Αποχωρούν από το Δημόσιο υπό τον φόβο απολύσεων

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με κλιμάκιο της τρόικας για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, χιλιάδες υπάλληλοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, φοβούμενοι ενδεχόμενο απολύσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, έκανε λόγο για «κύμα εξόδου» από το Δημόσιο, τονίζοντας πως «μέχρι το 2015 θα έχουν αποχωρήσει 200.000 υπάλληλοι». Όπως σημείωσε ο κ. Τσικρικάς, «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο πάνω από 100.000 υπάλληλοι».

Ακόμα

δεν ζήτησε απολύσεις η τρόικα

Το κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση, το πρωί της Δευτέρας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι τροϊκανοί άκουσαν το κυβερνητικό σχέδιο, ωστόσο φέρεται να έχουν τις ενστάσεις τους, καθώς δεν άκουσαν για συγκεκριμένο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ούτε πληροφορήθηκαν για την κοστολόγηση των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του υπουργείου, σημειώθηκε πως «δεν υπήρξε καμιά δυσπιστία για τη διαθεσιμότητα» και χαρακτηρίστηκε «πολύ εποικοδομητική η συνάντηση».

Υπενθυμίζεται πως κ. Μανιτάκης είναι αρνητικός σε ενδεχόμενο ζήτημα απολύσεων και φέρεται να ενημέρωσε πως τυχόν επιμονή της τρόικας σε οριζόντιες απολύσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, αφενός λόγω του κινδύνου αυτές να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων και αφετέρου να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν 12.700 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τον Ιούνιο. Από αυτούς, 8.800 θα ενταχθούν άμεσα. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει διαθεσιμότητα ακόμα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους.

Από τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 5.503 προέρχονται από τον στενό δημόσιο τομέα, οι 800 από οργανισμούς που καταργούνται, οι 2.500 από συγχωνεύσεις οργανισμών και οι 3.896 είναι επίορκοι.

Εξάλλου, ο κ. Μανιτάκης έχει αναφέρει πως θα απολυθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν τη μετάταξή τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα