ΔΕΗ Δυτική Μακεδονία: Επενδυτική μετάβαση 5,8 δισ. ευρώ

data-start="333" data-end="617">Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε πράσινο και τεχνολογικό ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσίασε η ΔΕΗ, σε ειδική εκδήλωση στον πρώην λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, με δυνατότητα υπερδιπλασιασμού έως τα 12 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις. Οι επενδύσεις προβλέπεται να δημιουργήσουν

20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2.000 μόνιμες κατά τη λειτουργία των έργων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, χαρακτήρισε το σχέδιο «μετασχηματιστικό για την περιοχή», σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανεφεύρει η Δυτική Μακεδονία τον εαυτό της, με όχημα την τεχνολογία και τις καθαρές μορφές ενέργειας. «Οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μια καινούρια ημέρα ανάπτυξης για την περιοχή. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Mega Data Center: Η καρδιά της ψηφιακής μετάβασης

Η πλέον εμβληματική επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός Mega Data Center ισχύος 300 MW στον χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας. Το data center θα συνοδεύεται από μονάδα φυσικού αερίου 100 MW και, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η περιοχή διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές: ενεργειακά δίκτυα, φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, νερό, δίκτυο οπτικών ινών, καθώς και εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Σε δεύτερη φάση, το έργο μπορεί να εξελιχθεί σε Giga Data Center 1.000 MW, αυξάνοντας το συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα στα 12 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2.130 MW και επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.

Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση) ισχύος 860 MW με επένδυση 940 εκατ. ευρώ και πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας.

Μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου 350–1.000 MW με 300 θέσεις εργασίας στη μεταβατική φάση.

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σε συνεργασία με τη Motor Oil μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, με επένδυση 70 εκατ. ευρώ.

Μονάδα απορριμματογενούς καυσίμου (Waste to Energy), κόστους 300 εκατ. ευρώ, που θα τροφοδοτεί και την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Δημιουργία μουσείου ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και επίλυση της εκκρεμότητας για τον οικισμό Ακρινής με έσοδα από Φ/Β πάρκο 35 MW.

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε ακόμη ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επενδυτικά στα έργα ΑΠΕ μέσω ειδικού ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με σταθερή απόδοση 8%, που θα εκδοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση, εξήρε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ από μια «επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας το 2019» σε έναν ηγετικό ενεργειακό και τεχνολογικό πυλώνα για τη χώρα και τα Βαλκάνια. «Πρόκειται για ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, που αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ, με τη στήριξη της πολιτείας και πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορεί να το υλοποιήσει με επιτυχία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η απόφαση για απολιγνιτοποίηση το 2019 ήταν τολμηρή, αλλά δικαιώθηκε, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί πλέον μια ακριβή και περιβαλλοντικά κοστοβόρα επιλογή. «Η ΔΕΗ σήμερα δεν είναι απλώς μια ισχυρή εταιρεία – είναι ένας εθνικός πρωταθλητής και ένας οδηγός της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης της χώρας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα