Pole dancing: Ένα άθλημα με στυλ(ο) – Βίντεο

Το pole dancing είναι, αναμφίβολα, η πιο hot νέα μόδα στη γυμναστική, που κατακτά όλο τον σύγχρονο κόσμο, και δικαιολογημένα , καθώς θεωρείται ως ο πιο ευχάριστος συνδυασμός άσκησης, χορού και αισθησιακής κίνησης.

Tης Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Ο σέξι τρόπος για fitness

O χορός σε στύλο, που έχει πλέον «απενοχοποιηθεί» και έχει αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά» των strip shows, κερδίζει όλο και περισσότερες γυναίκες.

Τα κέντρα εκμάθησης προσφέρουν έναν ευχάριστο και εναλλακτικό τρόπο άσκησης, για όσες θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να αποκτήσουν ένα καλοσμιλεμένο κορμί. «Το pole dancing είναι ένας συνδυασμός γυμναστικής, χορού και αισθησιασμού. Είναι τέχνη και φαντασία μαζί. Αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο άσκησης για το ανθρώπινο σώμα, καταρχήν επειδή ξεφεύγει από τα τετριμμένα είδη γυμναστικής και δεύτερον γιατί δεν χρησιμοποιούνται βάρη ή αντιστάσεις, αλλά το ίδιο μας το σώμα. Τα αποτελέσματά του είναι άμεσα και ορατά», μας λέει ο Νίκος Κουτσολάμπρος, γυμναστής-εργοφυσιολόγος και ιδιοκτήτης των «Just Pole Dancing studio».

Το pole dancing απευθύνεται σε όλους

«Η γυμναστική και ο χορός στον στύλο είναι για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης. Απευθύνεται σε όσες και όσους θέλουν να αποκτήσουν ευλυγισία και να ταιριάξουν με επιτυχία τον χορό και τη γυμναστική. Οι ασκήσεις κλιμακωτής δυσκολίας το κάνουν κατάλληλο για όλους. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς σχετικό backround. Πολλά από τα άτομα που ξεκινούν Pole Dancing δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με κάτι αντίστοιχο. Αρκεί η επιμονή, η αγάπη και η θέληση για το άθλημα και όλοι μπορούν να τα καταφέρουν» μας επισημαίνει κλείνοντας ο κ. Κουτσολάμπρος.

Ο χορός στον στύλο πολλά χρόνια πίσω

Η ιστορία του pole dancing ξεκινάει πριν από 2 χιλιάδες χρόνια με γυναίκες που χόρευαν για γυναίκες, σε ένα ινδικό άθλημα που ονομαζόταν Mallakhamb. Το κινέζικο pole εκτελείται συνήθως σε δύο στύλους ύψους 6 μέτρων. Οι άνδρες μεταπηδoύσαν από στύλο σε στύλο και εκτελούσας πολλές κινήσεις, που «αψηφούν» την βαρύτητα.

Το δυτικό pole dancing πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1920 στην ακμή της αμερικάνικης «κατάθλιψης» εκείνης της εποχής. Οι θίασοι πήγαιναν από πόλη σε πόλη διασκεδάζοντας τα πλήθη. Μέρος των θιάσων περιλάμβανε διάφορες εμφανίσεις σε μικρές σκηνές που υπήρχαν γύρω από την κεντρική σκηνή. Σε μια από αυτές υπήρχαν γυναίκες που χόρευαν επιδεικτικά σε μια μικρή σκηνή μπροστά σε πλήθη «ενθουσιασμένων» ανδρών. Αυτό έγινε γνωστό ως dance pole (χορός σε στύλο).

Το pole dancing σου δίνει αυτοπεποίθηση

Στην χώρα μας το pole dancing, αν και ξεκίνησε πριν από περίπου επτά χρόνια, μόλις τα τελευταία δύο άρχισε να αποκτά φανατικό κοινό. «Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω pole dancing δεν υπήρχαν δάσκαλοι στην Ελλάδα, έτσι άρχισα να παρακολουθώ κάποια βίντεο στο ίντερνετ», αφηγείται η Ελευθερία Γιαγή, δασκάλα pole dancing και ιδιοκτήτρια των «Polosi Pole Studio». Γρήγορα η Ελευθερία αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα στην Αγγλία και στη συνέχεια σε μια από τις πιο γνωστές σχολές στον κόσμο το Bobbi’s Pole Studio της Σιγκαπούρης. «Είναι ένα είδος γυμναστικής που σου δίνει αυτοπεποίθηση, όχι απαραίτητα με την έννοια ότι νιώθεις πιο σέξι, αλλά ότι κάνεις πράγματα και πετυχαίνεις στόχους που στην αρχή σου φαίνονταν ακατόρθωτα. Πάντα εξελίσσεσαι, πάντα υπάρχουν πιο δύσκολες φιγούρες να δοκιμάσεις, κινήσεις να τελειοποιήσεις, νέες χορογραφίες για να μάθεις».

Τι θα πρέπει να φοράτε

Όσο αφορά στη μουσική που συνοδεύει το pole dancing, δεν υπάρχουν περιορισμοί, ο καθένας ανάλογα με το στυλ που θέλει να δώσει επιλέγει και το αντίστοιχο είδος. Στο ντύσιμο τα πράγματα όμως είναι πιο συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί και η κα Γιαγή: «Συνήθως η άσκηση γίνεται με ένα σορτσάκι και ένα στενό φανελάκι, για να έχεις την άνεση και ελευθερία να κάνεις τις χορογραφίες σωστά. Όσο πιο ακάλυπτο μένει το δέρμα, τόσο καλύτερα για την εκτέλεση των ασκήσεων, γιατί θέλουμε να δημιουργείται τριβή με τον στύλο».

Το άθλημα που έγινε εμμονή

«Ξεκίνησα κάνοντας πρωταθλητισμό στην ενόργανη γυμναστική, η ενασχόλησή μου με το pole dancing άρχισε πριν από πέντε χρόνια, όταν έκανα το πρώτο μου μάθημα και κυριολεκτικά ξετρελάθηκα», δηλώνει η Αγγελική Ρέρρα, που διδάσκει pole dancing και είναι συνιδιοκτήτρια στο «Eastcoast Poledance Studio». Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν πλέον το pole dancing ως τρόπο εκγύμνασης, αν και στην αρχή τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, όπως μας εξηγεί η κα Ρέρρα: «Στα πρώτα μαθήματα κάποιες είναι πολύ διστακτικές και ντρέπονται. Αφενός γιατί πιστεύουν ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο και αφετέρου γιατί λόγω της υποχρεωτικά “αποκαλυπτικής” ενδυμασίας που πρέπει να έχουν, για να μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις, νιώθουν άβολα. Γρήγορα όμως το ξεπερνούν και όχι απλά αγαπάνε το άθλημα, αλλά τους γίνεται εμμονή».

Η «απενεχοποίηση» του αθλήματος

Όταν κάποιος ακούει για τον χορό σε στύλο, ο συνειρμός με το στριπτίζ είναι πολύ πιθανός. Παρόλα αυτά το παρεξηγημένο αυτό άθλημα με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να απαγκιστρώνεται από τα ταμπού που το συνοδεύουν. «Τόσο το πανελλήνιο πρωτάθλημα, όσο και τα ΜΜΕ, προβάλλοντας τις αθλήτριες του pole dancing, έχουν βοηθήσει πολύ στο να απενεχοποιηθεί το άθλημα», μας λέει η κα Ρέρρα. Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και η Σμαραγδή Τόμσον, που ασχολείται με το pole dancing δύο χρόνια τώρα: «Κάνω δύο φορές την εβδομάδα και τα αποτελέσματα στο σώμα μου είναι εμφανή, άρχισαν να φαίνονται οι μύες μου και έχω αποκτήσει δύναμη. Οι δικοί μου είναι εξοικειωμένοι με αυτή την επιλογή μου, μάλιστα έχω αγοράσει και στύλο για το σπίτι, ώστε να προπονούμαι περισσότερο. Ο υπόλοιπος κόσμος, όταν τους το λέω στην αρχή, ξαφνιάζονται λίγο. Όταν τους εξηγήσω ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήξεραν ως τώρα και ότι δεν είναι κάτι πρόστυχο, αλλά ένας τρόπος γυμναστικής, το κατανοούν».

Πειθαρχία, καλή φυσική κατάσταση και εξάσκηση

«Όπως αισθανόμουν όταν ήμουν παιδί, έτσι αισθάνομαι και με το pole dancing», μας λέει η Μαρία Συνοδινού δασκάλα pole dancing και συνιδιοκτήτρια στο «Just Pole Dancing studio». Κάποιος που επιθυμεί να το δοκιμάσει, μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, ασχέτως με την ηλικία του ή το σωματικό του βάρος. Όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε κάποιες δεξιότητες, ωστόσο ο καθένας επιλέγει μέχρι πιο επίπεδο θέλει να φτάσει. «Πειθαρχία, καλή φυσική κατάσταση και πολλή εξάσκηση χρειάζονται για να εξελιχθεί κάποιος», υποστηρίζει η κα Συνοδινού, ενώ όσο αφορά στην επικινδυνότητα του αθλήματος μας λέει: «Αν δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, δεν υπάρχει κίνδυνος. Με τη σωστή τεχνική, εξάσκηση και επίβλεψη είμαστε απολύτως ασφαλείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα