Ρομάνο Πρόντι: «Καιρός να αλλάξει το Μάαστριχτ»

Πρέπει να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υποστήριξε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για να μπορέσει να δοθεί και πάλι έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, διότι «μια συνθήκη προϋποθέτει μια πολιτική εξουσία που να μπορεί να την διαχειρίζεται» και να την εφαρμόζει.

«Εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες είναι σαφές ότι ο αγώνας για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά δεν μπορεί να δοθεί υπό συνθήκες ύφεσης, αλλά ότι πρέπει να συνοδευτεί από ανάπτυξη, άνοδο και οικονομική άνθιση», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής στην ιταλική εφημερίδα Κουοτιντιάνο Νατσιονάλε.

«Λείπει μια κοινή δράση της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, χωρών τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται αλλά η καθεμία τους αναλαμβάνει χωριστά δράση», εκτίμησε ο ιδρυτής της ιταλικής κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς.

Ο Πρόντι υπενθύμισε πως «στην Γερμανία κυβέρνηση πρόκειται να σχηματιστεί τον Ιανουάριο» και άρα «πριν από τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», διότι «η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί ότι κάθε βοήθεια προς την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι μια ανεπίτρεπτη στήριξη των «ράθυμων» της Νοτίου Ευρώπης. Είναι μια κοινωνία που έχει την έμμονη ιδέα του πληθωρισμού, όπως συμβαίνει με τους εφήβους και την ιδέα του σεξ».

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός προσθέτει ότι «δεν είναι ανόητο το ότι υπάρχουν οι κανόνες του Μάαστριχτ, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ανόητο το ότι μένουν ίδιοι επί είκοσι χρόνια. Το 3% στο λόγο ελλείμματος-ΑΕΠ έχει νόημα σε κάποιες δοσμένες συγκυρίες, σε κάποιες άλλες έχει νόημα το μηδέν, σε άλλες το 4% ή το 5%».

Σε ότι αφορά την Ιταλία οικονομολόγος Πρόντι υπογράμμισε ότι τα τελευταία «τρία χρόνια ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αυξάνεται συνεχώς, κάτι που αποδεικνύει ότι η πολιτική της λιτότητας είναι λανθασμένη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «διέθεσε 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η αμερικανική οικονομία. Στην Ευρώπη ποιος το κάνει;» διερωτήθηκε ο Πρόντι.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα