Χρώμα στα νοσοκομεία: Η πρώτη μεγάλη τοιχογραφία στο «Σωτηρία»

Την πρώτη μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δημιούργησε ο καλλιτέχνης Same84, στον εξωτερικό τοίχο της κεντρικής εισόδου του «Ακτινολογικού». H τοιχογραφία εστιάζει στη σημασία της έννοιας της «προσφοράς». Συνδέει το ιστορικό παρελθόν του νοσοκομείου με το σήμερα και το μέλλον. Παραπέμπει από την μία μεριά στις προσπάθειες της Σοφίας Σλήμαν και των συνοδοιπόρων της να βρουν υποστηρικτές για να δημιουργήσουν ένα πρώτο χώρο φιλοξενίας και θεραπείας των φυματικών και από την άλλη στο σήμερα, που το νοσοκομείο με το ανθρώπινο δυναμικό του, προσφέρει στην κοινωνία και τους πολίτες.

Το έργο του Same84 αποτελεί το πρώτο κομμάτι του παζλ για μια σταδιακή αναδιαμόρφωση των κτηρίων του ιστορικού αυτού νοσοκομείου, με στόχο να ενημερώσει, να δώσει χρώμα, χαρά και θετική διάθεση, στους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό.

«Ήταν τιμή μου, σε ένα τέτοιο χώρο να μου δοθεί η ευκαιρία να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα απο το έργο μου, στην προσπάθειά μου να κάνω έστω κάποιους ανθρώπους να αναρωτηθούν δημιουργώντας “street art” στο χώρο του νοσοκομείου» δήλωσε σχετικά ο Same84. Η τοιχογραφία στο «Σωτηρία» εντάσσεται στο πλαίσιο τoυ προγράμματος «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» της UrbanAct. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των σημαντικών παρεμβάσεων που έχει κάνει η UrbanAct στα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και υλοποιήθηκε με την συνεργασία και φιλοξενία της διοίκησης του νοσοκομείου. O Same84 είναι από τους σημαντικότερους εικαστικούς της γενιάς του, με παρουσία έργων του και μεγάλων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δηλώνει «παρών» με τα έργα του από το 1996, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 200 τοιχογραφίες σε όψεις κτηρίων που συναντώνται σχεδόν σε όλη την χώρα.

Η UrbanAct, για πάνω από είκοσι χρόνια, υλοποιεί οργανωμένα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τοιχογραφίες που αναβαθμίζουν αισθητικά τους χώρους, εκπέμπουν μηνύματα, ομορφιά και αισιοδοξία, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την εν συναίσθησή τους για μια διαφορετική προσέγγιση του δημόσιου χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα