Χρυσοχοΐδης Αστυνομία: Το σχέδιο, ο Αλιβιζάτος και τα περιστατικά βίας

Χρυσοχοΐδης Αστυνομία: Στα ύψη είναι για ακόμα μία αφορά η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Αποκορύφωμα, ήταν η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κατειλημμένου κτιρίου στο Κουκάκι και η σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «αστυνομική βία», ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Γιάννης Ραγκούσης

επανέρχεται διαρκώς με καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών. Ο πρωταγωνιστής των ημερών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», προανήγγειλε την εντονότερη παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε κάθε γειτονιά. Αποκάλυψε πως «από τα μέσα του Ιανουαρίου επί 24ωρου βάσεως οι πολίτες θα βλέπουν στις γειτονιές τους αστυνομικούς. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε».

Αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν καταγγελίες για 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας». Σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου, ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η εν λόγω Επιτροπή θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης βίας. Μάλιστα προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη. Όπως υποστήριξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Η καταγγελία φοιτήτριας

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την καταγγελία που έκανε μία φοιτήτρια, με βάση την οποία αστυνομικοί την υποχρέωσαν να κατεβάσει το παντελόνι της, απάντησε: «νόμιζα ότι μιλάμε σοβαρά». Απαντώντας σε ερωτήσεις για άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας σημείωσε πως «έχουν δοθεί οι απαντήσεις», προσθέτοντας ότι «κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια άλλα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Παρά ταύτα όλα διερευνώνται».

Το… ξεβράκωμα

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Γιάννης Ραγκούσης, μετά τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών, επανήλθε, ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής για να υπάρξει δημόσια συγγνώμη από τους βουλευτές της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου και Γιάννη Λοβέρδο, «για τις αποτρόπαιες δηλώσεις τους με τις οποίες συκοφαντούνται πολίτες και δικαιολογείται η αστυνομία να…. ξεβρακώνει».

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο Action 24, είχε ερωτηθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη αν η αστυνομία έχει δικαίωμα να ξεβρακώσει μπαχαλάκηδες και εκείνος απάντησε «βεβαίως». Ο Γιάννης Λοβέρδος, με δύο αναρτήσεις του στο twitter, έγραψε πως η άσκηση βίας από την αστυνομία είναι επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι ελευθερίες των πολιτών, αν και διευκρίνισε ότι «η υπερβολική, έκνομη βία είναι καταδικαστέα αν εφαρμόζεται».

Η απάντηση

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχτηκε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κατηγορεί κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έκοψαν και έραψαν τις δηλώσεις του. «Τα ίδια πάντοτε κυκλώματα διασποράς ψεύτικων ειδήσεων κόβουν και ράβουν λέξεις και ατάκες από δημόσιες κουβέντες με σκοπό τη διαστρέβλωση και την βρώμικη επίθεση εναντίον της προσωπικότητας των πολιτικών αντιπάλων τους», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Το περιστατικό στην Ομόνοια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, μέσω ανακοίνωσης, και νέα επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα «σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα, προκαλούν κυριολεκτικά σοκ».

Το Μαρούσι

Χθες, στο προσκήνιο βρέθηκε το Μαρούσι, όπου αντιεξουσιαστές έκαναν επιχείρηση ανακατάληψης της έπαυλης Κουβέλου, πέντε μέρες μετά την εκκένωσή της. Να θυμίσουμε ότι εκεί είχαν βρεθεί κοντάρια, πυροσβεστήρες και κράνη. Πενήντα στον αριθμό επανήλθαν, προσπαθώντας να την ανακαταλάβουν. Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που απώθησαν τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κεντρική αγορά, όπου ξέσπασαν επεισόδια. Τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Πέταξαν τραπέζια και καθίσματα, έριξαν μολότοφ και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ έγραψαν στους τοίχους συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

Χρυσοχοΐδης για πορείες

«Οποιος οργανώνει πορείες πρέπει να ενημερώνει. Αυτός ο νόμος θα ρυθμίζει, θα κανονίζει, δεν θα απαγορεύει. Με τις εξής προϋποθέσεις. Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Ετσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών  διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου.

Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Ακόμα, με αυτόν τον νόμο θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές. Οι πολίτες, από την άλλη, θα λαμβάνουν στα κινητά τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα, τη διαδρομή κάθε διαδήλωσης καθώς και εναλλακτικούς δρόμους ώστε να αποφεύγουν να πέφτουν πάνω σε μποτιλιαρίσματα και σε “εμφράγματα”. Με αυτό τον νόμο θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά και των πολιτών. Και το ένα και το άλλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα