«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την Σένγκεν-«De facto» εξαίρεση της Ελλάδας με την υπογραφή Γιούνκερ-Καθησυχάζουν Αβραμόπουλος-Μουζάλας-Τόσκας

Κανένα σενάριο δεν υφίσταται περί ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, αλλά και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ.

Στην άτυπη Σύνοδο Εσωτερικών στο Άμστερνταμ τέθηκαν τρεις παράμετροι, που αποτελούν τους κύριους άξονες προβληματισμού

των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Πρωτίστως, υπάρχει το ζήτημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας, δηλαδή η αποτροπή των άτακτων ροών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το δεύτερο θέμα, που αποτελεί την κεντρική συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών για τους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ -κυρίως μέσω Ελλάδας- κάτι στο οποίο εστίασαν και οι υπουργοί της Αυστρίας και της Γαλλίας.

Το τρίτο και κυριότερο ζήτημα είναι η συζήτηση που διεξάγεται για τη δυνατότητα επέκτασης του χρονικού περιθωρίου των ελέγχων στα σύνορα μέχρι και δύο χρόνια για τις χώρες της Ευρώπης που αποφάσισαν να αναστείλουν τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών πάνω στο ζήτημα της ανταλλαγής πληρρροφοριών, οργανώθηκε μια οκταμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Ελλάδας, μαζί με την ολλανδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επέκταση ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια εάν δεν προστατεύσει η Ελλάδα τα σύνορά της

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνά της, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από την παρουσίασή της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για τη συμμόρφωσή τους.

Στη περίπτωση που, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες, τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, τη σημασία εφαρμογής των συμφωνηθέντων τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που δήλωσε πως «θέλουμε να δούμε τα κέντρα υποδοχής (hot spots) να λειτουργούν όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση», έτσι ώστε να ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση η ταυτοποίηση των προσφύγων και να ελέγχονται οι ροές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν συμπλήρωσε επίσης πως «όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πρόοδος. Το σύστημα δουλεύει και μπορεί να παράγει πρόοδο».

Σημαντικό είναι επίσης πως ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Φεβρουαρίου, πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας των κέντρων υποδοχής (hot spots), την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών όπως η Europol με την Τουρκία για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο πληροφοριών των μεταναστών.

Οδηγίες Γιούνκερ για «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Παρά τη διάψευση από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times γράφει ότι ο συνάδελφός του, Ντάνκαν Ρόμπινσον, «είδε» επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία εκφράζει την υποστήριξη των Βρυξελλών στο αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας ότι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να υποστηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μεταφέροντας προσωρινά τις αρμοδιότητες των δυνάμεων ασφαλείας, και παρέχοντας εξοπλισμό».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο στηρίζει το σλοβενικό αίτημα, αλλά και δίνει οδηγίες για την «de facto» εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.
Μουζάλας – Τόσκας διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Με το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν να παραμένει στο τραπέζι, έστω και αν η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ευθείας αποπομπής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε από το Άμστερνταμ, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν» και ότι η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: «Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μια τιμωρία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πού έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είπε ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για τους νόμιμους τρόπους εισόδου στην ΕΕ και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Σε σχέση με την πρόταση της Σλοβενίας για αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μια ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες».

«Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οι μεμονωμένες ενέργειες σημαίνουν λιγότερη Ευρώπη» σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει αυτή τις μεταναστευτικές ροές.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι η ενίσχυση της Frontex σε άλλες χώρες, πριν από την Ελλάδα, δεν είναι καλή ιδέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα