1821 Αιτωλικό: Μια πολιορκία 70 ημερών

Η πολιορκία του Αιτωλικού έλαβε χώρα από τις 20 Σεπτεμβρίου του 1823 έως τις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Αρκετοί την ονομάζουν και Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς η κατάληψη του Αιτωλικού ήταν μόνο ένα προγεφύρωμα για την πορεία προς το Μεσολόγγι, που ήταν ο αντικειμενικός στόχος. Η πρώτη αποτυχημένη πολιορκία του Μεσολογγίου το 1822 οδήγησε τον σουλτάνο να αναθέσει το εγχείρημα στον Μουσταή πασά της πόλης Σκόδρα από τη Βόρεια Αλβανία. Αυτός κατά την πορεία του και έξω από το Καρπενήσι τον Αύγουστο του 1823 δέχθηκε νυχτερινή επίθεση από τους Σουλιώτες του Μάρκου Μπότσαρη στην Μάχη

του Κεφαλόβρυσου. Ενώ η έκβαση της μάχης πήγαινε καλά για τους Έλληνες, μία εχθρική σφαίρα σκότωσε τον Μπότσαρη και τελικά υποχώρησαν

Αρχηγός των Σουλιωτών απέμεινε ο Ζυγούρης Τζαβέλας, που στρατοπεύδεσε στην πλαγιά του βουνού Καλιακούδα στην Ευρυτανία με δύναμη 2.000 ανδρών. Ο Μουσταής πασάς ανασύνταξε το στρατό του και στις 28 Αυγούστου του 1823 φάνηκε στην Καλιακούδα. Μετά από 3 άκαρπες επιθέσεις, την άλλη μέρα οι Τούρκοι, από δύσβατο μονοπάτι πέρασαν πίσω από την θέση των Ελλήνων. Οι Έλληνες σπάσανε τον κλοιό, αφήνοντας όμως πίσω τους 150 σκοτωμένους, ανάμεσά τους και τον Ζυγούρη Τζαβέλα. Ο δρόμος για το Μεσολόγγι έμεινε ανοιχτός για τον Μουσταή.

1821 Αιτωλικό: Η πολιορκία του Αιτωλικού

Στο Μεσολόγγι βρίσκονταν μέσα 3.500 εμπειροπόλεμοι αγωνιστές, ωστόσο οι Τουρκαλβανοί κατευθύνθηκαν δυτικά απέναντι από το Αιτωλικό. Σε αυτό βρίσκονταν  500 αγωνιστές με τους κατοίκους. Στις 2 Οκτώβρη, οι Οθωμανοί με κανόνια άρχισαν να χτυπάνε το Αιτωλικό. Οι Έλληνες στείλανε από το Μεσολόγγι 4 κανόνια, πού τα έστησε ο σπουδασμένος στην Ευρώπη μηχανικός Μιχαήλ Κοκκίνης. Τα τουρκικά κανόνια αναγκάστηκαν να αποτραβηχτούν. Τις επόμενες ημέρες κανένα αξιόλογο γεγονός δεν συνέβη εκτός από την επίθεση από το Κίτσο Τζαβέλα. Ο τελευταίος, με 300 άνδρες, έστησε ενέδρα στο Σκαλί, σε μια εφοδιοπομπή 300 ιππέων με αποτέλεσμα να σκοτώσουν αρκετούς και να αποκομίσουν πολλά λάφυρα.

1821 Αιτωλικό: Προβλήματα ανεφοδιασμού, ασθένειες και λύση της πολιορκίας

Μετά από λίγο καιρό στο στρατόπεδο του Μουσταή άρχισαν οι δυσκολίες του ανεφοδιασμού και οι αρρώστιες του στρατού από το υγρό κλίμα του Μεσολογγίου. Έτσι έπειτα από περίπου 70 μέρες που κράτησε η πολιορκία του Αιτωλικού, στις 17 Νοεμβρίου, οι πασάδες αποφάσισαν να φύγουν για την Άρτα και την Σκόδρα, μιας και άλλες εκστρατείες στην Ανατολική Στερεά είχαν αποτύχει. Από την αρχή της εκστρατείας του Μουσταή μέχρι το λύσιμο της πολιορκίας οι Οθωμανοί χάσανε μόνο από τις ασθένειες χίλιους πεντακόσιους άνδρες. Οι Αλβανοί της Σκόδρας δεν ξαναεκστρατεύσαν στην δυτική Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα