Ασθενής μηδέν Ελλάδα – κορονοϊός: Η Δήμητρα Βουλγαρίδου και το “στίγμα”

Ήταν η μέρα που πάγωσε η χώρα…  26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που δακρύζαμε για την τραγωδία που βίωναν οι Ιταλοί. Μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Ιταλία, ήταν θετική και έγινε δεκτή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η οικογένειά της, καθώς και εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί της, απομονώθηκαν

οικειοθελώς. Στις 27 Φεβρουαρίου, το 9χρονο παιδί της βρέθηκε επίσης θετικό και εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο με τη μητέρα της. Ακολούθησαν επιβεβαιώσεις για και για άλλα κρούσματα που αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία ή που σχετίζονταν με αυτά.

Μετά την επιβεβαίωση του δεύτερου και τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου ο γιος της 38χρονης ασθενούς πήγε στο σχολείο και έκλεισε για 14 ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλα τα αποκριάτικα γεγονότα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάτι άλλαξε και ήταν σαφές. Η Ελλάδα, μπήκε γρήγορα σε lockdown, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται διθυραμβικά σχόλια από την πλειοψηφία του ξένου Τύπου. Πέρασαν 10 φρικτοί μήνες, με θάνατο, αγωνία, άδειες τσέπες και πλέον, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο που θα φέρει το εμβόλιο του κορονοϊού…

Κορονοϊός Ελλάδα: Το στίγμα…

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου είναι η πρώτη ασθενής που διαγνώστηκε με κορονοϊό στη χώρα μας. Η 38χρονη επιχειρηματίας και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για την προσωπική της περιπέτεια στην ΕΡΤ3. “Αυτή είναι η αλήθεια”, ήταν η απάντηση της σε ερώτηση αν δέχθηκε bullying όταν διαγνώστηκε με κορονοϊό επισημαίνοντας ότι “το γεγονός πως νοσηλεύτηκα μαζί και το παιδί, αυτό ήταν που έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για μένα.

Ήταν μία περίοδος που ο κόσμος δεν ήξερε πολλά και φοβόταν. Ναι, δέχθηκα κάποιου είδους bullying”. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που νόσησε με Covid 19, η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα στίγμα, μία δυσκολία σε σχέση με τις κοινωνικές της επαφές, καθώς πολλοί μοιάζουν να τη φοβούνται όταν γνωρίζουν ότι ήταν η “ασθενής 0” στη χώρα μας, έστω και μήνες πριν.

143494 τα κρούσματα στη χώρα

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα εξαπλώθηκε από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών. Μέχρι και τις 31 Μαρτίου, ο αριθμός κρουσμάτων είχε ανέλθει σε 1314 και σε 49 θανάτους και από 1 έως 10 Απριλίου ανακοινώθηκαν 697 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 104 προέρχονταν από το ΕΓ-ΟΓ “Ελευθέριος Βενιζέλος” και 23 από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, και κατέληξαν 41 ακόμη νοσούντες, Τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένους οικισμούς όπως ο Εχίνος Ξάνθης και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ο αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και θανάτων ήταν ήδη σε πτωτική πορεία από τον Μάιο, οπότε και είχε αρχίσει να γίνεται άρση των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των σχολείων , της επαναλειτουργίας εστιατορίων και καφέ, των ταξιδιών από το εξωτερικό, και τον Ιούλιο επαναλειτούργησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Έκτοτε ο αριθμός αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και θανάτων είναι σε άνοδο. Πλέον, τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τις 143494, ενώ οι νεκροί τις 5.195…

Βήμα – βήμα η άρση των περιοριστικών μέτρων, παράταση μιας βδομάδας στο lockdown
Keywords
Τυχαία Θέματα