Ώρα μηδέν για το Ελληνικό

του Στράτου Ιωακείμ

Ξεπούλημα ή αξιοποίηση; Το ερώτημα πλανάται σα φάντασμα και αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το μεγαλύτερο οικόπεδο-φιλέτο της Ευρώπης (σ.σ. πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού) έναντι πινακίου φακής στους υποψήφιους επενδυτές. Η κυβέρνηση δε δείχνει να απασχολείται ιδιαίτερα για το τίμημα που θα εισπράξει αλλά για το ύψος της επένδυσης και τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές του εγχειρήματος την ίδια ώρα που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους και προτείνοντας την αξιοποίηση του χώρου με έναν διαφορετικό

τρόπο που θα προασπίζει το περιβάλλον και παράλληλα θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θέσεις εργασίας και επί της ουσίας θα εξασφαλίζει την αυτοχρηματοδότηση του Μητροπολιτκού Πάρκου.

Ήπια ανάπλαση-αξιοποίηση

«Tο Παράκτιο Μέτωπο, που ξεκινά από το ΣΕΦ και φτάνει στο Σούνιο, αποτελεί μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση, ένα τοπίο μοναδικής αξίας: οικολογικής, αρχαιολογικής, μνημειακής και αισθητικής. Αν υποθέσουμε ότι έφευγαν οι αυθαίρετες κατασκευές των νυχτερινών κέντρων, ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στη θάλασσα αναβαθμίζονταν και απελευθέρωναν τα τμήματα του αιγιαλού που καταχρηστικά κατέχουν, αν εκπονούσαμε ένα βασικό σχέδιο ήπιας ανάπλασης-ενοποίησης αυτής της εκτεταμένης ζώνης με το τραμ στα όριά της και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ως κεντρικό πόλο της, τότε η Αττική θα διέθετε έναν ανεκτίμητο πόρο ζωής, οικολογικής ισορροπίας αλλά και οικονομικής ευημερίας των εκατομμυρίων κατοίκων της, ιδιαίτερα των κατοίκων της παράκτιας ζώνης», αναφέρει η Ελένη Πορτάλιου επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρωτεργάτης στο κίνημα των πολιτών που παλεύουν για ένα διαφορετικό αύριο.

Στα 500 εκατ. ευρώ το τίμημα

Την όλη διαδικασία εκποίησης του ακινήτου έχει αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η Σύμβαση με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό παραμένει «μυστική», από διάφορες επιλεκτικές διαρροές γίνεται γνωστό ότι:

·H σύμβαση προβλέπει την «παραχώρηση» και την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά από ιδιώτες, για 99 χρόνια·Το τίμημα που προσφέρεται από τους «επενδυτές», δεν ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ.·Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για την δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος (25% προκαταβολή και 75% σε βάθος 15 ετίας)·Με απαίτηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά.·Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης των «επένδυσης», που υπολογίζεται σε 10-15 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία γύρω από το χωροταξικό σκέλος της συγκεκριμένης έκτασης.

Μοναδικός υποψήφιος αγοραστής ο Όμιλος Λάτση

Η εταιρεία Lamda Development (σ.σ. συμφερόντων της οικογένειας Λάτση) υπέβαλε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα αποφασιστεί η εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και η πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει η αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς». Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Η προσφορά της Lamda Development S.A. υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από την κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Οι διαδικασίες

Στο ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν πρώτα το Master Plan και αφού κριθεί πως είναι συμβατό με τον χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή τότε θα ανοίξουν την οικονομική προσφορά.

Να σημειώσουμε πως οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορά για το πακέτο μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην οποία έχει παραχωρηθεί το ακίνητο μαζί με την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Οικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση του διαγωνισμού είναι η CitiGroup Global Markets και η Τράπεζα Πειραιώς. Νομικοί σύμβουλοι η Δικηγορική Εταιρεία Αυγερινός και Συνεργάτες, η Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες, η Δεγλέρης και Συνεργάτες, η Δικηγορική Εταιρεία Φορτσάκης, η Διακόπουλος, Μυλογιαννάκης και Συνεργάτες και η Watson, Farley & Williams LLP. Σύμβουλοι Ακινήτων είναι η Hill International, η Dimand Α.Ε., η Proprius (μέλος του δικτύου συνεργατών της Cushman & Wakefield), η Τάκης Γαβρίλης και Συνεργάτες και η ΛΔΚ Σύμβουλοι.

Πρόβλεψη για αποζημίωση

Νομοθετική διάταξη για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού, προβλέπει ότι υποψήφιοι επενδυτές που πλειοδοτούν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων, θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο, αν με υπευθυνότητα του δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες ιδιωτικποίησης. Στους όρους των διαγωνισμών θα υπάρχει μάλιστα ρητή δέσμευση του Δημοσίου ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε περίπτωση εμπλοκής ή καθυστέρησης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών και προστίθεται στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να συνυπογράφει μετά από πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τις εκάστοτε οικείες συμβάσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και των υποψήφιων επενδυτών, αφού έχουν τηρηθεί προηγουμένως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τους όρους των συμβάσεων, με τους οποίους αναλαμβάνει ευθύνη προς αποζημίωση για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές απαιτούν άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Α. Σαμαρά, προκειμένου να εκδοθεί ειδική νομοθετική πράξη για το Ελληνικό, ως πρόσθετη εγγύηση υπέρ των συμφερόντων τους.

Μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια υποδεκαπλασιάστηκε η αξία του οικοπέδου

«Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα κερδίζαμε 5δισ. ευρώ. Περί τα τέλη του 2011 το μέγεθος είχε πέσει στα 3 δις ευρώ. Το φθινόπωρο του 2012 αναφερόταν το ποσόν του 1,5δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής δε των αποκρατικοποιήσεων επί μήνες περιφέρονται στα διεθνή φόρα περιγράφοντας με αξιοσημείωτο πάθος την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της δημόσιας περιουσίας και δη του Ελληνικού, συμβάλλοντας στο κατρακύλισμα της τιμής. Το 2014, το τίμημα φτάνει μόλις τα 500 εκ. ευρώ», διαπιστώνει ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

«Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Για να πωληθεί το Ελληνικό πρέπει να απομακρυνθούν οι φορείς και οι υπηρεσίες που βρίσκονται εκεί. Αρκετά εξ’ αυτών περιέχουν πανάκριβες και σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ή η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Υπάρχουν επίσης τα ολυμπιακά κτίρια και εγκαταστάσεις, ηλικίας μόλις 8 ετών και κόστους 477εκ. ευρώ όπως και το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο λαϊκού και επαγγελματικού αθλητισμού της Αθήνας, αυτό του Αγίου Κοσμά. Η μεταφορά και η μεταστέγαση τους εκτιμάται ότι θα κοστίσει 614εκ. ευρώ σε πραγματικό χρήμα. Δεν τελειώνουμε όμως μόνον με αυτά. Εδώ και δύο χρόνια ζητούνται από τους επενδυτές μία σειρά άλλων έργων για να καταστεί το οικόπεδο του Ελληνικού “εμπορικό”. Ένα οικόπεδο 6.300 στρεμμάτων, σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, επί της ακτογραμμής του Σαρωνικού, με μία νεότευκτη μαρίνα, δύο σταθμούς μετρό, μία γραμμή τραμ και δύο λεωφόρους, σε απόσταση 20' από την Ακρόπολη και το λιμάνι του Πειραιά, δεν είναι καλή επένδυση όπως μας λένε οι υποψήφιοι αγοραστές! Ζητείται λοιπόν από το Ελληνικό Δημόσιο να κατασκευάσει επιπλέον των υπαρχόντων έργων υποδομής μεταφορών (επεκτάσεις τραμ και μετρό), την υπόγεια σήραγγα Αργυρούπολης για να υπάρχει ευθεία σύνδεση με το διεθνές αεροδρόμιο και να υπογειοποιήσει τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο μήκος του πρώην αεροδρομίου. Το εκτιμώμενο κόστος των δύο νέων έργων είναι 1,2-1,5δισ. για τη σήραγγα και 300εκ. ευρώ για την υπογειοποίηση. Το όφελος αμφίβολο», συμπληρώνει ο κ. Μπελαβίλας που μαζί με την ομάδα του έχουν παρουσίαση σχετική μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου που έχει γίνει αποδεκτή από τους τρεις δήμους που βρίσκονται γύρω από το Ελληνικό (Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου).

«Αν το Ελληνικό το πωλούσε ένας συνοικιακός μεσίτης, ως τεμαχισμένα οικόπεδα, θα εισέπραττε περί τα 7 με 9 δισ. ευρώ, όσο εκτιμούν οι επικεφαλής των αποκρατικοποιήσεων να εισπράξουν από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας προς πώληση σε όλη την Ελλάδα!» καταλήγει ο κ. Μπελαβίλας.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
ωρα, μηδεν, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, abu dhabi, σεφ, τραμ, εταιρεία, προσφορες, global, group, master, τραπεζες, watson, hill, λδκ, βουλη, σαμαρας, δις, εμπ, αθηνα, μετρο, Ακρόπολη, πειραιας, ζητείται, ελλαδα, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, τραπεζα πειραιως, σχεδιο αθηνα, ελενη, ζητείται, εμπ, θαλασσα, λδκ, πειραιως, σεφ, σουνιο, υψος, watson, αεροδρομιο, αποζημιωση, αττικη, εβδομαδες, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δειχνει, δις, εγγυηση, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκμεταλλευση, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ζωης, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ζητουνται, θεσεις εργασιας, κατασκευες, κυβερνηση, κτιρια, μηκος, μηνες, ομαδα, ομιλος, οικοπεδα, ορια, οφελος, παθος, παρουσιαση, περιβαλλον, σειρα, σηραγγα, σχεδιο, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φτανει, φθινοπωρο, φορα, χρημα, abu dhabi, group, αυγερινος, ευθεια, global, hill, ιδιαιτερα, μελετη, master, πακετο, πωληση, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα