Zoom και κορονοϊός: Εκρηκτική ανάπτυξη και το 2021 για την διάσημη πλατφόρμα

Όχι, δεν ήρθε για να… φύγει. Το Zoom, που ακόμη και οι μεγαλύτεροι επικριτές της τεχνολογίας υποχρεώθηκαν να “γνωρίσουν”, μπορεί να έγινε διάσημο λόγω του κορονοϊού που έφερε στη ζωή μας την τηλεργασία, ωστόσο προβλέπει ότι η άνθηση των εργασιών της θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πανδημίας. Η αμερικανική εταιρεία Zoom, που είδε τη χρήση της πλατφόρμας της για μαζικές βιντεοδιασκέψεις να έχει απογειωθεί και στην Ελλάδα,

εκτιμά ότι η τηλεργασία θα γίνει πλέον… κανονικότητα, γεγονός που θα εκτοξεύσει την ανάπτυξή της, άρα και την προσφορά θέσεων εργασίας. Ο Έρικ Γιούαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zoom, μιλώντας σε αναλυτές της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το BBC και τους Finanncial Times, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας του, η οποία στο τελευταίο τρίμηνο που έληξε στο τέλος Ιανουαρίου, είχε έσοδα 883 εκατ. δολάρια, έναντι μόνο 188 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο πριν ένα χρόνο, αύξηση περίπου 370%.

Το Zoom είναι δωρεάν για τον πολύ κόσμο, αλλά χρεώνει τους επιχειρηματικούς πελάτες του για τις έξτρα δυνατότητες της πλατφόρμας του. Ήδη έχει 467.100 επιχειρήσεις-πελάτες με περισσότερους από δέκα εργαζόμενους. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 326% το 2020 φθάνοντας τα 2,6 δισ. δολάρια και τα κέρδη του εκτινάχθηκαν από μόνο 21,7 εκατ. δολάρια το 2019 σε 671,5 εκατ. δολ. πέρυσι. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει αν μαζί με την πλατφόρμα, ήρθε για να μείνει και το… τζάμπα.

Zoom: Η χρυσή εποχή!

Οι αναλυτές αποδίδουν τη δημοφιλία του Zoom στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ -όπως και οι ανταγωνιστές του- παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοση του (για κλήσεις έως 40 λεπτών) και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση του. Η πλατφόρμα είναι γρήγορη και έχει καθαρή εικόνα και ήχο, ενώ πλέον χρησιμοποιείται από γονείς μέχρι και… παππούδες που δεν μπορούν να δουν τα εγγονάκια τους. Ακόμα και γάμοι έχουν γίνει μπροστά της. Αλλά και τα ψηφιακά κλαμπ της είναι ευρύτερα γνωστά.

Ο βασικός λόγος που συνεχίζει να χρησιμοποιείται μαζικά είναι αυτές οι μαζικές βιντεοκλήσεις των 40 λεπτών που προσφέρει δωρεάν. Μέχρι και 100 άτομα συγχρόνως δηλαδή! Ούτε login δεν χρειάζεσαι για να μπεις μάλιστα σε ένα τέτοιο videoconference. Εύκολη, χρηστική και δωρεάν, η δημοφιλέστερη κορονο… πλατφόρμα οδηγεί την αγορά, αναγκάζοντας τον ανταγωνισμό να χορέψει στους ρυθμούς της…

Zoom: Δεν είμαστε πια μόνο μια εταιρεία για βιντεοδιασκέψεις

Παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών και επενδυτών ότι το Zoom θα παίζει πια λιγότερο κεντρικό ρόλο στις ζωές πολλών εργαζομένων το 2021, καθώς προχωρούν οι μαζικοί εμβολιασμοί και διαφαίνεται η προοπτική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιστροφής στην κανονικότητα, ο Γιούαν αντίθετα περιμένει περαιτέρω αύξηση εσόδων κατά 43% φέτος ή συνολικά γύρω στα 3,8 δισ. δολάρια. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε σε άνοδο κατά 6% της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα «τιμολογεί» την αξία του Zoom στα 131 δισ. δολάρια.

Ο Γιούαν δήλωσε ότι η εταιρεία σπεύδει να διαφοροποιήσει δεόντως το προφίλ της, ώστε να αξιοποιήσει το τεράστιο παγκόσμιο «ακροατήριο» που έχει βρει…ουρανοκατέβατα λόγω κορωνοϊού. Όπως είπε, το Zoom κινείται προς την κατεύθυνση να μετατραπεί «από μία εταιρεία που έχει μόνο μια άκρως επιτυχημένη εφαρμογή, σε μια εταιρεία με μια ευρύτερη πλατφόρμα», που θα υποστηρίζει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών επικοινωνίας. «Καθώς ο κόσμος βγαίνει από την πανδημία, η δουλειά μας μόλις άρχισε. Δεν είμαστε πια μόνο μια εταιρεία για βιντεοδιασκέψεις», τόνισε.

Zoom: Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή βιντεοκλήσεων

Ωστόσο, τα κενά ασφαλείας της εφαρμογής που έγινε ανάρπαστη τώρα με τον κορονοϊό παραμένουν μεγάλα, όπως αναφέρει μελέτη του Δεκεμβρίου. Οι ερευνητές της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Cyble βρήκαν πάνω από 500.000 δεδομένα από λογαριασμούς της Zoom σε forums από χάκερ στο Dark Web και αγόρασαν μάλιστα 530.000 λογαριασμούς έναντι 0,0020 δολαρίων τον καθένα. Αυτό δεν σημαίνει πως “χάκαραν” την ίδια την εφαρμογή, αλλά τους χρήστες με τις γνωστές μεθόδους.

Η Cyble συνιστά να αλλάξετε άμεσα τους κωδικούς σας στη Zoom και να μη χρησιμοποιείτε φυσικά τα ίδια passwords σε πολλές εφαρμογές. Οι χάκερ καραδοκούν στη Zoom, η οποία επιδιόρθωσε μεν πολλά από τα κενά ασφαλείας της, παραμένει ωστόσο ευάλωτη στις κυβερνοεπιθέσεις. Το ίδιο αποκαλύπτει και η εταιρία Abnormal Security. Πως πρέπει να προσέχουμε πολύ τα emails ή τα links που μας έρχονται και μας καλούν σε ομαδικές βιντεοκλήσεις. Αν ο αποστολέας είναι άγνωστος σε μας, ενδέχεται να είναι από phishing site, σχεδιασμένο να δείχνει όπως ακριβώς και η Zoom. Κάθε κλικ εκεί, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα