Δάνεια: Τί κάνω όταν έρθει η ειδοποίηση από την τράπεζα;

Αυτό που κάνω, όταν έρθει η ειδοποίηση, είναι να πάω στην τράπεζα και να δηλώσω ότι είμαι συνεργάσιμος, ώστε να μην υπάρξει δυσμενής εξέλιξη. Σπεύδω για συζήτηση, ώστε να δείξω ότι «υπάρχει έδαφος συνεννόησης…». Σε σημαντικό βαθμό ευνοούνται οι δανειολήπτες, που ακόμα είναι ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους και επιζητούν τρόπους ρύθμισης, ώστε να μειωθεί η δόση.Οι δανειολήπτες που προσφάτως έμειναν άνεργοι ή μειώθηκαν σημαντικά οι αποδοχές τους, μπορούν με τη ρύθμιση αυτή να πάρουν μια ανάσα

με καταβολή πολύ μικρότερης δόσης για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη.

Πολλοί ρωτούν «Ποιούς ωφελεί η αλλαγή επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό;». Η απάντηση είναι ότι «ωφελεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, που λόγω των κυμαινόμενων επιτοκίων αυξήθηκε μέσα στην κρίση η δόση τους δυσανάλογα με την μείωση των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Με την μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό θα έχουν μια μικρότερη ασφαλή δόση που θα μπορούν να αποπληρώνουν.Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση, που υποχρεούται να καταβάλλει ο οφειλέτης, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται στην διαχείριση των βιοτικών του εξόδων».

Ακόμη σημασία έχει το ερώτημα «Τι κερδίζει και τι χάνειο οφειλέτης, ανσυναινέσει σε υποθήκη σε ακίνητό του, προκειμένου να ρυθμιστεί η οφειλή του».Γενικώς τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν πολύ μικρότερο επιτόκιο, καθώς είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένα. Για παράδειγμα μια οφειλή 20.000 ευρώ από πιστωτική κάρτα τοκίζεται με επιτόκιο περίπου 18%, ενώ το επιτόκιο υπερημερίας ανέρχεται στο 2,5%. Με την υποθήκη που θα εγγραφεί, το επιτόκιο μετατρέπεται σε επιτόκιο στεγαστικού δανείου που κυμαίνεται μεταξύ 4,5% έως 8%. Δεν επιβαρύνεται, λοιπόν, ο οφειλέτης με υπερβολικούς τόκους και ρυθμίζει την οφειλή του με μικρότερη της σημερινής δόση. Το αρνητικό είναι ότι δεν διαγράφονταιεξωδικαστικά οφειλές σε ενυπόθηκα δάνεια.

Ενδιαφέρον έχει η παραχώρηση ακινήτου με κατάρτιση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύθμιση δεν αφορά φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύσουν με την παραχώρηση του ακινήτου τους.Υπό προϋποθέσεις θα έχουν όφελος μεγάλες επιχειρήσεις με δανειακές οφειλές, που θα μπορέσουν να «ανασάνουν οικονομικά», να επενδύσουν στις εργασίες τους, να διατηρήσουν την επαγγελματική τους στέγη και αν σε 5 έτη επιστρέψουν στην κερδοφορία, θα μπορέσουν να επαναφέρουν στην κυριότητά τους το ακίνητο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει «σε ποια δάνεια μπορούν να διαγραφούν οφειλές». Αυτόπροβλέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας, η δυνατότητα δηλαδή αντικατάστασης παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου. Αυτό αφορά κυρίως καταναλωτικάκαι επαγγελματικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση, δηλαδή υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα