O Αστέρας προκαλεί την παρέμβαση εισαγγελέα

Στο όνομα της προστασία του περιβάλλοντος μια μεγάλη διαμάχη ξεκίνησε για την επιχειρούμενη πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η κόντρα που προέκυψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (29/11) με αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της περιφερειακής παράταξης «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο», είναι δευτερεύον θέμα, μπροστά στο ίδιο το γεγονός για το οποίο έχει επιληφθεί ήδη και ο οικονομικός εισαγγελέας. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αμφισβητείται

ανοικτά ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως κατατέθηκε λίγες μέρες αφού είχαν λήξει οι προθεσμίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, για την πώληση του Αστέρα.

Η αντίδραση του Περιφερειάρχη Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, προσπάθησε να απεμπλακεί από την πολιτική απόφαση που θέλει την παραχώρηση ενός εκ των σημαντικότερων «φιλέτων» της Μεσογείου έναντι ευτελούς τιμήματος σχολιάζοντας τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούσε τη Γνωμοδότηση για μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Δεν είχε αρμοδιότητα ούτε για την πώληση, ούτε για το διαγωνισμό, ούτε για το τίμημα» δήλωσε ο κ. Σγουρός.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που εξελίχθηκαν, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επί 4 ώρες, σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, δεχόμασταν συνεχείς ύβρεις, λοιδορίες και απειλές. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση και την παρακίνηση Περιφερειακών Συμβούλων και Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Η θέση της Αττικής Συνεργασίας- Όχι στο Μνημόνιο

Ανακοίνωση εξέδωσε η αντιπολιτευόμενη περιφερειακή παράταξη Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εναντιόμεθα στη συγκεκριμένο ξεπούλημα καθώς όλα τα στοιχεία (νομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά) είναι αντισυνταγματικά, παράνομα και ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο. Η περιοχή θα πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική της αξία (αντικειμενική αξία: 8.000 ευρώ/τ.μ., αξία πώλησης περίπου 1000 ευρώ/τ.μ). και το Δημόσιο θα εισπράξει το 20%. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (δηλαδή Δημοσίων κτιρίων) δεν δικαιούται να εκποιεί δημόσιες εκτάσεις, περιοχές απολύτου προστασίας, όπως σαφώς χαρακτηρίζονται οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο ΠΔ 254/04 (αρχαιολογικοί χώροι, δάση, κ.α). Και αυτό για να χτίσουν 40.000 τ.μ. κατοικίες και να επεκτείνουν την δόμηση σε περιοχές απολύτου προστασίας, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις τους, η περιοχή τις χρειάζεται».

Η περιφερειακή παράταξη αναφερόμενη στο τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε εντός της αιθούσης του Π.Σ., σημειώνει: «Συνέπεια της δημοκρατικής πρότασής μας ήταν η λεκτική και σωματική βία στην κυριολεξία, που ασκήθηκε προς τους συμβούλους μας, αφού προηγουμένως ο κ. Σγουρός έδωσε το σύνθημα ότι η παράταξή του δεν δέχεται υποδείξεις, και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μας. Και όλα αυτά επειδή είχαμε διαφορετική άποψη από αυτούς. Εμείς τους συγχωρούμε. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κάτω από βάρος τεράστιας εξωτερικής πίεσης και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να την αποσυμπιέσουν».

Τι λέει η «Αττική Νέα Προοπτική»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική» Βασίλης Κικίλιας, με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων: «Ένα θέμα μείζονος σημασίας, που κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να αξιοποιήσουν για να δώσουν τη δική τους «παράσταση». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τυγχάνουν περιφερειακοί σύμβουλοι και πρωταγωνίστησαν, παραδίδονται στην κρίση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, καθώς για άλλη μια φορά «αγκάλιασαν» συμπεριφορές ακραίες, επενδύοντας στις απειλές βίας αντί να προσπαθούν να πείσουν με την ορθότητα των επιχειρημάτων τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους που «αυθόρμητα» προσήλθαν, επικαλούμενοι το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, για να δημιουργήσουν ένταση, και τελικά να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης και την τελική απόφαση.

Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός έδειξε να μην διαθέτει την απαραίτητη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, για να διαχειριστεί την κατάσταση, και να δώσει από την πλευρά του λύση.

Η παράταξή μας διατύπωσε από την αρχή την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιωθούν ο χαρακτήρας, το ύφος και η μορφολογία της περιοχής, και έθεσε έτσι με συνέπεια και επιμονή μια σειρά από όρους για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, τον τρόπο δόμησης αλλά και τις χρήσεις γης.

Οι όροι αυτοί υιοθετήθηκαν τελικά, τόσο από τους εκπροσώπους και μελετητές της Εθνικής Τράπεζας, όσο και από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε η αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού ακινήτου να συμβαδίσει με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

Αντίθετος με την απόφαση και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην ομιλία του, χαρακτήρισε αδιαφανή και πρωτοφανή τη διαδικασία που ακολουθείται καθώς όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνώμη του, αλλά δεν υπάρχει καν ενημέρωση. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν διατυπώνει αντίρρηση στην αλλαγή της ιδιοκτησίας του Αστέρα, επισημαίνει ρητά ότι είναι απόλυτα αντίθετος αυτή, να γίνει, έχοντας ως προϋπόθεση την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ως συνέπεια τη δραματική αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Η επόμενη μέρα...

Περιφερειακοί σύμβουλοι, ζητούν την ανάκληση της απόφασης, κάνοντας λόγο για παράνομη οικοδόμηση σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γαλανός, Γιάννης Δημαράς, Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Δημαράς εξήγησαν πως η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική και απαραίτητη διοικητική πράξη, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Η υπουργική απόφαση αποστέλλεται, στη συνέχεια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, μετά την έγκρισή της, υπογράφεται το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Στο συγκεκριμένο θέμα, τονίστηκε, το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ερχόταν να αντικαταστήσει το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προστατεύει περιβαλλοντικά την επίμαχη περιοχή.

Στην περίπτωση που η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων -σημείωσαν- ανακληθεί, το πιθανότερο είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συμμορφωθεί και δεν θα κυρώσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων. Όπως τονίστηκε, το Συμβούλιο της Επικρατείας είθισται, σε περιβαλλοντικά κατεξοχήν θέματα, να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα

Όπως σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Γαλανός, κατέθεσε τη Δευτέρα (02/12) μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα καθώς στη Στρατηγική Μελέτη εμπεριέχεται το αδίκημα της παρανομίας ως προς το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, καθώς με την προκήρυξη επιτρέπεται οικοδόμηση 8.600 τ.μ. σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, το αδίκημα της απιστίας, καθώς το δικαίωμα οικοδόμησης που είχε προσδιοριστεί με την προκήρυξη στα 8.600 τ.μ. μετατράπηκε αυθαίρετα σε δικαίωμα οικοδόμησης 39.600 τ.μ. και προκαλεί βλάβη στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, διότι η προσφορά πώλησης της έκτασης (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας) έγινε με την προϋπόθεση δικαιώματος οικοδόμησης 8.600 τ.μ. και όχι 39.600 τ.μ.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γαλανός, «η αλλαγή της οικοδομήσιμης έκτασης δημιουργεί υπεραξία ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία θα αποστερηθούν οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας».

Επίσης, υποστηρίχτηκε ότι προκύπτουν νομικές ευθύνες και για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη μελέτη, διότι, κατά τη διάρκεια των δυο συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, «έλαβαν πλήρη γνώση των στοιχείων και των παράνομων πράξεων που ενέχονται στη Στρατηγική Μελέτη από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης».

Όπως σημείωσε ιδιαίτερα ο κ. Γαλανός, «όλα τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά, οπότε είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εισαγγελέα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν απεκδύεται καταλογισμού ευθυνών» είπε.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα