Παρωδία διαδικασιών: Η Βουλή απέρριψε δια βοής… ομόφωνα το αίτημα για δημοψήφισμα

Στις 10 το πρωί ξεκίνησε η κορύφωση του κοινοβουλευτικού... δράματος με τη συζήτηση στη Βουλή με την απόφαση για το αν αθροίζονται οι προτάσεις για δημοψήφισμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ δεν παρίσταντο με βάση τις χθεσινές τους αποφάσεις,

καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «παρωδία και βαθιά αντιδημοκρατική συνταγματική εκτροπή»

Η κυβερνητική απάντηση μέσω διαρροών αλλά και τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών ήταν πως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι απολύτως προσχηματικές, μιας και ο στόχος είναι να αποφύγουν να απαντήσουν, αν θέλουν να αθροιστούν οι προτάσεις τους με αυτή της Χρυσής Αυγής.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν κανονικά στην αίθουσα, αποχώρησαν όμως πριν από την ψηφοφορία για να «μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία» με τη σειρά τους, ενώ αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα.

Τελικά, όπως είχε προαναγγείλει το koolnews.gr η όλη διαδικασία μετετράπη σε παρωδία καθώς όλες οι πλευρές δεν ενδιαφέρονταν για την ουσία αλλά για τις εντυπώσεις.

Επικρίσεις ΔΗΜΑΡ περί αντισυνταγματικής απόφασης

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές πρακτικές, επικαλούμενη το άρθρο 70 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει πως τα θερινά τμήματα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με την Ολομέλεια «εκτός αν ορίζει αλλιώς το Σύνταγμα». «Και αυτό ακριβώς κάνει το Σύνταγμα» ανέφερε η κυρία Γιαννακάκη, σημειώνοντας πως στο άρθρο 44, πρόβλεψη για το δημοψήφισμα υπάρχει μόνο με την Ολομέλεια εν λειτουργία.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας ανέφερε πως «οι κακοποιημένοι θεσμοί εκδικούνται και την πληρώνει ο λαός».

Ο κ. Ψύρρας μάλιστα σημείωσε πως με την παρούσα απόφαση της διασκεψης των Προέδρων δημιουργείται ένα ιστορικό προηγούμενο. Οι ομιλητές της ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν από βήματος πως θα μπορούσε να γίνει η άθροιση των προτάσεων, καθώς τα αιτήματα ήταν κοινά, έστω και αν το πλαίσιο διατύπωσης ήταν διαφορετικό-κατά το παράδειγμα του 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Επίθεση Χρυσής Αυγής στη ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ βέβαια σφυροκοπήθηκε και από τη Χρυσή Αυγή σε πιο ήπιους τόνους από την κυρία Ελένη Ζαρούλια και μέσω μιας σχεδόν παραληρηματικής ομιλίας του βουλευτή του κόμματος, Μιχάλη Αρβανίτη.

Ο κ. Αρβανίτης έκανα λόγο με τη σειρά του για προσχηματική διαδικασία και σημείωσε πως αισθάνεται σαν ποινικολόγος που αντιλαμβάνεται πως το δικαστήριο έχει εκδώσει την απόφασή του πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επιφύλαξε όμως εξαιρετικά σκληρά επίθεση για τη ΔΗΜΑΡ, την οποία χαρακτήρισε κόμμα που φυλλορροεί.

Επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο εγκάλεσε για την περιουσία του και τον χαρακτήρισε… «δούλο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου», καλώντας τον να πάει στο Ισραήλ να «δει τι γίνεται», με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή από τα έδρανα της ΔΗΜΑΡ.

«Θεσμικός» Γεωργιάδης

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως το θέμα ξεκίνησε από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, ανέγνωσε τις προτάσεις ως 6+1 (χωριστά του ΚΚΕ), δημιουργώντας έτσι δυο διαφορετικές ομάδες προτάσεων. «Αν είναι έτσι λοιπόν, αφαιρούμε από την πρόταση της υπογραφές της ΔΗΜΑΡ, επειδή δεν θέλετε-ορθώς κατά τη γνώμη μου-να συναθροιστείτε με τη ΧΑ και βρισκόμαστε κάτω από το συνταγματικό όριο των 120» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ή μαζεύονται 120 ψήφοι ή δεν μαζεύονται» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην αντιπολίτευση κατά την πάγια κυβερνητική τακτική.

Εμφάνιση Σταμάτη και απάντηση του Μαξίμου

Μάλιστα, το λόγο πήρε σε μια σπανια εμφάνισή του στη Βουλή και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού απάντησε στα διαδικαστικά ζητήματα, λέγοντας πως οι προτάσεις θα έπρεπε να είναι ήταν σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα του συντάγματος και συγκεκριμένα με το αρ. 49- όπου αναφέρεται πως ζητήματα δημοσιονομικά δεν τίθενται υπό καθεστώς δημοψηφίσματος και θα πρέπει να ρυθμίζεται κοινωνικό ζήτημα.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν ρυθμίζει κοινωνικό ζήτημα, απλά το αναφέρει» σημείωσε ο κ. Σταμάτης Διαγιγνώσκοντας και δεύτερο πρόβλημα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει τον μουντζούρη (παλιά αυτοκινητάμαξα) αλλά όχι τη μουντζούρα», μιλώντας και ανυπαρξία δήλωσης περί μη συνάθροισης με τη Χρυσή Αυγή, έστω και χωρίς νομικό περιεχόμενο.

Ο κ. Σταμάτης επέμεινε πως δεν αθροίζονται οι απαραίτητες υπογραφές, ενώ απαντώντας για το δεδικασμένο του 2008, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, λέγοντας πως σε περίπτωση ενιαίας πρότασης θα ήταν απαραίτητη και η υπογραφή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Εμείς σαν κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζουμε, αν οι προτάσεις αυτές πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Σύνταγμα» είπε εν τέλει ο κύριος Σταμάτης συμπληρώνοντας πως πρώτα η Βουλή πρέπει να αποφασίσει αν «συγκεντρώνονται οι απαραίτητες υπογραφές και αν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις του Συντάγματος», δικαιολογώντας έτσι την εισήγηση της κυβέρνησης να εγκριθεί η πρόταση από το θερινό τμήμα, βασιζόμενος και στο άρθρο 21 του Κώδικα της Βουλής, όπου ορίζεται πως «Βουλή είναι και η Ολομέλεια και τα τμήματα».

«Ο κύριος Τσίπρας απέτυχε να διατηρήσει στην επικαιρότητα ένα θέμα, για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει δίκιο» σημείωσε ο υπουργός, επιτιθέμενος και στον Αλέξη Τσίπρα για την προσπάθειά του να κάνει «πρόβα Προέδρου της Δημοκρατίας». Περίπου στις 11:30, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κήρυξε περαιωμένη τη διαδικασία και το σώμα δια βοής αποφάσισε πως δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας.

Φυσικά, το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ διαρρέεται πως θα υπάρξει μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών στο μέλλον, χωρίς να είναι καθόλου απίθανο, μια από τις επόμενες μέρες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια να μην κυρώσει το επίμαχο νομοσχέδιο και με απόφασή του να ανοίξει η Ολομέλεια, κάτι που πάντως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα