Ευπαθείς ομάδες Β εμβολιασμός – πλατφόρμα: Άνοιξε σήμερα, σε λειτουργία η λίστα αναμονής

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Β, ηλικίας 18 έως 59 ετών, που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακής, αναπνευστικής, μεταβολικής κλπ φύσεως. Η συγκεκριμένη ομάδα περιλαμβάνει πάνω από 850.000 πολίτες, πάσχοντες από π.χ. υπέρταση, άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη και πλήθος ασθενειών που κατά τους ειδικούς συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κορονοϊού.

Δείτε ακόμη: Σχέδιο για covid free ελληνικά νησιά με πληθυσμό ως 10.000

Οι δικαιούχοι

θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, συμπληρώνοντας το ΑΜΚΑ τους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες ηλικίας 55-59 ετών, που θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους στις 21 Απριλίου και οι πολίτες 50-54 ετών, που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από τις 24 Απριλίου.

Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Στην ομάδα Β εντάσσονται οι εξής ομάδες πολιτών:

-Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου

-Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

-Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2

-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων

-Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)

-Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

-Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο

-Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος

-Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία

-Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)

-Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα

-Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής

-Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)

-Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Σε λειτουργία η λίστα αναμονής

Κάθε πολίτης που κλείνει ραντεβού εμβολιασμού έχει το δικαίωμα να μπει και σε αυτήν τη λίστα αναμονής. Μέσω της λίστας αυτής θα μπορούσε να εμβολιαστεί νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται βάσει του ραντεβού που έχει κλείσει, μέσω της διανομής των αδιάθετων δόσεων.

Η λίστα αναμονής θα καταρτίζεται μέσω αυτόματου μηχανισμού, ενώ εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, μετά και από την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα