10+2 tips για τέλειες φωτογραφίες μέσω… smartphone!
Όλο και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν την κάμερα του κινητού τους για να απαθανατίσουν στιγμές που θέλουν να κρατήσουν ζωντανές στο πέρασμα των χρόνων. Η έκρηξη των social media και του blogging οδήγησε σε μια αδιάκοπη ανάρτηση αναρίθμητων λήψεων, από selfies και τοπία μέχρι φωτογραφίες εντυπωσιακών εδεσμάτων και χαριτωμένων κατοικίδιων.
Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον του κοινού για την ψηφιακή φωτογραφία είναι πιο έντονο από ποτέ. Εμείς φροντίζουμε
Εκμεταλλευτείτε το φως
Ενας από τους στοιχειώδεις κανόνες της φωτογραφίας που συχνά ξεχνάμε, ιδιαίτερα κατά τους ηλιόλουστους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πως το θέμα μας πρέπει να έχει απέναντι του το φως και ο φωτογράφος τον ήλιο πίσω του. Οι κάμερες των περισσοτέρων κινητών δεν τα πάνε καλά με το χαμηλό φωτισμό, οπότε φροντίστε να τοποθετήσετε το θέμα σας με τρόπο τέτοιο που να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές φωτός (φυσικού ή μη) που υπάρχουν στο χώρο.
Καθαρός φακός
Ενα smartphone «ακολουθεί» τον ιδιοκτήτη του πάντα και παντού και… ταλαιπωρείται, όποτε μεταφέρεται μέσα σε τσέπες, τσάντες κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φακός της κάμερας συχνά να λερώνεται ή να γεμίζει δαχτυλιές.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό ύφασμα μικροΐνων
(microfiber) για να κρατήστετε το φακό καθαρό, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στα γυαλιά οράσεως, που δεν αφήνει υπολείμματα.
Φλας με φειδώ
Δεν είναι λίγα τα smartphones, πλέον, που διαθέτουν ένα πανίσχυρο LED φλας, γεγονός που μας παρασύρει ενίοτε στην κατάχρησή του. Προτιμήστε το φως του περιβάλλοντα χώρου και ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν επαρκεί, μην διστάσετε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες δίχως φλας. Ενδέχεται με ελάχιστη επεξεργασία μετέπειτα να προκύψουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των υπερφωτισμένων λήψεων, που μπορεί να προκαλέσει η χρήση ενός ισχυρού LED φλας.
Αν πάλι οι λήψεις με τη βοήθεια του φλας είναι μονόδρομος, αλλά το «ψυχρό» φως που παράγει εξακολουθεί να μην σας ικανοποιεί, τότε τοποθετήστε πάνω του ένα λευκό κομμάτι χαρτί ή ένα ημιδιάφανο αυτοκόλλητο, το οποίο θα «απαλύνει» το παραγόμενο φως. Προσοχή μόνο μην κρύψετε και το φακό της κάμερας!
Αποφύγετε το ψηφιακό zoom
Σε αντίθεση με το οπτικό zoom, το οποίο διαθέτουν οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές, το ψηφιακό zoom, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα smartphones, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς παραμορφώνει την εικόνα. Απλά πλησιάστε το θέμα σας και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, αρκεστείτε σε ένα μεγαλύτερο κάδρο με μικρό θέμα, καθώς μπορείτε να επεξεργαστείτε μετέπειτα τη φωτογραφία, περικόπτοντας (crop) τις περιοχές που δεν θέλετε. Ετσι, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στο κάδρο σας και αποφεύγετε τις θολές λήψεις, που συνήθως προκαλεί η χρήση του ψηφιακού zoom.
Ο κανόνας του ενός τρίτου
Είναι σχεδόν… ενστικτώδης, μα και λανθασμένη η κίνηση να τοποθετούμε το θέμα μας στο κέντρο κάθε λήψης μας. Αποφύγετε τη μέση του κάδρου σας και τοποθετήστε το προς φωτογράφιση αντικείμενο στο ένα τρίτο του πλαισίου, προκειμένου να πετύχετε καλύτερο αποτέλεσμα.
Ισορροπήστε το λευκό
Η πλειονότητα των smartphones μπορεί να ανιχνεύει αυτόματα την ιδεατή ισορροπία του λευκού, αρκεί να τους δώσετε λίγο χρόνο, ιδιαίτερα αν ο φωτισμός του χώρου είναι χαμηλός. Δώστε λίγα δευτερόλεπτα στην κάμερα να «εγκλιματιστεί» με τις συνθήκες του χώρου, πριν αρχίσετε να φωτογραφίζετε, διαφορετικά τα πάντα θα δείχνουν… πορτοκαλί! Αν το αποτέλεσμα εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, δεν έχετε παρά να προσαρμόσετε χειροκίνητα την ισορροπία λευκού (white balance) από το σχετικό μενού ρυθμίσεων της κάμερας.
Οι διαθέσιμες επιλογές, συνήθως, περιλαμβάνουν έτοιμα settings για φωτισμό λάμπας πυρακτώσεως, ηλίου, λάμπας φθορισμού και συνθήκες συννεφιάς. Για τους φανατικούς φίλους του «αυτόματου», ωστόσο, ένας εναλλακτικός τρόπος για να πειραματιστείτε με τις ισορροπίες των χρωμάτων είναι να στρέψετε την κάμερά σας προς μια διαφορετική πηγή φωτός και μετά πάλι προς το θέμα σας…
Εκτεθείτε… στο φως
Ακόμα ένα «αντίδοτο» στο χαμηλό φωτισμό είναι η αύξηση της τιμής έκθεσης (exposure), την οποία θα βρείτε στις ρυθμίσεις φωτεινότητας της κάμερας. Οσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο περισσότερο φως θα προλάβει να «απορροφήσει» η λήψη σας και ως εκ τούτου, τόσο πιο φωτεινό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση πάλι που οι φωτογραφίες σας μοιάζουν «καμένες» από το υπερβολικό φως, τότε μειώστε την τιμή έκθεσης.
Πειραματιστείτε με διαφορετικές εφαρμογές
Το εικονίδιο της κάμερας στο κινητό σας δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο λήψης φωτογραφιών. Μπορείτε να κατεβάσετε εναλλακτικές εφαρμογές λήψης, όπως π.χ. την CameraZOOM FX για Android κινητά ή την Camera Plus για iPhone, και να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερες ρυθμίσεις, αυτοματισμούς και ευκολίες.
Μεγιστοποιήστε την ανάλυση
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, ωστόσο, καλό είναι να μην ξεχνάμε να ρυθμίζουμε την ανάλυση στο μέγιστο υποστηριζόμενο αριθμό megapixels κάθε κάμερας, προκειμένου να έχουμε τη βέλτιστη δυνατή ευκρίνεια στις φωτογραφίες μας. Η ανάλυση μετριέται σε megapixels (MP) και υποδεικνύει πρακτικά πόσο λεπτομερές θα είναι το ψηφιδωτό της φωτογραφίας μας, από πόσες χρωματιστές… «ψηφίδες» (pixels), δηλαδή, θα αποτελείται ο ψηφιακός καμβάς μας.
Τώρα το τι θα απεικονίζεται πάνω σε αυτόν τον καμβά, είναι μια άλλη υπόθεση… Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να αξιολογούμε την ποιότητα μιας ψηφιακής κάμερας μόνο από τον αριθμό των megapixels, καθώς σε έναν λεπτομερέστατο καμβά μπορεί να αποτυπωθεί μια σκοτεινή ή κουνημένη εικόνα.
Η τέχνη του ασπρόμαυρου
Μια κακή φωτογραφία με καθόλου ικανοποιητικές αποδόσεις χρωμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε… έργο τέχνης, όταν τη μετατρέψετε σε ασπρόμαυρη. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο τρικ, αν όλα τα άλλα φίλτρα του αγαπημένου σας προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφίας αποτύχουν παταγωδώς και δείτε μια μέτρια λήψη που φλέρταρε με τον κάδο ανακύκλωσης να παίρνει νέα πνοή και να αποκτά κλασικό ύφος!
HDR μόνο όταν απαιτείται
Εφόσον είστε ένας από τους τυχερούς κατόχους ενός smartphone με κάμερα που υποστηρίζει high dynamic range (HDR) λήψεις, καλό είναι να γνωρίζετε πότε ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε την εν λόγω λειτουργία. Οταν το HDR είναι ενεργοποιημένο, η κάμερα αντί να τραβήξει μια μεμονωμένη φωτογραφία τραβά τρεις συνήθως αλλεπάλληλες λήψεις με διαφορετικές, όμως, τιμές έκθεσης. Στη συνέχεια, συνδυάζει τις καλύτερα φωτισμένες περιοχές από κάθε φωτογραφία και παράγει μια ορθότερα φωτισμένη τελική εικόνα.
Είναι προφανές πως το HDR mode είναι ιδανικό, όταν καλείστε να φωτογραφίσετε θέματα με έντονες αντιθέσεις, όπως ένα τοπίο ή ένα πορτραίτο κάτω από έντονο ηλιακό φως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σχεδόν ταυτόχρονες λήψεις με διαφορετικές τιμές έκθεσης εξασφαλίζουν πως καμία περιοχή δεν θα φαίνεται πολύ σκοτεινή ή υπερφωτισμένη. Αντίθετα, όταν το θέμα κινείται, τότε η χρήση HDR μπορεί να οδηγήσει σε θολές φωτογραφίες, καθώς στην ουσία πρόκειται για το συνδυασμό τριών διαφορετικών χρονικών στιγμών, με απόσταση κάποιων κλασμάτων δευτερολέπτου. Επίσης, αυτονόητο είναι πως όταν οι έντονες αντιθέσεις είναι επιθυμητές, τότε το HDR πρέπει να απενεργοποιείται.
Κρατήστε το σταθερό
Τα smartphones δύσκολα μένουν σταθερά και δεν είναι λίγες οι φορές που οι λήψεις βγαίνουν θολές. Μια καλή συμβουλή είναι να έχετε τους αγκώνες σας στερεωμένους σε ένα σταθερό σημείο, προκειμένου η συσκευή σας να παραμένει ακίνητη την ώρα που φωτογραφίζετε το θέμα σας. Επιπρόσθετα, αρκετά κινητά που φημίζονται για τις επιδόσεις τους στη φωτογραφία διαθέτουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες σταθεροποίησης εικόνας (optical image stabilization ή για συντομία OIS), οι οποίες βέβαια αποδεικνύονται πιο ευεργετικές κατά τη διάρκεια λήψης video.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Βουτιά οι μετοχές της AMD
- Skylanders: Superchargers Dark Edition
- Οι 4Κ οθόνες Philips τωρα και σε 32 ίντσες
- Η Microsoft μετονομάζει το Xbox Music σε Groove Music
- Πρώτο gameplay video για το The Endless Cylinder
- 10+2 tips για τέλειες φωτογραφίες μέσω… smartphone!
- OUKITEL U10 από το Everbuying.com!
- Apple Watch: 90% πτώση πωλήσεων από την 1η εβδομάδα
- Asus: Παρουσίασε το Pegasus 2 Plus στην Κίνα
- Θα είχαμε δει νωρίτερα το The Witcher, αλλά όχι όπως το φανταζόμασταν (!)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AllAboutAndroid
- Τελευταία Νέα AllAboutAndroid
- 10+2 tips για τέλειες φωτογραφίες μέσω… smartphone!
- Αυτά είναι τα LG TONE Bluetooth! – Έφτασαν τις 10 εκατ. πωλήσεις
- Huawei Ascend P8: “Σκίζει” από επιδόσεις και κάμερα
- Knock Down: Γκρεμίστε τα κουτιά με μια σφεντόνα
- Truedialer: Οι κλήσεις σας γίνονται πιο «έξυπνες»
- Duck shooting game: Πάπιες σαν… κινούμενοι στόχοι!
- Τα trends των smartphones για το 2015 – Έρευνα αποκαλύπτει
- Ξυπνητήρι: Ένα «έξυπνο» ξυπνητήρι – ρολόι στο Android σας!
- Vodafone Smart tab prime 6: Το νέο 4G tablet με οθόνη 9,6 ιντσών
- Maze King: Εσείς θα βρείτε την έξοδο του λαβύρινθου;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Η Microsoft μετονομάζει το Xbox Music σε Groove Music
- Vivo V1: Επίσημα με οθόνη 5″, Snapdragon 410 και 2GB RAM
- Βουτιά οι μετοχές της AMD
- Skylanders: Superchargers Dark Edition
- Οι 4Κ οθόνες Philips τωρα και σε 32 ίντσες
- Apple Watch: 90% πτώση πωλήσεων από την 1η εβδομάδα
- Με 4GB RAM LPDDR4 θα εφοδιαστεί το νέο OnePlus 2
- Asus: Παρουσίασε το Pegasus 2 Plus στην Κίνα
- OUKITEL U10 από το Everbuying.com!