Άουσβιτς, επιζώντες: «Με στοιχειώνουν ακόμη οι κραυγές»

Η φρίκη του Άουσβιτς «ζωντάνεψε» ξανά καθώς επιζώντες, ηγέτες και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945. Στη συγκλονιστική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο, τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της μνήμης και η εγρήγορση απέναντι στην άνοδο του αντισημιτισμού και του μίσους.

«Μνήμη που υποχρεώνει»

Ο διευθυντής του μουσείου του Άουσβιτς, Piotr Cywiński, στην ομιλία του έκανε έκκληση για δράση,

υπογραμμίζοντας τη σημασία της μνήμης: «Η μνήμη πονάει, αλλά καθοδηγεί. Χωρίς μνήμη, δεν έχουμε ιστορία, ούτε σημείο αναφοράς. Αν δεν κάνουμε κάτι, οι εχθροί μας θα καθορίσουν το μέλλον μας. Δράστε – κάντε κάτι καλό, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε».

Επιζώντες προειδοποιούν για την άνοδο του μίσους

Η 86χρονη επιζήσασα Τόβα Φρίντμαν, η οποία απελευθερώθηκε από το Άουσβιτς σε ηλικία 6 ετών, περιέγραψε τις τραυματικές αναμνήσεις της, ενώ τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Ο επιζών Leon Weintraub προειδοποίησε για την άνοδο ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, λέγοντας: «Ας πάρουμε στα σοβαρά τις απειλές των εχθρών της δημοκρατίας. Ο κόσμος απέτυχε να δει τον κίνδυνο στη δεκαετία του 1930. Μην επαναλάβουμε αυτό το λάθος».

Διεθνείς φωνές για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ronald S. Lauder, έκανε λόγο για «ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς» μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 2025, υπογραμμίζοντας ότι «ο αντισημιτισμός είχε τότε υποστηρικτές και τους έχει και τώρα».
Αναφέρθηκε σε περιστατικά απολύσεων Εβραίων καθηγητών, διαδηλώσεις κατά Εβραίων και χυδαία σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επεσήμανε ότι «τα μαθήματα του Άουσβιτς δεν αφορούν μόνο τους Εβραίους, αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

Η φετινή τελετή, η οποία επικεντρώθηκε στους επιζώντες λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, είχε ιστορικές παρουσίες, όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που παρέστησαν από κοινού – μια σπάνια ένδειξη της δέσμευσης της Γερμανίας για ανάληψη ευθύνης για τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Αντίθετα, Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, έστειλε μήνυμα, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των Σοβιετικών στρατιωτών στην απελευθέρωση του Άουσβιτς. Η φετινή τελετή, η οποία πιθανότατα θα είναι η τελευταία με συμμετοχή πολλών επιζώντων, υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της συνεχούς εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του μίσους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Tova Friedman: «Η εκδίκησή μας ήταν να χτίσουμε έναν κόσμο ειρήνης και να μεγαλώσουμε τις οικογένειές μας με ελπίδα. Η βία και το μίσος δεν πρέπει να καταστρέψουν την κοινωνία μας ξανά». Η επέτειος του Άουσβιτς δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης, αλλά και μια πρόσκληση για δράση, ενάντια σε κάθε μορφή μίσους και μισαλλοδοξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα