Αθάνατη Ελληνική Σημαία: Όσα δεν ξέρετε γι’ αυτήν

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι το σύμβολο της ελευθερίας, στο όνομα της οποίας έπεσαν νεκροί αμέτρητοι Έλληνες. Η ελληνική σημαία έχει βαφτεί με το αίμα των ηρώων της πατρίδας μας , σε όλους του αγώνες για την Ελευθερία της Ελλάδος– στα ιδανικά που συμβολίζει, ήρωες θυσιάστηκαν.

Στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912, σημαιοφόρος στήνει τη σημαία και πέφτει από εχθρικό βόλι. Ακολουθεί σκληρή μάχη και δέκα στρατιώτες σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να μην πέσει η σημαία στα ξένα χέρια. Ο λοχίας που επέζησε ορμά στο ύψωμα, αγκαλιάζει τη σημαία και λίγο πριν ξεψυχήσει

από τα πυρά, ψελλίζει στο διοικητή του τάγματος: «Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη σημαία».

Το 1941 που η χώρα έπεσε στα χέρια των Γερμανών, πάνω στον Παρθενώνα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κουκίδης, δεν παραδίδει τη σημαία στους Γερμανούς, αλλά την τυλίγει στο κορμί του και πέφτει στο κενό.

Το ιερό μας σύμβολο, τιμάται παραμονή της επετείου του ΟΧΙ. Το 1807 στην Μονή ευαγγελιστρίας της Σκιάθου, υψώνεται η πρώτη σημαία με τον λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο. Ο μοναχός Νήφωνας ορκίζει σ’ αυτήν τους καλύτερους οπλαρχηγούς, μεταξύ αυτών και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και το σχέδιο κατά του εχθρού είναι έτοιμο.

Το γαλάζιο συμβολίζει την ελληνική θάλασσα και το λευκό τον αφρό των κυμάτων. Ο λευκός σταυρός είναι σύμβολο της πίστης των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη αλλά και της συμβολής της Εκκλησίας στον σχηματισμού του νέου Ελληνικού Κράτους. Οι 9 γραμμές, αντιστοιχούν στις συλλαβές του ιστορικού συνθήματος «ελευθερία ή θάνατος».

Τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνονται ο τύπος και τα χρώματα της σημαίας ενώ στις 15 του Μάρτη η προσωρινή κυβέρνηση ορίζει τρεις τύπους σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μία για το πολεμικό και μία για το εμπορικό ναυτικό. Το 1833 προστέθηκε στις σημαίες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού ο βαυαρικός θυρεός, κάτι που άλλαξε όταν το 1862 ανετράπη ο Όθωνας.

Τον βαυαρικό θυρεό αντικαθιστά το στέμμα, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Γεώργιο Α΄ το 1863 και μένει ως τη μεταπολίτευση του 1924. Από το 1864 η σημαία για τα τάγματα Πεζικού υφαινόταν από μετάξι με χρυσά κρόσσια τριγύρω ενώ στο κέντρο του λευκού σταυρού υπήρχε η εικόνα του προστάτη της, Αγίου Γεωργίου.

Σήμερα, οι πολεμικές σημαίες που ισχύουν είναι για το ναυτικό η εθνική σημαία και για το στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία ο τύπος της ορθογώνιας κυανής με το λευκό σταυρό που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές της χωρίζοντάς την σε τέσσερα ίσα τμήματα. Στο κέντρο του σταυρού, η σημαία του στρατού ξηράς φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ενώ της αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Για την σημαία μας, υπάρχει κώδικας, αποτελούμενος από πολύ αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα ως ένδειξη τιμής.

Σε περίπτωση πολέμου η σημαία πρέπει να φυλάσσεται και προστατεύεται ακόμα και με την ζωή μας.Αν η σημαία φθαρεί, απαγορεύεται να την πετάξουμε. Την καίμε και πετάμε μόνο τις στάχτες.Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε τη σημαία σαν ρούχο, διακοσμητικό ή οτιδήποτε άλλο. Επιτρέπεται μόνο η έπαρση της σε ιστό.Κατά την έπαρση της ελληνικής σημαίας στεκόμαστε όλοι προσοχή και κατά τη διάρκεια ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος.Η ελληνική σημαία απαγορεύεται να αγγίζει το έδαφος για οποιονδήποτε λόγο.

Το άρθρο Αθάνατη Ελληνική Σημαία: Όσα δεν ξέρετε γι’ αυτήν εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα