Ελληνοτουρκικά τώρα – Ακάρ: «Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ»

Σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια προχώρησαν οι Τούρκοι μιλώντας για «παρενόχληση» του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16 στα δυτικά της Λήμνου, με τον Χουλουσί Ακάρ να επισημαίνει, μάλιστα, πως «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου «Ανατολή» «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Ήταν

μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμες τις έρευνες του Τσεσμέ, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες», ενώ «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εν αναμονή του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Yunanistan'dan Ege'de taciz

Bakan Akar: Talihsiz bir hareket, gerekli karşılık verildi pic.twitter.com/ovr6GhUdPs

— A Haber (@Ahaber) February 23, 2021

Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait 4 F-16, Kuzey Ege'nin uluslararası sularında bilimsel ve teknik araştırmalar yapan "TCG Çeşme" gemisini taciz etti.

— AA Canlı (@AACanli) February 23, 2021

Ελληνικές πηγές: Fake news οι πληροφορίες

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο, διευκρινίζοντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν εντός της δεσμευμένης από την Πολεμική Αεροπορία περιοχής, σε ύψος 19.000 ποδών, και όχι κοντά στην περιοχή που έπλεε το «Τσεσμέ». Για την περιοχή ανατολικά της Εύβοιας ο ελληνικός σταθμός της Λήμνου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει από τις 20 Δεκεμβρίου Navtex, με την οποία ενημέρωνε για ελληνική άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα 23 Φεβρουαρίου στο πεδίο βολής Κοσκινά. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται νοτιότερα από την περιοχή που έχει δεσμεύσει η παράτυπη τουρκική Navtex.

Προχτές, Κυριακή, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ». «Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ». Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Keywords
Τυχαία Θέματα