Ρωσικά κεφάλαια «παγιδεύονται» στις offshore – Πώς βρίσκουν μπροστά τους τις ΗΠΑ

12:44 6/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε «πονοκέφαλο» για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τους Ρώσους ολιγάρχες εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία και οι αμερικανικές κυρώσεις αφού συναντούν πλέον προβλήματα στη μεταφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ήδη οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε Ρώσους επιχειρηματίες και συχνά από τον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν

έχουν ενσπείρει προβληματισμό σε ορισμένες από τις χώρες που φιλοξενούν τα ρωσικά κεφάλαια. Στην Ολλανδία έχει προγραμματισθεί για τις 15 Μαΐου συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το πώς έχουν χρησιμοποιήσει Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες τη χώρα προκειμένου να φοροδιαφύγουν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τις αρχές του χρόνου οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία φθάνουν στα 65 δισ. δολάρια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο Κρεμλίνο.

Φυσικά δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι χώρες υποδοχής των κεφαλαίων αυτών θα ευθυγραμμιστούν με την γραμμή των ΗΠΑ ώστε να παγώσουν τις καταθέσεις καθώς λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία άρχισαν περίπου πριν από δύο χρόνια μετά την πρόσκληση που απηύθυνε στις ρωσικές επιχειρήσεις νομική εταιρεία της Ολλανδίας, υποσχόμενη να τις βοηθήσει να φοροδιαφύγουν. Ηταν η Buren van Velzen Guelen που πέτυχε να προσελκύσει στην Ολλανδία κεφάλαια ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα ορυχεία και τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής της Ρωσίας. Ανάμεσά τους οι Rosneft, Gazprom, Lukoil και Gunvor που ανήκει σε στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και ήδη υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ετσι στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία έφθασαν τα 63 δισ. δολάρια και δεν κατέληξαν μόνον στην Ολλανδία, αλλά και στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Επιταχύνθηκαν ραγδαία από τα τέλη του περασμένου έτους όταν άρχισε η κρίση στην Ουκρανία. Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπολογίζεται πως περισσότερα από 51 δισ. δολάρια εγκατέλειψαν τη Ρωσία, ενώ το ποσό έχει συνολικά εκτιναχθεί σε 65 δισ. δολάρια με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, αν συνεχισθούν με αυτόν τον ρυθμό οι εκροές στο σύνολο του έτους θα φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα