Πόλεμος ΝΕΩΝ και ΑΥΓΗΣ: – «Η διαπλοκή χτυπάει …κίτρινο» – «Το λάτιν σχέδιο για την άλωση των ΜΜΕ»

Σε πόκερ για σκληρά νεύρα έχει εξελιχθεί η κόντρα μεταξύ των ΝΕΩΝ και της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Με τον τίτλο «Βοήθειααα! Λογοκρισία!» και ένα νέο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου που απεικονίζει τις δύο μάσκες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου (που συμβολίζουν την τραγωδία και την κωμωδία) με ραμμένα στόμα και μάτια η εφημερίδα «Τα Νέα» αντεπιτίθενται σήμερα στην «Αυγή» κατηγορώντας την για κιτρινισμό, λογοκρισία και «αήθη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

Η αφορμή για τον «πόλεμο» ήταν ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου,

το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε με σχετική ανακοίνωση χαρακτιρίζοντας το ως «σεξιστικό». Με το επίμαχο σκίτσο, το οποίο έγινε μήλον της έριδος μεταξύ των δύο πρωϊνών εφημερίδων, ο Χαντζόπουλος μετέφερε οπτικά έναν διάλογο θαμώνων σε στριπτιζάδικο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ, με αφορμή τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στα κάγκελα της ΕΡΤ.

Η Αυγή βγήκε την επόμενη ημέρα σε «αντεπίθεση» με πρωτοσέλιδο: «Η διαπλοκή χτυπάει …κίτρινο» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως « Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αφηνίασαν με σεξισμό και λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στοχευμένες αναφορές με στόχο την απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Σκηνικό ανατροπής της δεοντολογίας μετά την καταγγελία Τσίπρα για αδιαφάνεια και δωράκια στη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων».

«Αφηνίασαν "ΤΑ ΝΕΑ" με σεξισμό και λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η «Αυγή» για να προσθέσει ότι στόχος των «ΝΕΩΝ» είναι η «απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία»...

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Με τίτλο: «Το λάτιν σχέδιο για την άλωση των ΜΜΕ» η εφημερίδα γράφει:

«Το ζόρι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε τυχαίο, ούτε ανιδιοτελές. Υπηρετεί ένα σχέδιο ελέγχου του Τύπου, το οποίο ξετυλίγεται απροκάλυπτα, αν και άγαρμπα, την τελευταία διετία.

Καταρχήν, η θεωρία ενός υποτιθέμενου «αμαρτωλού τριγώνου» κυβέρνησης, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης που επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στη Βουλή δεν είναι παρά κακοχωνεμένη ανακύκλωση ανάλογων δοξασιών που διακινούσε ή άκρα Αριστερά στη Λατινική Αμερική πριν από 15-20 χρόνια.

Πριν δηλαδή διάφοροι αμφίβολης δημοκρατικότητας ηγέτες (συνήθως της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ...) αναρριχηθούν στην εξουσία και στραφούν ανοιχτά και ανενδοίαστα κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Τα παραδείγματα στη Βενεζουέλα, στην Αργεντινή, στον Ισημερινό, στο Περού, στη Βολιβία είναι αναρίθμητα. Και επικίνδυνα.

Οπως στη Λατινική Αμερική του Τσάβες, έτσι και στην Ελλάδα του Τσίπρα η «διαπλοκή» δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα του ελέγχου.

Στην πραγματικότητα δεν τους ενοχλεί κανένα «τρίγωνο». Τους ενοχλεί (όπως συνέβη τώρα...) η ευχέρεια του Τύπου να αξιολογήσει κατά την κρίση του την επίδοση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Κανείς δεν του φταίει αν βούλιαξε.

Ακόμη χειρότερα. Η επίθεση στον Τύπο φαίνεται να αποτελεί πλέον κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαιρούνται, φυσικά, όσα παντελώς αναξιόπιστα μέσα ανακαλύπτουν κάθε τρεις και λίγο «μυστικές δημοσκοπήσεις» με τον κ. Τσίπρα να προηγείται και εφευρίσκουν σχέδιο απαξίωσής του!.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τωρινή και προηγήθηκε των τελευταίων εκλογών, με πρώτο κρούσμα την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η σύγκρουση με τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως με συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης προκύπτει καταρχήν από την πάγια προσπάθεια μιας ορισμένης Αριστεράς να κατασκευάζει «βολικούς εχθρούς».

Προκύπτει όμως και μέσα από την πεποίθηση συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι ενισχύεται ο «αντισυστημικός» χαρακτήρας του κόμματος και του προέδρου του, άρα και τα περιθώρια ελιγμών του σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Με άλλα λόγια, όταν διυλίζεις τη διαπλοκή στην Αθήνα μπορείς μια χαρά να καταπίνεις το Μνημόνιο στο Τέξας.

Οι σύμβουλοι αυτοί του προέδρου, που δραστηριοποιούνται και επαγγελματικά στον χώρο των δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό συμφέρον να απαξιώσει τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και προσωπικά δημοσιογράφους. Και ταυτοχρόνως να επιδιώξει τη δημιουργία ενός «φιλικού και ελεγχόμενου δημοσιογραφικού κυκλώματος» στον Τύπο, στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, το οποίο θα μεθοδεύει την αποδυνάμωση του παραδοσιακού Τύπου στο όνομα της «μάχης με τη διαπλοκή».

Ηδη στοχευμένες και συνεχείς τέτοιες προσπάθειες εκδηλώνονται από ιστότοπους ή μέσα ενημέρωσης (ευτυχώς, περιθωριακά...) που πρόσκεινται ή και χρηματοδοτούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αλλά και από έναν δημοσιογραφικό υπόκοσμο που για λόγους καθαρής σκοπιμότητας επέλεξε να συμπλεύσει μαζί τους.

Οι εισηγητές του συγκεκριμένου σχεδίου επικαλούνται στοιχεία ερευνών της επινόησής τους για να δείξουν δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επειδή εξαπολύθηκε εναντίον του μια «εκστρατεία φόβου». Κατά την ανάλυσή τους, αυτή η εκστρατεία ανέτρεψε τα προγνωστικά ευρείας επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ που πάλι οι δικές τους δημοσκοπήσεις είχαν προεξοφλήσει. Εισηγούνται ως εκ τούτου μια εκστρατεία απαξίωσης των «παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης» ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.

Δεύτερον, ότι η αντίθεση στο «κυρίαρχο σύστημα των μέσων ενημέρωσης» μπορεί να ενεργοποιήσει υπόγεια ρεύματα ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ από χώρους όπως η Χρυσή Αυγή ή οι ΑΝΕΛ, τους οποίους δεν μπορεί να προσεγγίσει ανοιχτά χωρίς να εκτεθεί.

Ολα αυτά, βεβαίως, στηρίζονται στην κυνική αλλά παρανοϊκή παραδοχή ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα, ούτε ενημέρωση, ούτε στοιχεία, ούτε δεδομένα. Οτι δεν χρειάζεται ευσυνειδησία, ικανότητες και επαγγελματισμός για να υπηρετείς τον Τύπο.

Οτι όλα είναι μια κατασκευή. Και ότι το ζητούμενο είναι «αντί να κατασκευάζουν κάποιοι άλλοι καλύτερα να κατασκευάζουμε εμείς, που ξέρουμε και τι μας συμφέρει!».

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ AVGI.GR

Και η ανάλυση των ΝΕΩΝ δεν άφησε ασυγκίνητη την Αυγή η οποία πριν λίγο με άρθρο-ανάλυση με τίτλο “Να μπεί τέλος στον σεξισμό” συνεχίζει την σφοδρή αντιπαράθεση αναφέροντας :

«Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα επιχειρήματα του πολιτικού λόγου, αλλά και του «πολέμου», που εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει από ορισμένους πολιτικούς και ΜΜΕ σε βάρος των γυναικών μελών του Κοινοβουλίου.

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καλεί τις δημοσιογραφικές ενώσεις να φροντίσουν για την τήρηση της δεοντολογίας από όλα τα μέλη τους, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γ.Γ. Ισότητας των φύλων με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις σεξιστικές συμπεριφορές που οδηγούν στη σπίλωση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των βουλευτίνων και βουλευτών:

"Ποιος και ποια θα το φανταζόταν ότι στην Ελλάδα της κρίσης, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φορολογούμενοι/ες από το πετσοκομμένο εισόδημά τους θα πληρώνουν πολιτικά πρόσωπα όχι για να τους υπερασπίζονται, αλλά για να λοιδορούν εκείνες που τολμούν να το κάνουν. Δίνουν λοιπόν μαθήματα στιλιστικής αισθητικής όπως 'Παλιό και πολυφορεμένο ταγιέρ', 'Καλτσοδέτα', 'Channel και ταγάρια'.

Δεν σταματούν όμως εκεί! Η βουλευτίνα που με συγκροτημένο λόγο και πλήθος εμπεριστατωμένων επιχειρημάτων μάχεται για τη νομιμότητα είναι 'γλωσσού'. Η άλλη που στέκεται μαχητικά δίπλα στους άδικα και παράνομα απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ είναι 'τρελή'.

Όταν η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, πλήττονται από την ανυπαρξία πολιτικών που στοχεύουν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, κάποιοι κύριοι με παρωχημένο λόγο και πολιτική συμπεριφορά παλαιών εποχών στρέφονται κατά των γυναικών που τολμούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που διά της ψήφου τους τούς έδωσαν το δικαίωμα να βρίσκονται στη Βουλή.

Καλούμε όλους και όλες τις δημοσιογράφους να σταθούν με υπεύθυνη και κριτική στάση απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και απόψεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνιστούν δε και αναπαράγουν με χυδαίο τρόπο σεξιστικές στερεοτυπικές αντιλήψεις ως προς τους ρόλους, την αξία και τις ικανότητες γυναικών και ανδρών", καταλήγει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γ.Γ. Ισότητας των φύλων.

Στο θέμα παρενέβη και η ΠΟΕΣΥ. Η Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων ζητεί από σχολιαστές και γελοιογράφους να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, υπενθυμίζοντας ότι επιβάλλει στον δημοσιογάφο:

α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

β. Να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης.»

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
μμε, αλωση, σχεδιο, ζωή κωνσταντοπούλου, τα νεα, μυστικες δημοσκοπησεις, χρυση αυγη, αυγη, νέα, αήθη, συριζα, ΕΡΤ, τσιπρας, δημοσκοπηση, σημερινη, τραπεζες, βουλη, τσαβες, ελλαδα, mega, αθηνα, μνημονιο, εκλογες, ιουνίου, channel, ποεσυ, facebook, twitter, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, προγνωστικα στοιχηματος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ζωή κωνσταντοπούλου, ανακυκλωση, αργεντινη, αυγη, θεμα, κοντρα, μμε, σημερινη, τα νεα, τηλεοραση, mega, αρθρο, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, αφορμη, βενεζουελα, βολιβια, διαδικτυο, εγινε, υπαρχει, εκστρατεια, ενημερωση, ευρωπη, εφημεριδα τα νεα, εφημεριδα, ζωη, θεωρια, καγκελα, λογια, λογο, ματια, μπορεις, νευρα, ονομα, οπτικα, ποεσυ, ποκερ, ραχηλ, σατιρα, συγκεκριμενα, σκηνες, στομα, τεξας, φυσικα, φταιει, χειροτερα, χρυση, χυδαιο, χαρα, δικαιωμα, δικαιωματα, ευχερεια, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, κυριακη, βεβαιως
Τυχαία Θέματα