Μπρους Γουίλις άνοια: Η νοητική παρακμή του διάσημου ηθοποιού

Ο ηθοποιός Μπρους Γουίλις πάσχει από μετωποκροταφική άνοια (FTD), όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Σε δήλωση της οικογένειας του ηθοποιοί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι ήταν «ανακούφιση που επιτέλους έχουμε μια σαφή διάγνωση». Ο 67χρονος ηθοποιός είχε διαγνωστεί με αφασία -η οποία προκαλεί δυσκολίες στην ομιλία- την άνοιξη του περασμένου έτους, αλλά η ασθένεια προχώρησε και του δόθηκε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση για το τι έπασχε, ανέφερε η οικογένεια. Εξέφρασαν τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη τους για το απίστευτο κύμα αγάπης». Η οικογένεια συνέχισε λέγοντας ότι

η μετωποκροταφική άνοια είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας σε άτομα κάτω των 60 ετών. «Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Γουίλις έγινε γνωστό όνομα στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αφού πρωταγωνίστησε σε πασίγνωστες ταινίες όπως οι ταινίες Die Hard, The Sixth Sense, Armageddon και Pulp Fiction. Έχει επίσης προταθεί για πέντε Χρυσές Σφαίρες -κερδίζοντας μία για το Moonlighting- και επίσης τρία Emmy, όπου κέρδισε δύο. Όμως η οικογένειά του δήλωσε πέρυσι, ότι ο Γουίλις θα εγκαταλείψει την υποκριτική, καθώς η αφασία του επηρέαζε τις γνωστικές του ικανότητες.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του ηθοποιού

Η νέα ανακοίνωση της οικογένειας του Μπρους Γουίλις την Πέμπτη (16/2) ανέφερε ότι ελπίζουν ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την κατάσταση του ηθοποιού. «Η μετωποκροταφική άνοια (FTD) είναι μια σκληρή ασθένεια για την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουν ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για τα άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, και επειδή η διάγνωση μπορεί να πάρει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Bruce εξελίσσεται, ελπίζουμε ότι η όποια προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτή την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα.

Ο Μπρους πίστευε πάντα στο να χρησιμοποιεί τη φωνή του, ώστε να βοηθάει τους άλλους και να ευαισθητοποιεί για σημαντικά θέματα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Ξέρουμε μέσα από την καρδιά μας ότι -αν μπορούσε σήμερα- θα ήθελε να ανταποκριθεί προσελκύοντας την παγκόσμια προσοχή με όσους επίσης αντιμετωπίζουν αυτή την εξουθενωτική ασθένεια και το πώς επηρεάζει τόσα πολλά άτομα και τις οικογένειές τους. Η δική μας είναι μόνο μία οικογένεια με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από FTD, και ενθαρρύνουμε τους άλλους που αντιμετωπίζουν την ασθένεια να αναζητήσουν τον πλούτο των πληροφοριών και της υποστήριξης που διατίθενται μέσω της AFTD (@theaftd, theaftd.org). Και για όσους από εσάς έχετε την τύχη να μην έχετε προσωπική εμπειρία με την FTD, ελπίζουμε ότι θα αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε γι’ αυτήν και να υποστηρίξετε την αποστολή της AFTD με όποιον τρόπο μπορείτε.

Ο Μπρους πάντα έβρισκε χαρά στη ζωή – και βοήθησε όλους όσους γνώριζε να κάνουν το ίδιο. Σημαίνει τα πάντα για εμάς να βλέπουμε αυτή την αίσθηση φροντίδας να αντανακλάται σε αυτόν και σε όλους μας. Συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από την αγάπη που μοιραστήκατε όλοι για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Η συνεχής συμπόνια, η κατανόηση και ο σεβασμός σας θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε τον Μπρους να ζήσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ζωή.

Κύμα συμπαράστασης για τον Μπρους Γουίλις

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Maria Shriver, εξέχουσα ακτιβίστρια υπέρ της περίθαλψης και της έρευνας για τις εγκεφαλικές διαταραχές, έγραψε στο Twitter: «Η καρδιά μου συμπάσχει με τον Bruce Willis και την οικογένειά του, & επίσης την ευγνωμοσύνη μου που έριξε το απαραίτητο φως σε αυτή την ασθένεια. «Όταν οι άνθρωποι βγαίνουν μπροστά, αυτό βοηθάει όλους μας. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν διάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και για τους περισσότερους μια ανακούφιση να παίρνουν μια διάγνωση». Ο Aaron Paul, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δράμα Breaking Bad, είπε ότι ο Willis ήταν «ένας τέτοιος θρύλος», προσθέτοντας: «Σε αγαπώ τόσο πολύ φίλε μου»!

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Queen Latifah έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram: «Ο Θεός να σε ευλογεί αδελφέ μου, σε αγαπάμε!!! όλα τα καλύτερα. Ευχαριστούμε εσένα και την οικογένειά σου για όλη την ψυχαγωγία!!!» Η ηθοποιός Selma Blair, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, έγραψε απλώς: «Στέλνω αγάπη».

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια (FTD)

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS.uk), η μετωποκροταφική άνοια είναι ένας ασυνήθιστος τύπος άνοιας που προκαλεί προβλήματα στη συμπεριφορά και τη γλώσσα. Άνοια είναι η ονομασία για τα προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες που προκαλούνται από σταδιακές αλλαγές και βλάβες στον εγκέφαλο. Η μετωποκροταφική άνοια επηρεάζει το μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του εγκεφάλου (τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό). Η άνοια προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, αλλά η μετωποκροταφική άνοια τείνει να ξεκινά σε νεότερη ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 45-65 ετών, αν και μπορεί να προσβάλει και νεότερα ή μεγαλύτερα άτομα.

Όπως και άλλοι τύποι άνοιας, η μετωποκροταφική άνοια τείνει να αναπτύσσεται αργά και να επιδεινώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ετών.

Τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας

Τα σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν:

συμπεριφορά – να ενεργούν ακατάλληλα ή παρορμητικά, να φαίνονται εγωιστές ή μη συμπαθητικοί, να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, να τρώνε υπερβολικά ή να χάνουν τα κίνητρά τους.

γλωσσικά προβλήματα – ομιλία με αργό ρυθμό, δυσκολία να βγάλει τους σωστούς ήχους όταν λέει μια λέξη, λάθος σειρά λέξεων ή λανθασμένη χρήση λέξεων

Προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες – αποσπάται εύκολα η προσοχή σας, δυσκολεύεστε με τον προγραμματισμό και την οργάνωση
προβλήματα μνήμης – αυτά τείνουν να εμφανίζονται μόνο αργότερα, σε αντίθεση με τις πιο κοινές μορφές άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τα τεστ διάγνωσης της μετωποκροταφικής άνοιας

Δεν υπάρχει ένα μόνο τεστ για τη μετωποκροταφική άνοια.

Για τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν τα ακόλουθα:

αξιολόγηση των συμπτωμάτων – συνήθως είναι χρήσιμο να υπάρχει κάποιος που γνωρίζει καλά το άτομο για να δώσει μια περιγραφή των συμπτωμάτων του, ειδικά επειδή κάποιος με μετωποκροταφική άνοια μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη συμπεριφορά του.

αξιολόγηση των διανοητικών ικανοτήτων – αυτή συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών και ερωτήσεων

εξετάσεις αίματος – για να αποκλειστούν καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα

σαρώσεις εγκεφάλου – όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή τομογραφία PET- αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια άνοιας και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο ή να αποκλείσουν άλλα προβλήματα του εγκεφάλου

οσφυονωτιαία παρακέντηση – για την εξέταση του νωτιαίου υγρού (υγρό που περιβάλλει και στηρίζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη)- μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποκλειστεί η νόσος Αλτσχάιμερ ως αιτία των συμπτωμάτων

Θεραπεία για την μετωποκροταφική άνοια

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη μετωποκροταφική άνοια ούτε κάποια θεραπεία που θα την επιβραδύνει. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ορισμένων συμπτωμάτων, ενδεχομένως για αρκετά χρόνια.

Στις θεραπείες περιλαμβάνονται:

φάρμακα – για τον έλεγχο ορισμένων προβλημάτων συμπεριφοράς

θεραπείες – όπως φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία για προβλήματα κίνησης, καθημερινών εργασιών και επικοινωνίας

δραστηριότητες για την άνοια – όπως τα καφέ μνήμης, τα οποία είναι συναντήσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους για να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές

ομάδες υποστήριξης – οι οποίες μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων από ειδικούς σε θέματα άνοιας και άτομα που ζουν με μετωποκροταφική άνοια και τις οικογένειές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπρους Γουίλις,brous gouilis