Όλα τα σενάρια της πολιτικής κρίσης – Ποιος θα κάνει πίσω και ποιος θα ρίξει την κυβέρνηση

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη η χώρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το οποίο προκάλεσε σωρεία πολιτικών εξελίξεων.

Η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης μοιάζει σαν γυαλί που ράγισε και δεν μπορεί να ξανακολλήσει με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά να ακολουθούν το μονοπάτι της μετωπικής σύγκρουσης με την Νέα Δημοκρατία

και την τελευταία να αναζητά συμβιβαστικές λύσεις χωρίς ωστόσο να κρατά προφίλ υπαναχώρησης.

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για τις πολιτικές διεργασίες όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καθορίσει -τουλάχιστον προς το παρόν- την πορεία όχι μόνο της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Θα πάμε σε εκλογές ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει πολλά κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ώρες.

Το κλίμα πολώνει περισσότερο από όλους μέχρι στιγμής η ΔΗΜΑΡ η οποία εμφανίζεται ανένδοτη σε οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με τις απόψεις που έχει διατυπώσει για πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αυτός είναι και ο λόγος μάλιστα που η Αγίου Κωνσταντίνου απέρριψε την «σολομώντεια» λύση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη για «μικρή ΕΡΤ» με λιγότερους υπαλλήλους για άμεση εκπομπή.

Η ΔΗΜΑΡ φτάνει το σχοινί σε τέτοιο σημείο μάλιστα που προεξόφλησε πως σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, δεν πρόκειται να τον στηρίξει.

Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης είναι ένα από αυτά που «παίζουν» τις τελευταίες ώρες, αφενός λόγω του ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές, αφετέρου λόγω της στάσης που κρατούν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ο πρωθυπουργός και να θέλει να πάμε σε κάλπες αδυνατεί να τις προκηρύξει -προς το παρόν- και αυτό διότι δεν δύναται η προκήρυξη εκλογών πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την ορκωμοσία της Βουλής στις 28 Ιουνίου.

Στο Μαξίμου θα ξεκαθαρίσει κάθε σενάριο. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αρνηθούν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό με τους όρους που αυτός θέλει, τότε θα οδηγηθούμε στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Εκεί, δεδομένων των συνθηκών η κυβέρνηση θα πέσει διότι δεν διαθέτει πλειοψηφία 150+1 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς παραδίδει την δεδηλωμένη πίσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Στο σενάριο αυτό ο πρωθυπουργός επικοινωνιακά θα ρίξει όλη την ευθύνη για την διάλυση της κυβέρνησης στους κυβερνητικούς εταίρους.

Πάντως το σενάριο που συζητείται περισσότερο από όλα, δεδομένης της αδιαλλαξίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι αυτό της αλλαγής του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς και η επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να απορρίπτει κάθε συζήτηση επ’ αυτού, ωστόσο οι λεγόμενοι «αντισαμαρικοί» εντός της ΝΔ, μαζί με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκρίνουν το σενάριο αυτό προκειμένου να διασωθεί η παρούσα κυβέρνηση. Αρνητικός εμφανίστηκε πάντως ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως το σενάριο αυτό ούτε καν συζητείται…

Δεν αποκλείεται πάντως οι τρεις αρχηγοί βλέποντας τα δημοσκοπικά αποτελέσματα του τελευταίου διαστήματος να επιλέξουν την λύση του συμβιβασμού προκειμένου να μην συρθεί η χώρα σε μία αβέβαιου αποτελέσματος πολιτική κρίση. Έτσι σε αυτήν την περίπτωση οι κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να στρέψουν τα βλέμματα αποκλειστικά στις εξελίξεις στην ΕΡΤ, εμφανίζοντας σύμπνοια και όχι υποχώρηση.

Το απόγευμα πάντως αναμένεται «καυτό» αρχής γενομένης των δηλώσεων του πρωθυπουργοί εν είδει διαγγέλματος λίγο πριν υποδεχθεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί να προσδεθεί στο άρμα των κινημάτων και των λαϊκών κινητοποιήσεων κάνοντας μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως πρόβα προεκλογικών συγκεντρώσεων η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα προσπαθήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι μάλιστα στο προς κατακερματισμό κυβερνητικό τοπίο…

Keywords
Τυχαία Θέματα