Πόσο πωλείται ο μαϊντανός στην λαϊκή… ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης

Μόνο αιγυπτιακός δεν έχει «αποδειχθεί» μέχρι στιγμής ο τάφος της Αμφίπολης... Και ανάμεσα σε όλες τις θεωρίες που έχει ο καθένας από εμάς για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, οι αρχαιολόγοι και οι «τιτανομαχίες» τους έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση...

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η αποκάλυψη του τάφου της Αμφίπολης αποτελεί την πρώτη «τηλεοπτική» ανασκαφή στην Ιστορία. Δύο παράγοντες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αρχικά βρίσκεται στην Μακεδονία. Κατά δεύτερον αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο

που όμοιό του δεν έχει βρεθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι δημιουργούνται πολλές υποψίες για το ποιος μπορεί να «κρύβεται» στο εσωτερικό του. Αν και αυτό δεν θα μας απασχολήσει προς το παρόν.

Την Τετάρτη, ασχοληθήκαμε με την Όλγα Παλαγγιά η οποία ως γνωστή... αντιρρησίας έχει αμφισβητήσει, τον τάφο του Φιλίππου Β' στην Βεργίνα, την ελληνικότητα του τάφου της Αμφίπολης και έχει κατηγορηθεί μέχρι και για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Ωστόσο πλέον πάμε ένα βήμα παραπέρα. Και αυτό γιατί η (αυτο)προβολή της Όλγας Παλαγγιά έκανε κι άλλους αρχαιολόγους να... αναθαρρήσουν.

Αυτήν την φορά βλέπουμε τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Φάκλαρη, να εκφέρει άποψη για την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Μιλώντας στο thetoc.gr και στην Κατερίνα Λυμπεροπούλου, λέει πως ο τάφος είναι ολοφάνερο πως έχει λεηλατηθεί, ενώ αμφισβητεί και αυτός ότι ο τάφος του Φιλίππου Β' στην Βεργίνα, ανήκει στον Μακεδόνα βασιλιά.

Η χρονολογία του τάφου και η βεβήλωσή του

Ο επί 36 χρόνια συμμετέχων στις ανασκαφές στην Βεργίνα, σε πρώτη φάση τάσσεται στο πλευρό της επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Αικατερίνης Περιστέρη, συμφωνώντας ως προς την χρονολόγηση του μνημείου. Πιστεύει δηλαδή ότι είναι από τα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα, χωρίς πάντως να αποκλείει και τα τέλη του 3ου π.Χ αιώνα.

Ως προς τον τάφο ο Παναγιώτης Φάκλαρης, θεωρεί οφθαλμοφανές ότι έχει βεβηλωθεί από τυμβωρύχους. «Τα μέχρι τώρα στοιχεία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μια φορά, φαίνεται και δεύτερη, και (οι τυμβωρύχοι) έχουν πάρει υλικό από μέσα, έχουν καταστρέψει πράγματα, έχουν τραυματίσει και χτυπήσει τα αγάλματα, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες. Δείγμα της λεηλασίας είναι ότι έχουν απολεπιστεί τα κονιάματα μπροστά στις Σφίγγες και στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι ο τάφος ήταν εκτεθειμένος, ανοιχτός μετά τη σύληση για αρκετό διάστημα. Έχουν γίνει επεμβάσεις, έχει λεηλατηθεί ο τάφος», αναφέρει. Μία άποψη που είχε εκφράσει από τις πρώτες ημέρες δημοσιότητας του τάφου της Αμφίπολης. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Για τον κ. Φάκλαρη το χώμα εντός του τάφου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το μνημείο έχει συληθεί. «Το χώμα εισέρρευσε από τα ανοίγματα που άφησαν οι τυμβωρύχοι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα εισέρρευσε στο μνημείο χώμα μαζί με νερό. Γι’ αυτό είναι σε στρώσεις. Είναι σαφές: οι οπές στους τοίχους τι δείχνουν; Πέρασαν τυμβωρύχοι από εκεί. Άνοιξαν τους διαφραγματικούς τοίχους που ήταν για προστασία από την τυμβωρυχία, τους διέρρηξαν κι έχουν περάσει μέσα», λέει ο ίδιος.

Σε ποιον ανήκει ο τάφος

Αναφορικά με τον «ένοικο» του τάφου ο Παναγιώτης Φάκλαρης αναφέρει πως πιστεύει ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον από τους βετεράνους αξιωματικούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Εκεί έχω καταλήξει με βάση την ανασκαφή που έχω κάνει σε Μακεδονικούς τάφους, κι απ’ όσα έχω διαβάσει, έχω δει, κι έχω μελετήσει», λέει.

Ο Φίλιππος που δεν είναι ο... Φίλιππος

Όπως αναφέραμε, με την δημοσιότητα που πήραν οι θέσεις της Όλγας Παλαγγιά, φαίνεται να ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον τάφο του Φιλίππου Β' στην Βεργίνα. Ο κ. Φάκλαρης ανήκει στην ομάδα των επιστημόνων που ακόμα και σήμερα αμφισβητούν το ότι ο τάφος της Βεργίνας ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Το ζήτημα συνεχίζει να συζητείται γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν δεν οδηγούν στον Φίλιππο κατά τη δική μου άποψη», αναφέρει στο thetoc.gr και συνεχίζει: «αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να συζητηθεί κάποια άλλη στιγμή. Με βάση τα στοιχεία που έχω υπ’ όψιν μου, ωστόσο, δεν είναι βασιλικός ο τάφος της Βεργίνας και κακώς έχει αποδοθεί στον Φίλιππο Β΄».

Η Όλγα Παλαγγιά

Πόσο κοστίζει ο μαϊντανός;

Όπως είπαμε σχετικά με την Όλγα Παλαγγιά [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, είτε είναι επιστήμων είναι όχι. Ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα κανείς μας να το κάνει, όταν μόνο στόχο έχει τα 10 λεπτά δημοσιότητας και το να αποπροσανατολίσει. Γιατί αυτό κάνουν όλοι οι αρχαιολόγοι που εκφράζουν τηλεοπτικές απόψεις για μία ανασκαφή που βρίσκεται χιλιόμετρα μακρυά τους και την μελετούν μέσω φωτογραφιών.

Έως ένα σημείο θεωρείται υγιής η διάσταση απόψεων εφόσον μιλάμε για επιστήμη. Όμως όποιος εκφέρει γνώμη και άποψη, θα πρέπει να έχει πρώτα υπόψιν του ότι βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακρυά από τον τάφο. Στην περίπτωση της Αμφίπολης έχουμε φτάσει στο σημείο να παρεμποδίζονται οι εργασίες της ανασκαφικής ομάδας η οποία έρχεται με ανακοινώσεις να διαψεύσει κάθε ομάδα αρχαιολόγων η οποία την κατηγορεί για λάθη τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στην επικοινωνία.

Στα παραπάνω συμφωνεί και ο ίδιος ο κ. Φάκλαρης ο οποίος θεωρεί υγιή την συζήτηση, και παραδέχεται πως «όλα αυτά τα σχόλια που κάνουμε εμείς “απ’ έξω”, καμία φορά είναι εις βάρος της ανασκαφής και των ανασκαφέων. Πρέπει να έχουμε όλα τα ανασκαφικά στοιχεία για να κάνουμε επιστημονική συζήτηση».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και αποδέχεται ως έναν βαθμό και ο Παναγιώτης Φάκλαρης, είναι η εξής: Συμπλεγματικοί επιστήμονες οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετέχουν στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου τάφου που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, και επειδή δεν το έχουν πετύχει, αποπροσανατολίζουν κοινό και ανασκαφή για 10 λεπτά δημοσιότητας. Για να πουλήσουν και αυτοί τον... μαϊντανό τους. Αλήθεια πόσο να πωλείται ο μαϊντανός στην Αμφίπολη;

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Πόσο πωλείται ο μαϊντανός στην λαϊκή… ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα