Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον – Έκκληση για συμφωνία προς την Ε.Ε.

«Αν χρειαστεί θα μείνουμε μέχρι την Κυριακή» είπε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφερόμενος στις συζητήσεις για την συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας.

Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου

Ωστόσο παντελώς άκαρπη ήταν η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για τον Άγγλο Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Μετά από 2,5 ώρες εντατικών συζητήσεων ο κ. Κάμερον έφυγε εμφανώς «εκνευρισμένος» καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποδέχθηκαν τις απαιτήσεις του. Χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι απορρέουν με νόημα λίγα λεπτά μετά την έξοδο του κ. Κάμερον

από την συνάντηση ότι «υπάρχουν πραγματικά ζητήματα να διευθετηθούν και δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε πως αυτό θα γίνει.» Ακόμα με ιδιαίτερη ενόχληση από την Downing Street δηλώνουν «ότι οι Ευρωπαίοι λένε ότι θέλουν την Βρετανία στην Ε.Ε. αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι τέτοιας διάθεσης».

Στον απόηχο της ημέρας, μπορούμε να απαριθμήσουμε έξι βασικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.:
- Γαλλία και Βέλγιο επισήμαναν ότι ένα ενδεχόμενο Όχι στην παραμονή στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα σημαίνει Όχι. Στόχος των δύο χωρών είναι να αποτραπεί πιθανή επιστροφή της Βρετανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να εκβιάσει για καλύτερη συμφωνία.
- Η προσφορά της Ε.Ε. θα σταματήσει να είναι στο τραπέζι αν το δημοψήφισμα αποφασίσει για έξοδο της Βρετανίας.
- Ο Μάρτιν Σουλτζ «ορκίστηκε» να παλέψει ενάντια στην διακοπή των παροχών προς τους Ευρωπαίους μετανάστες, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι παράνομο και θα προβαίνει σε διακρίσεις, όπως ανέφερε.
- Σύμφωνα με βρετανικούς κύκλους, 80 κορυφαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στον FTSE 100 υπογράφουν υπέρ της συμφωνίας που έχει στα χέρια του ο Ντέιβιντ Κάμερον.
- Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι κοινωνικές παροχές δεν συνδέονται καθόλου με τα κύματα ροής Ευρωπαίων μεταναστών και είναι συνεπώς ανούσια η διακοπή τους.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλες θέλουν τον κ. Κάμερον να έχει να αντιμετωπίσει δύο διαφορετικούς συνασπισμούς στην Σύνοδο.

Ο ένας συνασπισμός περιλαμβάνει Γαλλία και Βέλγιο. Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι διασφαλίσεις που ζητάει η Βρετανία για την οικονομία της είναι παράλογες και θέτει βέτο καθώς βλέπει ευνοϊκή μεταχείριση λόγω πιέσεων από το Σίτυ του Λονδίνου. Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Τσάρλς Μίκελ σχολίασε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ένα «ατελείωτο έπος» που θα θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες του τις αξίες. Η απαίτηση της Βρετανίας που βρίσκει αντίθετες τις δύο αυτές χώρες είναι η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος μέσω της εξαίρεσης από τους ευρωπαϊκούς ελέγχους.

Ο δεύτερος συνασπισμός είναι αυτός των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβενία δεν βλέπουν την διακοπή των κοινωνικών παροχών στους Ευρωπαίους μετανάστες θετικά. Συγκεκριμένα αγκάθι αποτελούν η διάρκεια διακοπής των κοινωνικών παροχών αλλά και η διευθέτηση του ζητήματος των γονικών παροχών που στέλνονται πίσω στις πατρίδες των μεταναστών. Ο κ. Κάμερον φέρεται να μιλά πλέον για 13 χρόνια διακοπής αντί των 7 που προτείνει ο Τούσκ. Όσον αφορά τις γονικές παροχές, Τσεχία και Ουγγαρία δέχονται να τεθούν περιορισμοί μόνο σε μετανάστες που θα έρθουν μετά την συμφωνία ενώ η Βρετανία αντιπροτείνει σταδιακή περικοπή για όλους.

Σε αντίθετη τροχιά από τους ισχυρούς κινήθηκε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία συνεχίζει να δηλώνει πεπεισμένη ότι η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. είναι το καλύτερο για όλους. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αρκέστηκε στο να διαβεβαιώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλης της Ευρώπης θα συνεχίσει να λειτουργεί αρμονικά ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο τόσο το Βερολίνο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Συνόδου φαίνεται να αγωνιούν πολύ περισσότερο για το προσφυγικό κάτι που προβληματίζει τον κ. Κάμερον.

Ο πονοκέφαλος για τον Άγγλο πρωθυπουργό δεν τελειώνει εκεί, στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον πέντε βασικοί υπουργοί του αναμένεται να στηρίξουν την έξοδο από την Ε.Ε. και το δημοψήφισμα πλέον πολύ δύσκολα θα διεξαχθεί την 23η Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί. Ο βρετανικός τύπος σήμερα Παρασκευή 19/2 εμφανίζεται πολύ σκεπτικός ως προς το κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Η Guardian και οι Times κάνουν λόγο για μία και μόνο ευκαιρία του Κάμερον να κερδίσει κάποια συμφωνία ενώ Daily Mail και Daily Express γράφουν «Δεν μπορείς να νικήσεις Πρωθυπουργέ» και «Χάος αφότου η συμφωνία αποδυναμώθηκε-οι Ευρωπαίοι θέλουν να την αποτελειώσουν».

The post Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον – Έκκληση για συμφωνία προς την Ε.Ε. appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα