Success story με το ζόρι (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου (apostolou@attikipress.gr)

Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια από πλευράς πολιτικών και κομμάτων δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό, καθώς κορυφώνεται η σχετική κινητικότητα πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο άλλο είναι να γίνονται δεσμεύσεις που στηρίζονται σε υπαρκτά στοιχεία ή δεδομένα κι άλλο να τάζονται… λαγοί με πετραχήλια χωρίς καμία σύνδεση με την πραγματικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες,

ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει πως δρομολογείται μία σειρά ενεργειών προκειμένου η αδειοδότηση των επιχειρήσεων να γίνεται αυθημερόν και ηλεκτρονικά. Πρόκειται για μία πολύ πρώιμη –και σίγουρα προεκλογική– εξαγγελία, επειδή για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί μία σειρά άλλων πραγμάτων, σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει πρώτα να εκδοθούν 21 διαφορετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα από οχτώ διαφορετικά υπουργεία, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε δεκάδες σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Ωστόσο, η εξαγγελία αυτή –αν και κινείται στο πλαίσιο της τεχνητής δημιουργίας success story από την κυβέρνηση– έχει βάση στήριξης και μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την παραπάνω, κινείται μία άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού, που έγινε την εβδομάδα που εκπνέει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σαμαράς μίλησε για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 25-30 ετών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτης, ο οποίος επισήμανε ότι «έχουμε λόγους να είμαστε αποδεδειγμένα αισιόδοξοι».

Την κυβερνητική «αισιοδοξία» διέψευσαν ευθύς αμέσως οι επιστήμονες, οι οποίοι έσπευσαν να υπογραμμίσουν πως είναι εκτός πραγματικότητας το ποσό που προσδοκά ο πρωθυπουργός, καθώς για να πραγματοποιηθούν όσα ανέφερε, θα πρέπει να ανακαλυφθούν περίπου 10 δισ. βαρέλια, τα οποία θα αποφέρουν μεικτά έσοδα ύψους 600 δισ. ευρώ.

Δυστυχώς, η με το ζόρι προσπάθεια του πρωθυπουργού να… ανακαλύψει success story εκεί που δεν υπάρχει, αποπροσανατολίζει τους πολίτες και δημιουργεί στους ειδήμονες θυμηδία. Θυμίζει τις εξαγγελίες που έκανε εξαρχής ο πρωθυπουργός για μείωση της ανεργίας, η οποία επισήμως βρίσκεται ήδη στο 28% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2013), ενώ όταν είχε αναλάβει την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση (Ιούνιος του 2012) άγγιζε το 24,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα