Ξαναγυρνούν στις αποκρατικοποιήσεις οι Ρώσοι – Ενδιαφέρον για μεγάλα λιμάνια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΠΑ

Αισιοδοξία παρουσιάζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας στην χώρα μας.

Στις 11 Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ, με την επενδυτική εταιρεία Emma Delta να καταβάλει 622 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να αποκτά περίπου 109 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ

κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση μετά εκείνη του ΟΤΕ που υλοποιήθηκε το 2011 και αφορούσε στην πώληση του 5% των μετοχών με αντίτιμο 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Εφόσον ολοκληρωθεί η κίνηση αυτή, το πρόγραμμα θα προσμετρά έσοδα ύψους 3,5 δις. ευρώ από το 2011 έως σήμερα.

Η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Ρώσων για τις αποκρατικοποιήσεις διαμορφώνει νέα δεδομένα. Οι Ρώσοι, οι οποίοι πρίν από λίγους μήνες στην υπόθεση της ΔΕΠΑ αποχώρησαν την τελευταία στιγμή από τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, τώρα δείχνουν να επανέρχονται δυναμικά, αξιώνοντας την διεκδίκηση τρένων, λιμανιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα της προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και από τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων RZD Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη πύλη για την διακίνηση εμπορευμάτων όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι τέτοιο συμφέρει και τις ελληνικές επιδιώξεις, οι οποίες βλέπουν θετικά ένα ισχυρό αντίβαρο στην ισχυρή κινεζική παρουσία στον Πειραιά.

Όλα δείχνουν πάντως ότι οι Ρώσοι ενεργοποιούνται εκ νέου και στην απόκτηση της ΔΕΠΑ. Οι επαφές της κ. Ματβιένκο στην Ελλάδα, στόχο είχε να αμβλύνει τις τεταμένες σχέσεις που αναπτύχθηκαν με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, με την έλευση της τρόικας αναμένεται να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας για τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και των άλλων μεγάλων λιμένων της χώρας.

Μάλιστα υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια της χώρας σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων ενώ σειρά έχουν οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΑΑ, Εγνατία Οδό και ΕΛΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα