Οι κάτοικοι της Ζακύνθου πληρώνουν 550 ευρώ για νερό!

Τις συνέπειες που έχει η απουσία καλής ποιότητας νερού στα νοικοκυριά της Ζακύνθου αποκαλύπτει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δημήτρης Λιβάνης, με αφορμή τις προσπάθειες που γίνονται για νέες γεωτρήσεις στο νησί.

Ο κ. Λιβάνης σχολίασε πως οι κάτοικοι του νησιού δαπανούν χιλιάδες ευρώ για την αγορά εμφιαλωμένων νερών και η εξασφάλιση ποιοτικού νερού μέσα από το δίκτυο θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα των αρμοδίων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νερό που διαθέτει ο δήμος στο νησί είναι υφάλμυρο

και προέρχεται από γεωτρήσεις που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Η υπεράντληση νερού τους θερινούς μήνες, λόγω των χιλιάδων τουριστών που φιλοξενούνται, κάνει το νερό ακόμα πιο ακατάλληλο για πόσιμο με αποτέλεσμα, σχεδόν όλα τα νοικοκυριά να στρέφονται στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι το νερό της Ζακύνθου να είναι πόσιμο! Όλοι μας αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε για να αγοράσουμε πόσιμο νερό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιβάνης και πρόσθεσε: «Πρακτικά, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται μια εξάδα νερό την ημέρα για να πιει και να μαγειρέψει. Στις 365 ημέρες του χρόνου, θα ξοδέψει περίπου 550 ευρώ! Αυτό για 10.000 νοικοκυριά στη Ζάκυνθο μεταφράζεται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης οφείλει να εξασφαλίσει πόσιμο νερό, με οποιοδήποτε τρόπο και αυτός ο τρόπος πρέπει να είναι ο πιο οικονομικός! Έχουμε απορρίψει καταρχήν την λύση της αφαλάτωσης, αλλά η επιλογή της μεθόδου είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Η κάθε λύση έγκειται στο πως θα έρθει πιο φτηνό νερό στο σπίτι μας» κατέληξε.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΖ) να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στη Ζάκυνθο και να γίνει αυτό πόσιμο. Πρόσφατα βρέθηκε στο νησί κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και επιθεώρησε τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέας σειράς γεωτρήσεων που θα δώσουν καλύτερο νερό στο δίκτυο ύδρευσης και η ολοκλήρωσή του συνδέεται με το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του φθαρμένου αγωγού μεταφοράς νερού στην πόλη της Ζακύνθου μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα