31ος Κλασικός Μαραθώνιος: Η Αθήνα γιόρτασε τρέχοντας

από τον Κώστα Μοσχολιό (mosxolios@attikipress.gr)

Πάνω από 500 μαραθώνιοι διοργανώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο, ωστόσο ένας έχει τη μεγαλύτερη αίγλη και έχει καταφέρει να προσφέρει τόσο πολλές συγκινήσεις. Αυτός είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, ο οποίος μπήκε στην 4η δεκαετία της «ζωής» του, καθώς την Κυριακή 10 Νοέμβρη διεξήχθη ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών υπό τον ΣΕΓΑΣ,

αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Περίπου 30.000 δρομείς από όλο τον κόσμο και από κάθε γωνιά της Ελλάδος έτρεξαν στους δρόμους της Αττικής και έζησαν μια μοναδική εμπειρία , στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης, χαράς και ελπίδας. Επαγγελματίες αθλητές και απλοί δρομείς, κάθε ηλικίας (από 12 έως 70 ετών), άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεξαν στα αγωνίσματα του Μαραθωνίου, των 5χλμ., των 10χλμ., στο δυναμικό βάδισμα, στον αγώνα δρόμου για παιδιά 1.000 μέτρων και στον αγώνα δρόμου Special Olympics 1.000 μέτρων.

Τρέξε για τον συνάνθρωπό σου

Οι περισσότεροι δρομείς, που έτρεξαν σε κάποιο από τα αγωνίσματα του Κλασικού Μαραθωνίου, θέλησαν να στηρίξουν εμπράκτως ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνδράμοντας με το ανάλογο αντίτιμο στην αξιόλογη προσπάθειά τους. Όλοι παρατάχθηκαν στη γραμμή εκκίνησης με ένα μεγάλο στόχο: Να ξεπεράσουν τα όρια τους για τον συνάνθρωπό τους που δοκιμάζεται και υποφέρει.

Ημέρα γιορτής για την Αθήνα

Η Αθήνα «πλημμύρισε» από χαμογελαστά πρόσωπα και ο Αττικός ουρανός γέμισε πολύχρωμα μπαλόνια την ημέρα του αγώνα. Άλλωστε, ο Κλασικός Μαραθώνιος πρώτα απ’ όλα είναι γιορτή και όπως υποστήριξαν συμμετέχοντες από άλλες περιοχές του κόσμου, «πρόκειται για μια ανεπανάληπτη εμπειρία».

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των αλλοδαπών δρομέων για το θεσμό είναι πως φέτος υπήρξε αύξηση πάνω από 15% σε σχέση με πέρυσι στη συμμετοχή των ξένων δρομέων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκτός των άλλων ο Κλασικός Μαραθώνιος είναι και ένα τουριστικό γεγονός, που μόνο καλό έχει να προσφέρει στην πόλη της Αθήνας. Άλλωστε, η πληρότητα στα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας το τριήμερο πριν τον αγώνα έφτασε το 100%, ενώ η εμπορική κίνηση στο κέντρο, λόγω και της ενδιάμεσης περιόδου των φθινοπωρινών εκπτώσεων, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, «οι συμμετοχές, ελληνικές και διεθνείς, ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο». Όπως επισήμανε ο ίδιος, «έχει εμπεδωθεί γερά στη συνείδηση των Αθηναίων, αλλά και όλων των Ελλήνων, η αξία αυτού του Μαραθωνίου και αυτό φαίνεται και από τα σχολεία που έρχονται ομαδικά, με τις σημαίες τους και τα σήματά τους».

«Από το 2011 προσπαθούμε παρά τα οικονομικά προβλήματα να ενισχύουμε την προσπάθεια αναβάθμισης του μαραθωνίου. Στόχος μας να καθιερωθεί ο Μαραθώνιος ως το κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, τουριστικό γεγονός της Ελλάδας κάθε χρόνο», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος, μέγας χορηγός του οποίου είναι ο ΟΠΑΠ από το 2011 μέχρι και το 2016, δεν θα μπορούσε να μην πέσει «θύμα» της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο «ήταν πρόκληση και στοίχημα για εμάς να εξυπηρετήσουμε 30.000 δρομείς με την ίδια ποιότητα παρότι έχει μειωθεί το μπάτζετ του Μαραθωνίου. Αυτό συνέβη γιατί αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε χρήματα του Μαραθωνίου για άλλες δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ».

Πάντως, κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν πως 31ος Κ.Μ.Α. αποτέλεσε μια άρτια διοργάνωση, οι δρομείς είχαν τα απαραίτητα και με το παραπάνω (νερά και αναζωογονητικά ποτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χυμούς, μπανάνες κ.ά.), η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων εμψύχωνε τους συμμετέχοντες, ενώ και οι τυμπανιστές σε συνδυασμό με τις μαζορέτες έδιναν έναν ξεχωριστό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Μαραθώνιος και ανακύκλωση

Εν τω μεταξύ, πάνω από 5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Κλασικού Μαραθωνίου από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Η Εταιρεία Ανακύκλωσης ανέλαβε την αποκομιδή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαγωνιζόμενους δρομείς (νερά, χυμούς, αναψυκτικά). Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, σε όλο το μήκος του Κ.Μ.Α. υπήρχαν κάδοι ανακύκλωσης, που συλλέχθηκαν από τα ειδικά απορριμματοφόρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Αττική.

Ο αποκλεισμός των Παραολυμπιονικών και η απάντηση του ΣΕΓΑΣ

Μοναδικό ίσως «μελανό» σημείο της διοργάνωσης, που αναδείχθηκε με το πέρας του Μαραθωνίου ο αποκλεισμός της συμμετοχής δυο Παραολυμπιονικών αθλητών, του Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και του Γεράσιμου Καλάρα, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Κομοτηνή για να λάβουν μέρος στον αγώνα, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους, τους απαγορεύτηκε από τον τεχνικό σύμβουλο της οργανωτικής επιτροπής Γιώργο Δούση.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, σε επικοινωνία του κ. Ταξιλδάρη με τον κ. Δούση για να δηλώσουν συμμετοχή εκτός συναγωνισμού στο τέλος του μαραθωνίου, ο κ. Δούσης τους το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ως δικαιολογία την επικινδυνότητα των χειρήλατων για τους μη αναπήρους συμμετέχοντες. Από την πλευρά του ο ΣΕΓΑΣ αντέτεινε πως το «σχετικό θέμα έχει πολλές φορές εξεταστεί από την Οργανωτική Επιτροπή του ΚΜΑ, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια όλων των αθλητών, και έχει αποδειχτεί ότι η δυνατότητα αυτή, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει», εξηγώντας ότι «δεν το επιτρέπει η ιδιαιτερότητα της κλασσικής διαδρομής, η οποία απαιτεί ειδική διαμόρφωση με εξοπλισμό προστασίας για την ασφάλεια των αγωνιζομένων, δεν το επιτρέπει επίσης η ταχύτητα των χειρήλατων αμαξιδίων που είναι πολύ μεγάλη, σε συνδυασμό με το ότι ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει παιδικούς αγώνες σε 5 σημεία της μαραθώνιας διαδρομής με περισσότερα από 3.000 παιδιά πριν περάσουν οι πρώτοι μαραθωνοδρόμοι, αλλά και τους αγώνες των 5 και 10 χλμ. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ειδικού αγώνα με τρόπο ώστε τα αμαξίδια να μην κινούνται ανάμεσα σε χιλιάδες δρομείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα