5 καλοί λόγοι για να επενδύσει κανείς στον χρυσό

Ο χρυσός χαίρει της εκτίμησης όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αιώνες πολιτισμού ύφαναν την αξία και την πλούσια ιστορία του. Κοσμήματα που περιείχαν χρυσό εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο 650 π.Χ., ενώ τα πρώτα γνήσια νομίσματα από ατόφιο χρυσάφι κάνουν την εμφάνισή τους κατά την ηγεμονία του Κροίσσου στη Λυδία 100 χρόνια αργότερα. Ανά τους αιώνες οι άνθρωποι αποκτούσαν τον χρυσό για διάφορους λόγους. Οι κοινωνίες και οι νέες οικονομίες τοποθέτησαν αξία στον χρυσό διαιωνίζοντας την τιμή χρυσού και άρα την αξία του. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι είναι το μέταλλο στο οποίο στρεφόμαστε, όταν άλλα νομίσματα

είναι επισφαλή, που σημαίνει ότι αποκτά τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου, όταν οι καιροί είναι χαλεποί.

Ακολούθως θα δούμε πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να λάβει κάποιος υπόψη, όταν σκοπεύει να αποκτήσει χρυσό.

Διαχρονική αξία

Σε αντίθεση με νομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ο χρυσός διατηρεί την αξία του διαχρονικά. Γεγονός είναι, ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον χρυσό ως ένα μέσο να διατηρήσουν και να περάσουν την αξία τους από τη μια γενιά στην άλλη. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι εκτιμούσαν τις αναρίθμητες ιδιότητες του πολύτιμου μετάλλου. Ο χρυσός δεν οξειδώνεται, που σημαίνει δε φθείρεται, ενώ με τη φλόγα δουλεύεται εύκολα καθιστώντας εύκολη την επεξεργασία του με τη φωτιά αλλά και την τύπωση νομίσματος. Σε αντίθεση πάλι με άλλα μέταλλα ο χρυσός έχει ωραίο χρώμα, η αιτία για το οποίο χρειάστηκε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν για να εξηγηθεί. Τα άτομα του χρυσού είναι βαρύτερα και τα ηλεκτρόνια κινούνται γρηγορότερα, δημιουργώντας στην απορρόφηση μέρους του φωτός. Ίσως τελικά ο Σκρουτζ Μακ Nτάκ δεν είχε άδικα, που ήταν ενθουσιασμένος με τις χρυσές λίρες του.

Τροχοπέδη στον Πληθωρισμό

Ο χρυσός ανά τους αιώνες έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό εμπόδιο στον πληθωρισμό, καθώς η τιμή του ανεβαίνει όσο αυξάνεται το κόστος της ζωής. Τα τελευταία 50 χρόνια οι επενδυτές έχουν δει την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει στα ύψη και αντίθετα το χρηματιστήριο να κατακρυμνίζεται. Αυτό συμβαίνει όταν το παραδοσιακό χρήμα χάνει την αγοραστική αξία του, ο χρυσός τείνει να κοστολογείται επί αυτών των νομισματικών μονάδων, πράγμα που σημαίνει, ότι ανεβαίνει μαζί με τα υπόλοιπα. Επιπρόσθετα ο χρυσός αντιμετωπίζεται σαν ένα εξαιρετικό μέσο προστασίας της αξίας, με αποτέλεσμα πολλοί να ενθαρρύνονται να αγοράσουν όταν πιστεύουν, ότι το νόμισμά τους θα χάσει την αξία του.

Προστασία από τον αποπληθωρισμό

Ως αποπληθωρισμός ορίζεται η περίοδος στην οποία οι τιμές πέφτουν, η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται και η οικονομία επιβαρύνεται με υπερβολικό χρέος. Αυτό συνέβη στο μεγάλο Κράχ του 1929. Κατά τη διάρκεια του κραχ η αγοραστική αξία του χρυσού εκτινάχθηκε στα ύψη όσο οι τιμές έπεφταν δραματικά. Αυτό συνέβη γιατί όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να αποταμιεύσουν μετρητά, βρίσκουν τον χρυσό ή τη χρυσή λίρα ως την ιδανική λύση.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα

Ο χρυσός διατηρεί την αξία του όχι μόνο σε καιρούς οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Αποκαλείται συχνά και το «αγαθό της κρίσης» γιατί οι άνθρωποι τείνουν να στρέφονται στην ασφάλειά του, όταν οι εντάσεις στον κόσμο ανεβαίνουν. Κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών η απόδοσή του είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Για παράδειγμα η τιμή του χρυσού βλέπει μεγάλη αύξηση, όταν ο λαός- όπου κι αν είναι- έχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του.

Περιορισμένα αποθέματα

Μεγάλο μέρος των αποθεμάτων χρυσού στην αγορά από τη δεκαετία του ’90 προέρχεται από πωλήσεις ράβδων χρυσού από τα θησαυροφυλάκια των παγκόσμιων τραπεζών. Αυτή η διάθεση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε σημαντικά το 2008. Την ίδια στιγμή η παραγωγή νέου χρυσού από τα ορυχεία, έχει ξεκινήσει να μειώνεται από το 2000. Μπορεί να πάρει από 5 έως και 10 χρόνια να μπει σε σειρά παραγωγής ξανά ένα χρυσορυχείο. Σα γενικός κανόνας, η μείωση στα αποθέματα του χρυσού αυξάνει τις τιμές του χρυσού.

Αυξημένη ζήτηση

Τα προηγούμενα χρόνια η ανέλιξη κάποιων νέων οικονομιών επέφερε αυξημένη ζήτηση χρυσού. Σε πολλές από αυτές τις χώρες ο χρυσός είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα τους. Στην Κίνα, όπου ο χρυσός είναι παραδοσιακή μορφή αποταμίευσης, η ζήτηση ήταν σταθερή. Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση και ζήτηση χρυσού. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που παραδοσιακά γίνονται πολλοί γάμοι, οπότε ο συγκεκριμένος μήνας είναι η εποχή του χρόνου, όπου σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές του χρυσού παγκόσμια επηρεάζοντας συνακόλουθα και την τιμή χρυσής λίρας.

Παρότι η τιμή του χρυσού μπορεί να είναι ασταθής βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροχρόνια διατηρεί την αξία της. Κατά τη διάρκεια των ετών έχει εξυπηρετήσει ως τροχοπέδη κατά του πληθωρισμού και της υποτίμησης των χάρτινων νομισμάτων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ποικιλόμορφου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, αφού μπορεί ως επένδυση να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία κάποιου, όταν άλλα επενδυτικά προϊόντα, πχ μετοχές, ομόλογα και άλλα πέφτουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα