Εφοριακός και υπάλληλος του Ε.Φ.Κ.Α σε κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εφοριακός και υπάλληλος του Ε.Φ.Κ.Α εμπλέκονται σε κύκλωμα, που νομιμοποιούσε αλλοδαπούς με την έκδοση δικαιολογητικών, τα οποία απαιτούνται για τη χορήγηση-ανανέωση άδειας διαμονής, για εξαρτημένη εργασία.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως τα στοιχεία 68 ατόμων -«πελατών» του κυκλώματος, ενώ συνολικά διερευνώνται περίπου 600 υποθέσεις χορήγησης- ανανέωσης αδειών διαμονής.

Η εμπλοκή του εφοριακού συνιστάται στο ότι κατά την αστυνομία μέσω μέλους της οργάνωσης, αναλάμβανε την έκδοση Α.Φ.Μ

και την έκδοση η επανέκδοση κλειδαρίθμων , καθώς και τη διαδικασία απενεργοποίησής τους, όπου απαιτείτο.

Η εμπλοκή του υπαλλήλου του Ε.Φ.Κ.Α συνίστατο στις πράξεις εικονικών ημερομισθίων και την υφαρπαγή αντιστοίχων ημερών ασφάλισης (ενσήμων) από τον ασφαλιστικό φορέα, την έκδοση Α.Μ.Κ.Α και Α.Φ.Μ κ.λ.π.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η οποία και εντόπισε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών διοικητικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, οι 4 ημεδαποί και οι πέντε αλλοδαποί.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από την μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώνεται ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον.
Κύρια, και από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν η καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων (ενσήμων), η οποία πραγματοποιούνταν μέσω τουλάχιστον 10 επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν τρίτα πρόσωπα, που φαινομενικά δεν σχετίζονταν με τα μέλη του κυκλώματος (αχυράνθρωποι).

Από την έρευνα κατέστη δυνατή η σύνδεση των ύποπτων επιχειρήσεων με τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης και η πλήρης ταύτιση των στοιχείων τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω επιχειρήσεις ήταν εικονικές, δηλωμένες με δραστηριότητες κυρίως ως βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτιρίων καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία.

Η συνήθης «παραγγελία» ήταν η καταχώρηση 50 ενσήμων, για τα οποία οι «πελάτες» κατέβαλλαν χρηματικό ποσό έως και 1.200 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις εργοδοτικές εισφορές ανά άτομο.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία μέσω των υπόπτων επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστεί δια της υποβολής αντίστοιχων ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), άνω των 600 ατόμων.

Επίσης, βασική δραστηριότητα της οργάνωσης ήταν η σύναψη συμβολαίων μίσθωσης διαμερισμάτων, με φερόμενους ως μισθωτές «πελάτες» της οργάνωσης.

Οι εν λόγω διευθύνσεις δεν ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα, αλλά ως κριτήριο επιλογής ήταν η δηλωθείσα διεύθυνση να ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών ή των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ακόμη μια δραστηριότητα της οργάνωσης που περιλαμβανόταν στο πακέτο των «διευκολύνσεων» προς τον εκάστοτε «πελάτη», ήταν η κατάρτιση φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για ανανέωση άδειας διαμονής στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Το άρθρο Εφοριακός και υπάλληλος του Ε.Φ.Κ.Α σε κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα