Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο του 2016

16:51 2/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2016 πρέπει να καταγραφεί ως η χρονιά των πολλών άλφα. Χρονιά Ασφαλιστικού, ανάπτυξης, ανασυγκρότησης, αλλαγών, ανανέωσης, αξιολόγησης και ανοιγμάτων.

Ανοιγμάτων πάσης φύσεως, ικανών είτε να προκαλέσουν μεγαλύτερη σταθεροποίηση της κυβέρνησής του είτε να προσδώσουν περισσότερο κύρος στην χώρα μέσω της αναβάθμισης των σχέσεών της με τη Μέση Ανατολή αλλά και της οικοδόμησης νέων συμμαχιών του αριστερού αλλά φιλοσοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ

στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το πρώτο δίμηνο του '16 θα είναι για την κυβέρνησή του ένα επίπονο τεστ αντοχής. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κόκκινα δάνεια και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα δοκιμάσουν αρκετές φορές την ανθεκτικότητα της κυβέρνησης και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία σύσκεψη που έκανε με τους συνεργάτες του για το Ασφαλιστικό το είπε όσο πιο απλά μπορούσε: «Να τελειώνουμε με τα δύσκολα, για να δούμε πώς θα περάσουμε στην ανάπτυξη».

Ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι τότε όμως το Μαξίμου θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τους μεγάλους κάβους του Μνημονίου για να περπατήσει την άνοιξη με νέες προσδοκίες - εντελώς διαφορετικές από εκείνες που καλλιεργούσαν πέρυσι οι λογοτεχνικές παρεμβάσεις Βαρουφάκη - με προφανή στόχο την έναρξη της συζήτησης για την αξιολόγηση του χρέους.

Το Ασφαλιστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αναταράξεις και τις ακροβασίες του 2015 δείχνει πως διαθέτει ακόμη αυτοπεποίθηση. Γι' αυτό και στέλνει στα χέρια των θεσμών από βδομάδα την πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιμένοντας στην αρχική γραμμή της κυβέρνησης: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ελάχιστες μειώσεις στις επικουρικές.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι παρά τις αντιδράσεις των δανειστών η θέση του Μαξίμου υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ακόμη κι αν οι σειρήνες του ΔΝΤ οδηγούν στις συμπληγάδες νέων περικοπών.

Όμως για παν ενδεχόμενο έχει έτοιμες και τις εναλλακτικές προτάσεις που θέλουν τη θέσπιση ειδικού φόρου ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ. Οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου λένε στον Πρωθυπουργό ότι το εναλλακτικό σχέδιο έχει ελπίδες αφού ήδη έχει βρεθεί ένα «back door channel». Aπό το υπουργείο Εργασίας βλέπουν πιο εφικτή την πρόταση για αύξηση των εισφορών, ενδεχομένως λόγω μητρότητας της ιδέας. Όπως και να έχει όμως, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην εκτίμηση πως εφόσον το ΔΝΤ έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δεν θα επιμείνει σε ακρότητες. Για τα κόκκινα δάνεια θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε ξέφωτο και ότι δεν θα υπάρξουν κραυγαλέες περιπτώσεις με αδύναμους δανειολήπτες να χάνουν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους.

Η αξιολόγηση. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν ώς το τέλος Φεβρουαρίου για να κλείσει και επισήμως η διαδικασία της αξιολόγησης. Το Μαξίμου γνωρίζει πως χωρίς αξιολόγηση δεν πρόκειται να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Και φυσικά κανένας επενδυτής δεν θα τολμήσει να τοποθετήσει κεφάλαια στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτές εκκρεμότητες με τους δανειστές της.

Ο Τσίπρας επιμένει πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προς την πολιτική της μόνο από την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου. Γι' αυτό και το πρώτο σκέλος του παράλληλου προγράμματος με ευνοϊκές ρυθμίσεις για αδύναμους πέρασε νύχτα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή. Και γι' αυτό θα πάει στις 20 Ιανουαρίου στο Νταβός ευελπιστώντας ότι πέραν από τις επαφές του με μεγάλους οικονομικούς παράγοντες θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί και τις παράλληλες συνομιλίες που έχουν καθοριστεί να γίνουν για να κλείσει το Κυπριακό, παρουσία και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων.

Η αντοχή. Ολα αυτά όμως επιθυμεί να τα κάνει μόνος του. Και για την ακρίβεια με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Πρωθυπουργική επιδίωξη είναι η κυβέρνησή του να κλείσει τη διετία. Από εκεί και πέρα θα εξετάσει τα επόμενα βήματα. Εκλογές και οικουμενική κυβέρνηση έχουν αποκλειστεί από τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Ακόμη και τα σενάρια της κυβερνητικής διεύρυνσης δεν αποτελούν πρωταρχική επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όσοπιο πολλοί είναι μέσα τόσο πιο πολλά προβλήματα δημιουργούνται» έχει πει στους συνομιλητές του. Κατανοεί βεβαίως πως ενδεχομένως κάποια στιγμή η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να είναι αναπόφευκτη κυρίως λόγω πιθανών διαρροών από τους ΑΝΕΛ και λιγότερο λόγω απώλειας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως θα προτιμήσει συνεργασία με μεμονωμένους βουλευτές παρά με κόμματα, κάτι που θα σήμαινε ότι θα πρέπει να ενημερώνει και να συνεννοείται με περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ζυγίσει βεβαίως και τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούσουν για συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι ανατριχιάζουν στην ιδέα συνύπαρξης με το κόμμα Λεβέντη.

The post Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο του 2016 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα