16.000€ για το… χρέος – Τους έκανε πάλι άνω κάτω η Κωνσταντοπούλου

Με κάθε επισημότητα, παρουσία σύσσωμης της πολιτειακής ηγεσίας αλλά απούσας της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους.

Μια συνεδρίαση που θα κρατήσει τρεις μέρες και θα κοστίσει κάτι περισσότερο από 16.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Η προϊσταμένη του τμήματος προϋπολογισμού και ο γενικός γραμματέας της Βουλής ενέκριναν δυο κονδύλια.

Ένα ύψους 6.750 ευρώ «για την πληρωμή των εξόδων διαμονής της ομάδας

εργασίας ξένων επιστημόνων που θα μετέχουν στην επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους» κι ένα 9.000€ για τη διατροφή των συμμετεχόντων.

Δεν είναι όμως μόνο το κόστος της Επιτροπής που προκαλεί αντιδράσεις. Είναι και η απουσία της αντιπολίτευσης, που μιλά για θεσμικό ατόπημα, καθώς στη συνεδρίαση ήταν παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπας. Μόνο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί και κάνουν λόγο για «φιέστα» από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής.

Αντίθετα από τον πρωθυπουργό, που ενώ επρόκειτο να μιλήσει αλλά τελικά δεν ανέβηκε στο βήμα, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που τόνισε πως η Επιτροπή είναι πολύ χρήσιμη.

Εκείνο όμως που επισκίασε την πρώτη μέρα της συνεδρίασης ήταν τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που πήρε αποστάσεις από τη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόσο για την αναγκαιότητα της Επιτροπής όσο και για τη… νομιμότητα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε από το βήμα της αίθουσας: «Ναι στη διαφάνεια. Φοβάμαι όμως, δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης, να υποκαθίσταται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Δεν είμαι κοινοβουλευτικός πολύ καιρό, μόνο κάποιους μήνες, αλλά δεν θα ήθελα αυτό να συμβεί τώρα».

Η αναφορά του αυτή, συσχετίστηκε από πολλούς με την κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εταίρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα