Αίγυπτος: Αρχίζει η δίκη του Μόρσι

Ξεκινά σήμερα η δίκη του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου της Αιγύπτου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση βίας.

Η δίκη του Μόρσι θεωρείται ως κομβικό πολιτικό σημείο για την πορεία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από δεκαετίες καταπίεσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε τις εκλογές που έγιναν αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον Μουμπάρακ

το 2011, φέρνοντας τον Μόρσι στην εξουσία.

Η νίκη του ισλαμιστή πολιτικού μηχανικού με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της χώρας, έσπασε μια παράδοση κυριαρχίας από τις ένοπλες δυνάμεις, απ’ όπου είτε προερχόταν, είτε υποστηριζόταν ο κάθε αιγύπτιος ηγέτης μετά την ανατροπή της μοναρχίας το 1952.

Ο Μόρσι υποσχέθηκε μια μετριοπαθή ισλαμική ατζέντα που θα οδηγούσε την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου μια κυβέρνηση διαφάνειας θα αντικαθιστούσε την απολυταρχία, θα σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αναβίωνε τις τύχες ενός ισχυρού αραβικού κράτους, το οποίο για καιρό ήταν σε κατάσταση παρακμής.

Ωστόσο, εκατομμύρια πολίτες τον κατηγόρησαν για σφετερισμό εξουσιών, για επιβολή της συντηρητικής Αδελφότητας του Ισλάμ, καθώς επίσης για κακή διαχείριση της οικονομίας.

Ο Μόρσι έφθασε στον προεδρικό θώκο από καθαρή σύμπτωση καθώς την τελευταία στιγμή κατέπεσε η υποψηφιότητα του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαιράτ αλ-Σατέρ που ήταν ο αρχικός εκλεκτός της ομάδας των ισλαμιστών.

Ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι, που όρκισε τον Μόρσι, ήταν αυτός που τον καθαίρεσε με μια ενέργεια, η οποία από πολλούς έχει χαρακτηριστεί καθαρό πραξικόπημα.

Ένα κίνημα της νεολαίας με την ονομασία Ταμαρούντ, που στα αραβικά σημαίνει «εξέγερση», ξεκίνησε την «ανίχνευση» για την μετέπειτα μαζική δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους της Αιγύπτου κατά του Μόρσι. Τελικά, εκατομμύρια πολίτες βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας από τον ισλαμιστή πρόεδρο να παραιτηθεί.

Ο Σίσι, ο οποίος ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Μουμπάρακ, εμφανίστηκε στην τηλεόραση στις 3 Ιουλίου για να ανακοινώσει το τέλος της «προβληματικής προεδρίας» του Μόρσι και τα σχέδιά του για τις εκλογές.

Την πτώση του Μόρσι ακολούθησαν εκτεταμένες πολύμηνες και πολύνεκρες - με χιλιάδες θύματα- συγκρούσεις των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Αδελφότητας επίσης συνελήφθησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα