Αυθαίρετα προθεσμία – πρόστιμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση

Αυθαίρετα προθεσμία – πρόστιμα: Λιγότερες από 20 ημέρες απομένουν για να… σφυρίξει η λήξη της τελευταίας παράτασης υπαγωγής αυθαιρέτων στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ήδη η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι αυξημένη, δεδομένου ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η σχετική προθεσμία, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να «σώσουν» τις κατοικίες τους από επιπλέον πρόστιμα αλλά

και κατεδαφίσεις για τα μεγάλα -όπως χαρακτηριστικά λέγονται- αυθαίρετα. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η 5η και αφορά κτίσματα που έχουν πολλές παραβάσεις και μπορούν έναντι χρημάτων να τα διατηρήσουν για 30 έτη.

Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στις 31 Μαρτίου 2026. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Για την 5η κατηγορία, η 30ή Σεπτεμβρίου είναι καταληκτική ημερομηνία και δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Αυθαίρετα: Πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες και οι ημιυπαίθριοι χώροι

Όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η αγρονόμος – τοπογράφος – μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, «η διαδικασία αφορά στην καταβολή ειδικού προστίμου που επιτρέπει τη διατήρηση για 30 χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας η οποία εκδόθηκε και έχουν μετατραπεί σε χώρους κυρίας χρήσης καθ’ υπέρβασιν των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου».

Τι θεωρείται ημιυπαίθριος χώρος πολεοδομικά κατά τον ΓΟΚ, που αν έχει κλειστεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011 πρέπει να τακτοποιηθεί;

Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, η έννοια του ημιυπαίθριου χώρου εμφανίστηκε πρώτη φορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 (ΓΟΚ ’85) σε αντικατάσταση του ΓΟΚ ’73 με στόχο μια καλύτερη ποιότητα δόμησης και ζωής στον αστικό κύκλο. Ηταν η πρώτη φορά που μια τέτοια έννοια εισαγόταν στο νομοθετικό σύστημα και εθεωρείτο πραγματικά καινοτόμος. Ο επίσημος ορισμός του ημιυπαίθριου χώρου κατά τον ΓΟΚ είναι ο εξής: Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων (ΓΟΚ ’85 Αρ. 2 παρ. 32). Ο νόμος ορίζει τον χώρο με απλό γεωμετρικό προσδιορισμό για να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις και παρερμηνείες. Αυτό είναι που έκανε πολλούς κατασκευαστές αλλά και ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τον νόμο προς όφελός τους ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν καθώς το «κλείσιμο» του ημιυπαίθριου αποτελεί κατά ορισμό πολεοδομική παράβαση.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται:

Πλήρη στοιχεία ιδιοκτήτη
Αδεια οικοδομής
Τοπογραφικό
Κάτοψη χώρου
Αντίγραφα των εγκεκριμένων
Παράβολο 250 ευρώ ή 500 ευρώ ανάλογα με το εμβαδόν του δηλούμενου χώρου (τ.μ.)
Ε9 και Ε1 για να εξεταστεί αν το ακίνητο είναι κύρια και μοναδική κατοικία ή αποτελεί άλλη κατοικία του ιδιοκτήτη
Αποδείξεις καταβολής παλιών προστίμων για να αφαιρεθούν από το νέο πρόστιμο που θα υπολογιστεί.

Τι γίνεται με όσους δήλωσαν το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων το 2010 με τον νόμο Μπιρμπίλη; Τους δηλώνουν ξανά;

Όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εξοφλώντας τα πρόστιμα που υπολογίστηκαν με τον Νόμο 3843/2010 δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλες ενέργειες. Σε περίπτωση όμως που δεν έχουν καταβληθεί όλες οι δόσεις του προστίμου που τότε υπολογίστηκε θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό προκειμένου να υπαχθούν στον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων και να συμψηφίσουν τα ποσά που καταβλήθηκαν με το σημερινό πρόστιμο που αναλογεί. Μάλιστα, επειδή τα σημερινά πρόστιμα είναι πολύ μειωμένα, θα καταβάλουν μικρότερα ποσά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυθαίρετα, Όσα,afthaireta, osa