Πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Στα «χέρια» της Κομισιόν το μέλλον του τουρισμού

Η ΕΕ απέχει ακόμη μήνες από την έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να σώσουν τη θερινή τουριστική σεζόν, αναφέρει το Bloomberg. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο, που διανεμήθηκε χθες Τρίτη στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο σημειώνει ότι οι τεχνικές εργασίες για την ψηφιακή πλατφόρμα, που απαιτείται για την εξακρίβωση της κατάστασης υγείας των πολιτών και κατά πόσον έχουν κάνει το εμβόλιο, θα χρειαστούν

τρεις με τέσσερις μήνες, ενώ πέραν τούτου υπάρχουν και νομικά εμπόδια, η πρόκληση της συμφωνίας αναφορικά με τον σκοπό των πιστοποιητικών εμβολιασμού και η επίλυση ακανθωδών ιατρικών ζητημάτων, που αυξάνουν τον κίνδυνο να χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία των κρατών μελών της ΕΕ.

Το σύστημα που επεξεργάζεται η Κομισιόν

Το σύστημα που επεξεργάζεται η Κομισιόν και θα παρουσιάσει εντός του μήνα, θα επιβεβαιώνει ότι οι κάτοχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί αρνητικοί στον κορονοϊό, έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ανέρρωσαν από την Covid-19 και υποτίθεται έτσι ότι έχουν αναπτύξει ανοσία. Αλλά τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με την χρήση των «πιστοποιητικών εμβολιασμού», την ώρα που χώρες που εξαρτώνται οικονομικά από την τουριστική τους βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, πιέζουν για την τάχιστη εισαγωγής τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των ταξιδιών κι άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα γεύματα σε εστιατόρια, τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού. Γαλλία και Βέλγιο αντιδρούν επικαλούμενα ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ισότιμη μεταχείριση των εμβολιασθέντων κι όσων δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο.

Σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα που μοιράστηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες, τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν σχόλια προτού παρουσιάσει η Κομισιόν την πρότασή της για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ένα απ’ τα προς επίλυση ζητήματα είναι κατά πόσον τα «διαβατήρια» αυτά θα διευκολύνουν τα ταξίδια εκτός της Ένωσης, ενώ πρέπει να επιτευχθεί και μια κοινή προσέγγιση για την «απόδειξη της ανάρρωσης» από την Covid-19, καθώς παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα έχει ανοσία άτομο που ανέρρωσε από την Covid-19 κι αν έχει άμυνες απέναντι σε αναδυόμενες μεταλλάξεις του ιού. Παράλληλα τα κράτη μέλη καλούνται να «προ-συμφωνήσουν αναφορικά με με το εύρος των έκτακτων μέτρων που ίσως χρειαστεί να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση, όσον αφορά στα τεστ και στην καραντίνα», καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Πιο θετικός πλέον ο ΠΟΥ στην ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ εμφανίζεται πιο θετικός στην ιδέα της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δίνοντας άλλη μια ώθηση στις ελπίδες των πολιτών για θερινές διακοπές στο εξωτερικό. Αν και ο ΠΟΥ είχε εκφράσει επιφυλάξεις τον περασμένο Ιανουάριο, ο διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του οργανισμού, δρ Μάικλ Ράιαν τόνισε ότι ο ΠΟΥ «μελετά διαφορετικές επιλογές» αναφορικά με τα διαβατήρια εμβολιασμού «ώστε να μπορούν σε κάποιο σημείο οι κυβερνήσεις να επαληθεύουν την κατάσταση εμβολιασμού ατόμων, καθώς θα ταξιδεύουν ανά την υφήλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πιστοποιητικό, Κομισιόν,pistopoiitiko, komision