Ορατό το ενδεχόμενο απόλυσης για 35.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν

Ένα βήμα από την απόλυση θέτει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που μεταβλήθηκαν οι εργασιακές τους σχέσεις σε αορίστου χρόνου το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βουλή και πέραν αυτού καταργεί ή συγχωνεύει 23 φορείς του δημοσίου.

Όπως αναφέρει το άρθρο 43 και φέρνει στο φως το Πρώτο Θέμα «οι σχέσεις εργασίας υπαλλήλων οι οποίες μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου λύονται αυτοδικαίως, ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη μετατροπή,

σε περίπτωση που διαπιστωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, ότι κατά τον χρόνο μετατροπής, δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις μετατροπής ή ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, και οι θέσεις τους καταργούνται».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη η ρύθμιση αφορά τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχους που νομιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου. Το άρθρο 43 όμως αναφέρει ότι συμπεριλαμβάνει και τους υπαλλήλους που ανεξάρτητα από τον χρόνο, μεταβλήθηκε η εργασιακή τους σχέση. Ενδεικτική είναι και η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση που λέει ότι οι σχετικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εξέδωσαν ανησυχητικά πορίσματα ως προς τον τρόπο εφαρμογής του εκάστοτε ισχύοντος νομικού πλαισίου που ορίζει την μετατροπή εργασιακών σχέσεων σε αορίστου χρόνου. Κατόπιν τούτου ο ουσιαστικός επανέλεγχος όλων των περιπτώσεων μετατροπών είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας προκειμένου να αρθούν χρόνιες αδικίες μεταξύ εργαζομένων.

Συνεργάτες του υπουργού πάντως έσπευσαν να τονίσουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα περάσουν από έλεγχο. Με δεδομένο όμως ότι η έρευνα θα επεκταθεί και πέραν του διατάγματος Παυλόπουλου γίνεται αντιληπτό ότι η διάταξη αφορά περισσότερους από 35.000 υπαλλήλους.

Πηγή: protothema.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα