομολογουμένως επιβλητική και γοητευτική- Αρτεμισία... Στην πραγματικότητα όσο και στην ταινία, η Αρτεμισία ήταν Ελληνίδα. Στην ταινία όμως παρουσιάζεται ως η κύρια ναύαρχος του περσικού στόλου, την ώρα που στην πραγματικότητα ήταν βασίλισσα της Αλικαρνασσού, κάτι που δεν αναφέρεται στην ταινία.

Στην ταινία δεν βλέπουμε ούτε τον Ευρυβιάδη, ούτε την απαίτηση των Σπαρτιατών και λοιπόν Πελοποννησίων να ναυμαχήσουν στα ανοιχτά του Ισθμού, απαίτηση που δημιούργησε και το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Θεμιστοκλή.

Και τέλος να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τον Δαρείο, τον βασιλιά των Περσών κατά την περίοδο της Μάχης του Μαραθώνα. Τον Δαρείο λοιπόν σύμφωνα με την ταινία τον σκότωσε ο Θεμιστοκλής. Δεν θα σχολιάσουμε τίποτα άλλο...

Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται για βιασμό της ελληνικής ιστορίας. Η ταινία αποτελεί μία ιστορικού χαρακτήρα ταινία και όχι μία ιστορική ταινία. Άλλωστε ας είμαστε επιεικείς. Όλα όσα βλέπουμε και στις δύο ταινίες, είναι η μεταφορά στον κινηματογράφο του κόμικ του Φρανκ Μίλερ. Ένα κόμικ το οποίο όμως δεν αποτελεί ιστορικό κείμενο, αλλά τα γεγονότα της ταραγμένης εκείνης περιόδου όπως τα φαντάστηκε ο ίδιος όταν ήταν παιδί...

ΥΓ: Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και το ντιμπέιτ, του ποιος ήταν πιο «μάγκας»: Ο Θεμιστοκλής ή ο Λεωνίδας;

Keywords
Τυχαία Θέματα