Απάτες με δήθεν πωλήσεις οχημάτων σε «τιμές ευκαιρίας» στο διαδίκτυο

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα έχει όλα ο… μπαξές του διαδικτύου. Από πωλήσεις πολυτελών -πλην… ανύπαρκτων- αυτοκινήτων, γρήγορων -αλλά υπαρκτών μόνο στην… περιγραφή- μοτοσυκλετών, τελευταίας τεχνολογίας κινητών -πλην… αόρατων- τηλεφώνων! Έχει ακόμη ο μπαξές και ανύπαρκτα δάνεια με δήθεν χαμηλό επιτόκιο και «ευκολίες αποπληρωμής»! Μέχρι και… κατσίκες έχει ο μπαξές για πώληση, αν τύχει και πίσω από τη διαδικτυακή αγγελία βρίσκεται όχι οργανωμένο και νόμιμο e-shop, αλλά σπείρα απατεώνων, που πουλάει αέρα σε ενδιαφερόμενους αγοραστές!

Αφορμή

για όλα τα παραπάνω, ενδεικτικά μόνο του τι συμβαίνει στους γλιστερούς δρόμους του παγκόσμιου ιστού όταν δεν τηρούνται οι κανόνες, ο συναγερμός που σήμανε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αιτία στάθηκε η μορφή χιονοστιβάδας, που πήραν τελευταία οι απάτες, με δήθεν πωλήσεις αυτοκινήτων σε «σκοτωμένες» τιμές, λόγω οικονομικής κρίσης!

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα παρόμοιων απατών μέσω του προσφιλούς ίντερνετ, η σύλληψη 20χρονου, ο οποίος κατηγορείται ήδη για εννέα εξαπατήσεις ανυποψίαστων θυμάτων, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο συγκεκριμένος αναρτούσε αγγελίες σε διαδικτυακή σελίδα για πώληση οχημάτων (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών), αλλά και κινητών τηλεφώνων, που υπήρχαν μόνο στο… σενάριο της απάτης. Στη συνέχεια, με τις κατάλληλες φωτογραφίες, έπειθε τους ενδιαφερόμενους για την αγορά των… ευκαιριών, ζητώντας τους να καταθέσουν ως προκαταβολή διάφορα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.

Αμέσως, ήρθε στην επιφάνεια η πρόσφατη σύλληψη μιας 23χρονης από την Κρήτη, η οποία με τον ίδιο τρόπο -αγγελίες στο διαδίκτυο- έπειθε ενδιαφερόμενους για την αγορά υπερσύγχρονων κινητών σε ευτελείς τιμές. Για να ξεπεράσει τον σκόπελο τού πως είχαν περιέλθει στην κατοχή της τα τηλέφωνα, υποστήριζε ότι προέρχονταν από απόθεμα καταστήματος κινητής τηλεφωνίας που διατηρούσε στο παρελθόν και το οποίο «αναγκάστηκε να κλείσει λόγω κρίσης».

Στην αλυσίδα των απατών μέσω αγγελιών, οι αστυνομικοί δεν κρύβουν την έκπληξη που δοκίμασαν, όταν ανακάλυψαν ότι πίσω από εικονικές πωλήσεις ζώων και συγκεκριμένα… αιγών κρυβόταν μία γυναίκα, ηλικίας 30 χρόνων. Συμφώνησε έναντι σεβαστού τιμήματος να παραδώσει πέντε… κατσίκες σε 40χρονο, ο οποίος κατέβαλε προκαταβολή, αλλά τις… κατσίκες δεν τις είδε ποτέ.

Η δεινή οικονομική κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, άνοιξε όμως και διαδικτυακές «ευκαιρίες» σε κάποιους να εκμεταλλευθούν αυτήν ακριβώς την ανάγκη για μετρητά. Υπόσχονταν ότι προσέφεραν άμεσα και εύκολα δάνεια, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και πάνω απ όλα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής! Μοναδικός τους στόχος να πείσουν τα θύματα να καταβάλουν τα… έξοδα φακέλου, που τα έπαιρναν και γίνονταν καπνός!

Όταν οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές οχημάτων

Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση. Προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του. Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή. Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα.

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. για να πέσετε στην παγίδα

· Σε περιπτώσεις που κατά την πώληση οχήματος επιδεικνύεται από τον υποψήφιο αγοραστή απόδειξη ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων ή βεβαίωση πληρωμής μέσω πιστωτικού ιδρύματος, να γίνεται διασταύρωση μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστώνεται το αληθές της μεταφοράς χρημάτων.
· Για την ευχερέστερη και άμεση επαλήθευση της πληρωμής και πριν την παροχή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή του αριθμού λογαριασμού για την κατάθεση των χρημάτων, ενδείκνυται η έκδοση κωδικών e-banking του εν λόγω λογαριασμού, γνωστοποιώντας παράλληλα στον υποψήφιο αγοραστή την ύπαρξή τους, με σκοπό την αποθάρρυνσή του, σε περίπτωση ενδεχόμενης εξαπάτησης.
· Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).
· Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
· Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
· Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκετε τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος, την τεχνική εξέτασή του (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος.
· Να επιδιώκετε ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφαλείας.
· Σε περίπτωση επιθυμίας δοκιμής του οχήματος από τον υποψήφιο αγοραστή (test drive), να επιδιώκετε την παρουσία σας ως συνοδηγού ή συνεπιβάτη, για την αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής του.
· Σε περίπτωση καταβολής μετρητών, να επιδιώκεται η επιτόπια κατάθεσή τους στο τραπεζικό κατάστημα, όπου τηρείται ο λογαριασμός του πωλητή, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα του συνόλου των τραπεζογραμματίων.
· Κατά προτίμηση, η καταβολή του ποσού (με οποιονδήποτε τρόπο) να πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο, πριν τη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.
· Πριν την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών να εξασφαλίζεται η φυσική παρουσία του οχήματος και να αποφεύγεται η παράδοση των κλειδιών του στον υποψήφιο αγοραστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα