Έγιναν στάχτη στο μαγκάλι της κρίσης

από τη Σέβη Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr)

Τρόποι να ερμηνεύσει κάποιος το success story, για το οποίο η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού συνεχίζει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, υπάρχουν πολλοί. Από τη μια το -δημιουργημένο από μια ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών- πρωτογενές πλεόνασμα και τα κατά καιρούς και ανάλογα με τις δεσμεύσεις φιλικά χτυπήματα των Ευρωπαίων εταίρων στην πλάτη ερμηνεύονται ως απτά σημάδια μιας χώρας που σηκώνει ξανά το ανάστημά της. Από την άλλη, η καλπάζουσα ανεργία

και οι ουρές στα συσσίτια μαρτυρούν ότι οι πολίτες αποτελούν «παραφωνία» στην Ελλάδα που «ξανά προς τη δόξα τραβά». Μέσα σε όλα αυτά, η είδηση ότι ένα 13χρονο κορίτσι έχασε εν έτει 2013 τη ζωή του από αυτοσχέδιο μαγκάλι στο -μη ηλεκτροδοτούμενο λόγω οικονομικής ένδειας- σπίτι της προστέθηκε στους ήδη αυξημένους θανάτους από αυτοσχέδιες μορφές θέρμανσης λόγω της κρίσης.

Ο τραγικός θάνατος της έφηβης στη Θεσσαλονίκη από αυτοσχέδιο μαγκάλι που άναψε η μητέρα της προσπαθώντας να ζεστάνει το σπίτι τους, δεν είναι ο πρώτος που καταγράφεται από εναλλακτικούς και αυτοσχέδιους τρόπους θέρμανσης. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οι θάνατοι που έχουν προκληθεί από σόμπες και εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης λόγω της οικονομικής απραγίας των πολιτών έχουν πάρει ανησυχητικά αυξανόμενες διαστάσεις. Με το πετρέλαιο θέρμανσης να αποτελεί απλησίαστο όνειρο και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών ολοένα να συρρικνώνεται, πολλές οικογένειες καταφεύγουν στη βγαλμένη από άλλες εποχές λύση των μαγκαλιών, των ξυλόσομπων και των τζακιών. Μόνο που ορισμένες φορές η επιστροφή σε αυτές τις μορφές θέρμανσης έχει μοιραίες συνέπειες. Η «Αττική freepress» παραθέτει ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις, που συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί στον βωμό της κρίσης...

Αναθυμιάσεις από μαγκάλι στοίχισαν τη ζωή 13χρονης

Το πιο πρόσφατο περιστατικό θανάτου που σχετίζεται με την προσπάθεια θέρμανσης είναι αυτό της 13χρονης κοπέλας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Η μικρή Σάρα έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις στον ύπνο της, αναθυμιάσεις που προκάλεσε αυτοσχέδιο μαγκάλι στο σπίτι που διέμενε με τη μητέρα της.

Η τραγική μητέρα του αδικοχαμένου κοριτσιού ήταν άνεργη, ενώ εδώ και τρεις μήνες η μονογονεϊκή οικογένεια στερούταν μεταξύ άλλων και το ηλεκτρικό ρεύμα. Μητέρα και κόρη έχασαν τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις και, όταν η μητέρα συνήλθε, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να συνεφέρει και την κόρη της. Τότε κάλεσε για βοήθεια τους γείτονες και το ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς το κορίτσι είχε σβήσει από έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκε από το αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Σαν να μην έφτανε ο θρήνος για τον χαμό της κόρης της, της απαγγέλθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όμως η εισαγγελέας έκανε χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα είναι οικείο του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο, αν κρίνει ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη δεν χρειάζεται να του επιβληθεί ποινή. Ωστόσο, λίγο μετά η γυναίκα οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου και της χορηγήθηκε προθεσμία 30 ημερών για να αποχωρήσει από τη χώρα. Τελικώς με παρέμβαση του υπουργού Δημοσίας Τάξης -ύστερα από αντιδράσεις- τής χορηγήθηκε εξάμηνη άδεια παραμονής στην χώρα…

Ξεψύχησαν αναζητώντας ζεστασιά

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του Δεκεμβρίου του 2012, όταν τρία αδέρφια ηλικίας 5,7 και 15 ετών στο χωριό Μεσορόπη στην Καβάλα έχασαν τη ζωή τους, ύστερα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από σόμπα στο σπίτι των παππούδων τους. Ο 15χρονος κατάφερε αρχικά να σωθεί , ωστόσο στην προσπάθεια να σώσει τα δύο μικρότερα αδέλφια του, και λόγω του πυκνού καπνού παγιδεύτηκε στις φλόγες.

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το θάνατο των φοιτητών ΤΕΙ στη Λάρισα τους πρώτους μήνες του 2013. Τότε, δύο από τους πέντε φοιτητές έχασαν τη ζωή τους, «πνιγμένοι» από το μονοξείδιο του άνθρακα του αυτοσχέδιου από κομμένο θερμοσίφωνα μαγκαλιού τους, που αρχικά άνοιξαν για να ψήσουν έξω από το σπίτι και στη συνέχεια το έφεραν μέσα για να ζεσταθούν. Τα παιδιά (δύο νεκροί και τρεις σε κωματώδη κατάσταση) εντόπισε μια φίλη τους μαζί με την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η θέρμανση αυτού του είδους είχε στοιχήσει τον θάνατο μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο Βραχάσι του δήμου Αγίου Νικολάου, όταν εκδηλώθηκε στο σπίτι της φωτιά. Η 74χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, το οποίο είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Τότε η φωτιά ξεκίνησε από μαγκάλι, το οποίο είχε η ηλικιωμένη για να ζεσταίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα