Διάγγελμα Μπάιντεν – Αφγανιστάν: Είμαστε σε επαφή με τους Ταλιμπάν

“Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις πιο δύσκολες της ιστορίας”, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος. “Αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο. “Δεν μπορώ να υποσχεθώ ποια θα είναι η τελική έκβαση”, παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος περιβαλλόταν από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν και τον ανώτερο σύμβουλό του για την Εθνική Ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν.

“Αλλά ως αρχιστράτηγος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιστρατεύσω όλα τα δυνατά μέσα”, υποσχέθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Μόνες τους είναι “ικανές” να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση, η οποία συγκαταλέγεται “στις πιο δύσκολες της ιστορίας”, “στην άλλη άκρη του κόσμου με μια τέτοια ακρίβεια”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, και 18.000 από τον Ιούλιο, με επιπλέον χιλιάδες άλλους να απομακρύνονται με ιδιωτικές πτήσεις που “εκτελούνται από την αμερικανική κυβέρνηση”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να απομακρύνει όλους τους Αφγανούς που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

NEW: "We know of no circumstance where American citizens, carrying an American passport, are trying to get through to the airport" in Kabul, Pres. Biden tells @sramosABC.

"But we will do whatever needs to be done to see to it they get to the airport." https://t.co/PCh0P9Jg9R pic.twitter.com/vxRekd69iA

ABC News (@ABC) August 20, 2021

“Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν, εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στο αεροδρόμιο”.

Δήλωσε επίσης ότι αυτή η χαοτική αποχώρηση δεν έπληξε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Οι σύμμαχοί μας στον κόσμο “δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος “Μίλησα στους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε. “Στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο”. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι, την ώρα που οι ΗΠΑ εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν. Επίσης, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

“Οι σύμμαχοί μας δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας”, δήλωσε στο διάγγελμά του, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μη φτάσουν στο αεροδρόμιο. Πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ συμπλήρωσε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί χάος. “Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό”, είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση “περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες”. “Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε πόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται εκεί”, επισήμανε η Μπέντινγκφιλντ.

Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.

Αντιμέτωπος με επικρίσεις ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της χαοτικής αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.

Διαδοχικές επαφές Πούτιν με Μέρκελ και Μακρόν για το Αφγανιστάν
Keywords
Τυχαία Θέματα