Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σήμερα 2/2 στην Ελλάδα – Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.261 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν
244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κορονοϊός: Μια νέα μετάλλαξη προβληματίζει τους επιστήμονεςΤη στιγμή που οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σε πρώτη φάση, για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι τα εμβόλια αποδίδουν, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται. Οπως αναφέρει το BBC, μια νέα μετάλλαξη που αρχικά διαπιστώθηκε στο Κεντ και εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δείχνει να βρίσκεται υπό κάποια ανησυχητική γενετική αλλαγή». Τα τεστ που έγιναν σε κάποια θετικά δείγματα ασθενών με κορωνοϊό έδειξαν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με το BBC, έχει διαπιστωθεί στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία και ήδη ανησυχεί τους ειδικούς. «Παρότι αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται λειτουργούν», λένε οι ειδικοί.
Η Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει αυξημένους ελέγχους για να ελέγξει τη διασπορά των μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, γίνονται έκτακτα τεστ για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τίθενται πιο αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ειδικοί που εργάζονται με το Public Health England έχουν διαπιστώσει λίγα κρούσματα του στελέχους με τη μετάλλαξη E484K. Πρόκειται για 11 περιστατικά σε μια δεξαμενή 214.159 δειγμάτων. Σε ό,τι αφορά το πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη, ο δρ Τζούλιαν Τανγκ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ δήλωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να αποτραπούν οι ευκαιρίες που δίνονται στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω.
«Σε κάθε άλλη περίπτωση, όχι μόνον ο ιός θα συνεχίσει να διασπείρεται, αλλά και θα εξελίσσεται», εξήγησε. Ο Τανγκ υποστήριξε ότι η ανεξέλεγκτη διασπορά μπορεί να δημιουργήσει ένα «χωνευτήρι», απ’ όπου θα ξεπηδούν διάφορες μεταλλάξεις. Κάποιες πρώτες έρευνες, σύμφωνα με το BBC, δείχνουν ότι η μετάλλαξη E484K «μπορεί να βοηθήσει τον ιό να ξεφύγει από συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται αντισώματα».
UK Covid variant has mutated again, scientists say https://t.co/d1vuVGYk7v
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 2, 2021
Τι λένε οι παρασκευαστές εμβολίωνΤην ίδια στιγμή, ωστόσο, η Moderna ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό απέναντι σε στελέχη με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, παρότι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή ίδιας διάρκειας. «Δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό που ενδέχεται να εγκριθούν σύντομα, το ένα από τη Novavax και το άλλο από τη Janssen, δείχνουν επίσης να προσφέρουν προστασία», προσθέτει το BBC και καταλήγει ως εξής: «Ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τα εμβόλια μπορούν να ανασχεδιαστούν και να πειραχθούν ώστε να ταιριάζουν στις μεταλλάξεις, μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, λένε οι ειδικοί. Η θετική ανάγνωση μπορεί να είναι ότι τα νέα στελέχη μεταλλάσσονται με παρόμοιους τρόπους και όχι αποκλίνοντας μεταξύ τους».
NOT GOOD—so it seems government researchers have discovered that the already more contagious #B117 has further acquired the other troublesome E484K mutation seen in #B1351 & #P1 variants—in 11 patients. E484k is blamed for partial vaccine-evasion.https://t.co/VwjT1WxVL8 pic.twitter.com/HAOahtFqcN
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) February 1, 2021
Κορονοϊός: Για πόσο παραμένει ο ιός σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες, χαρτονομίσματα, μάσκες, δέρμα και ρούχαΣτα τέλη του περασμένου Μαρτίου, μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα για μέρες, οδηγώντας έτσι στην οδηγία από τον ΠΟΥ τον Μάιο για την απολύμανση των επιφανειών ως μέτρο πρωτογενούς πρόληψης. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα δημοσίευσης του περιοδικού Nature σχετικά με τις μολυσμένες επιφάνειες και πόσο αυτές αποτελούν συχνή πηγή διασποράς του κορωνοϊού.
Ο Goldman, ένας μικροβιολόγος από την ιατρική σχολή Rutgers New Jersey, επισήμανε σε ένα άρθρο του ότι μάλλον οι μολυσμένες επιφάνειες μικρό ρόλο διαδραματίζουν στη μετάδοση του ιού. Έτσι καθώς συσσωρεύονταν όλο και περισσότερα δεδομένα κατά την πορεία της πανδημίας, καταδείχθηκε ότι κύριο μέσο μετάδοσης ήταν τα μεγάλα σταγονίδια που αποβάλλουν τα μολυσμένα άτομα και μικρότερα σωματίδια καθώς μιλάνε, βήχουν ή αναπνέουν, τα οποία εισπνέονται από τους ανθρώπους στον περίγυρο. Ενώ η μετάδοση από μία μολυσμένη επιφάνεια είναι πιθανή, έχει μικρότερο κίνδυνο συγκριτικά.
Το κόστος για την απολύμανση των επιφανειών έφτασε τα 4,5 δισ. δολάριαΌμως, είναι πιο εύκολο να απολυμανθούν οι επιφάνειες από το να βελτιωθεί ο εξαερισμός, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Μέχρι το τέλος του 2020 οι παγκόσμιες πωλήσεις των απολυμαντικών για επιφάνειες είχαν αυξηθεί κατά 30% από τον προηγούμενο χρόνο φτάνοντας τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ειδικοί θεωρούν λογική σύσταση το καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά η υπερβολική απολύμανση των επιφανειών σπαταλά χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να ξοδευτούν στον εξαερισμό και την εξυγίανση του εισπνεόμενου αέρα.
Τι ισχύει με τη μετάδοση στα νοσοκομείαΗ προγενέστερη ιατρική εμπειρία με τους μικροοργανισμούς στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα όπως ο MRSA (methicillin-resistant staphylococcus aureus), ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από ασθενή σε ασθενή μέσω ενός στηθοσκοπίου, οδήγησε στην αναζήτηση του κορωνοϊού στα δωμάτια των νοσοκομείων στην αρχή της πανδημίας και φάνηκε να βρίσκεται παντού. Το RNA του ιού μπορεί να βρεθεί τόσο σε αντικείμενα σε μονάδες υγείας όσο και σπίτια που βρισκόταν σε καραντίνα, ή μπάνια, και μάλιστα μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου 17 μέρες μετά την εκκένωση του, όταν βρέθηκαν 712 επιβαίνοντες θετικοί στον κορωνοϊό, το RNA του ιού εντοπιζόταν ακόμη στις επιφάνειες των καμπίνων. Ωστόσο, διατυπώθηκε η θεωρία ότι το RNA αυτό είναι σαν το «πτώμα» του ιού και δεν είναι πραγματικά μεταδοτικό. Για να αποδειχθεί αυτό, διάφοροι ερευνητές χρησιμοποίησαν το RNA αυτό και μόλυναν κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Πόσο μένει ο κορωνοϊός στις επιφάνειεςΈτσι μία μελέτη έδειξε ότι ο ιός παρέμενε λοιμογόνος σε:
πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για 6 ημέρες,
σε χαρτονομίσματα για 3 ημέρες,
στις χειρουργικές μάσκες τουλάχιστον για 7 ημέρες,
στο δέρμα 4 ημέρες,
στα ρούχα λιγότερο από 8 ώρες.
Ενώ τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της επιβίωσης του κορωνοϊού στις επιφάνειες, αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι μολύνονται από επιφάνειες, όπως το χερούλι μίας πόρτας. Και αυτό γιατί οι μελέτες αυτές της επιβίωσης του ιού, όχι μόνο χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες του ιού αλλά και ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, διευρύνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ πειραματικών και πραγματικών συνθηκών ακόμα περισσότερο.
Τι έδειξε έρευνα για τα έπιπλαΣε μία μελέτη του Assuta Ashod πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ισραήλ όπου προσπάθησαν οι ερευνητές να εντοπίσουν ζωντανό τον ιό στα πράγματα ασθενών και στα έπιπλα σε μονάδες απομόνωσης και ξενοδοχεία καραντίνας, τα μισά δείγματα από τα νοσοκομεία και το ένα τρίτο των ξενοδοχείων ήταν θετικά, αλλά δεν ήταν ικανά να μολύνουν κύτταρα.
Το 1987 ερευνητές του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison έβαλαν υγιή άτομα να παίξουν χαρτιά στον ίδιο χώρο με άτομα μολυσμένα με ρινοϊό. Όταν τα υγιή άτομα είχαν περιορισμένα τα χέρια τους ώστε να μην μπορούν να αγγίζουν το πρόσωπο τους ή να ακουμπούν τις επιφάνειες, οι μισοί νόσησαν. Ένα παρόμοιο νούμερο μη περιορισμένων εθελοντών νόσησε. Όταν δόθηκαν σε υγιείς εθελοντές μάρκες και χαρτιά τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στα οποία είχαν βήξει ασθενείς με ρινοϊό, και τους ώθησαν να ακουμπούν τη μύτη και τα μάτια τους όσο παίζουν χαρτιά κανείς δεν νόσησε. Αυτά τα πειράματα έδωσαν ισχυρό έρεισμα στην θεωρία, ότι οι ρινοϊοί μεταδίδονται αερογενώς, αλλά τέτοια πειράματα θα ήταν ανήθικα για τον SARS-CoV-2, λόγω της φονικής δυναμικής του ιού.
Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο στο Tufts University στη Μασαχουσέτη, οι ερευνητές έπαιρναν καθημερινά δείγματα από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό του ιού. Με βάση τα επίπεδα RNA του ιού και το πόσο συχνά οι άνθρωποι άγγιζαν τις επιφάνειες αυτές υπολόγισαν τον κίνδυνο λοίμωξης από μολυσμένη επιφάνεια σε λιγότερο από 5 ανά 10000, δηλαδή είναι εφικτή αλλά σπάνια. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν για να ελέγξουν την πανδημία, που ήταν κυρίως η απολύμανση των επιφανειών, ήταν ελάχιστα αποτελεσματικά, ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις, ο περιορισμός των ταξιδιών και τα Lockdown ήταν πολύ πιο αποδοτικά.
Οι συναθροίσεις είναι ο βασικός τρόπος διάδοσης του κορωνοϊούΌλες αυτές οι πληροφορίες οδηγούν σε συγχυτικά στατιστικά δεδομένα, σχετικά με τα μοτίβα μετάδοσης του νέου ιού, κάτι που είναι απαραίτητο να διερευνηθεί περισσότερο. Οπλισμένοι με ενός έτους δεδομένα για τον ιό κορωνοϊός ένα είναι σίγουρο: οι άνθρωποι και όχι οι επιφάνειες πρέπει να μας απασχολούν. Οι περιπτώσεις πολλαπλών κρουσμάτων μετά από μία συνάθροιση συνήθως σε εσωτερικό χώρο δύσκολα ερμηνεύεται μέσω των μολυσμένων επιφανειών, ενώ ξεκάθαρα καταδεικνύει την αερογενή οδό μετάδοσης. Το πλύσιμο των χεριών παραμένει σημαντικό, αλλά πρώτιστο ρόλο παίζει η βελτίωση του εξαερισμού και ο καθαρισμός του αέρα.
Παρά τα περιορισμένα δεδομένα για την μετάδοση μέσω επιφανειών, η λογικοφανής και πιθανή αυτή οδός οδηγεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να προτείνει τεχνικές απολύμανσης ως μέσο πρόληψης. Καταληκτικά ο Goldman αναφέρει ότι ενώ φοράει πάντα μάσκα όταν βγαίνει από το σπίτι, δεν λαμβάνει κάποιο ειδικό μέτρο προφύλαξης για να μην μολυνθεί από κάποια μολυσμένη επιφάνεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε τον εαυτό μας πλένοντας τα χέρια μας, και αυτό ισχύει με ή χωρίς πανδημία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 2/2: Έξαρση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Κοροναϊός: Νέα έκρηξη με 1.261 νέα κρούσματα και 22 θάνάτους – Στους 244 οι διασωληνωμένοι
- Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης
- Ματώνουν τα ούλα σας; Δείτε ποια βιταμίνη μπορεί να σας λείπει
- Ξύπνησε από κώμα μετά από 10 μήνες και δεν έχει ιδέα για την πανδημία
- Κοροναϊός – Γιαμαρέλλου : Την Πέμπτη θα εισηγηθούμε για πιθανή λήψη νέων μέτρων
- Θρήνος: Πέθανε ο Βασίλης Νικολαΐδης
- Πρόστιμα στους πελάτες που στέκονται έξω από καταστήματα take away (video)
- Άνοιξαν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με μέτρα προστασίας (video)
- Ο δισέγγονος του Μουσολίνι στη δεύτερη ομάδα της Λάτσιο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Βαξεβάνης – Μπογδάνος: Καταδίκη στον δημοσιογράφο και το Documento
- Χαρδαλιάς – Αρβελέρ: Τι είπε για τον υφυπουργό η σπουδαία ιστορικός
- Πώς να καθαρίσω το σίδερο: Εύκολες λύσεις για να λειτουργεί σωστά
- Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
- «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»: Ετήσιος απολογισμός
- Ευρώπη εμβόλιο κορονοϊός: Δήλωση-βόμβα του Μάνφρεντ Βέμπερ
- Λιγνάδης- Μενδώνη παραίτηση: Η ανάρτηση της Ακρίτα και η απάντηση
- MasterChef 5 παίκτες: Ποιοι εντυπωσίασαν και ποιοι δεν τα κατάφεραν
- Θεσσαλονίκη ληστείες: Χτυπούσαν κοντά στα σπίτια τους
- Τα πιο έξυπνα ζώα: Αυτά είναι τα πιο ευφυή
![Εκρηξη, 1 261,ekrixi, 1 261](https://images32.inewsgr.com/4017/40175951/ekrixi-me-1261-nea-krousmata-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
- Λιγνάδης- Μενδώνη παραίτηση: Η ανάρτηση της Ακρίτα και η απάντηση
- Η Βουλευτίνα – Ελληνική ταινία: Η Ρένα Βλαχοπούλου σε έναν αξέχαστο ρόλο
- Ευρώπη εμβόλιο κορονοϊός: Δήλωση-βόμβα του Μάνφρεντ Βέμπερ
- Χαρδαλιάς – Αρβελέρ: Τι είπε για τον υφυπουργό η σπουδαία ιστορικός
- Τα πιο έξυπνα ζώα: Αυτά είναι τα πιο ευφυή
- Πυροσβέστης Αλεξανδρούπολη – Έβρος: Με τιμές ήρωα η κηδεία του 46χρονου
- «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»: Ετήσιος απολογισμός
- MasterChef 5 παίκτες: Ποιοι εντυπωσίασαν και ποιοι δεν τα κατάφεραν
- Βαξεβάνης – Μπογδάνος: Καταδίκη στον δημοσιογράφο και το Documento
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου αποκαλύπτουν ότι έχουν βιώσει περιστατικά ρατσισμού και βίας – Η επιστολή της Διευθύντριας της Δραματικής Σχολής
- Ο επιθετικός από την Κρήτη που τα “σπάει”… Παγκόσμιος Γιακουμάκης!
- Γιαμαρέλλου: Την Πέμπτη θα εισηγηθούμε για πιθανή λήψη νέων μέτρων
- Δεν θεωρείται εισόδημα η αποζημίωση ελαιοπαραγωγών, διευκρινίσεις για την αναμπέλωση
- Βουλή: Κόντρα Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης με φόντο την αστυνόμευση στα ΑΕΙ
- Σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της ομάδας εργασίας γαστρονομικού τουρισμού
- Χατζηδάκης: Αναμένεται οικονομική στήριξη για τους επιστήμονες
- Κορωνοϊός: 1.261 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι - Στους 244 οι διασωληνωμένοι
- Στο ΣτΕ η πρώτη αίτηση κατά του επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη
- Σουηδία: Τώρα είναι αντιμέτωπη και με μεγάλη διασπορά του «βρετανικού» κορονοϊού