Ελληνοτουρκικά τώρα: Έκτακτο διάβημα στην Τουρκία για Ίμια και υπερπτήσεις

Το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας περιέγραψε, σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές, που επαναρχίζουν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη τόνισε: «Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις

για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές θα είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Με το βλέμμα στη… Χάγη

Επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. Διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας. Επίσης, κατέστησε σαφές πως στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα»

Περαιτέρω, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, όταν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική και υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως ένας βασικός όρος για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια συνάντηση είναι να υπάρξει αποχή από προκλήσεις. Προσέθεσε πως σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλή η σχέση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διάβημα στην Άγκυρα για υπερπτήσεις και σύγκρουση σκαφών

Τέλος, ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Ομοίως, επανέλαβε, πραγματοποιήθηκε διάβημα και για την επακούμβηση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια.

Δείτε ακόμηΤο λάθος των ΜΜΕ που προκάλεσε την αντίδραση Μάας – Τι είπε τελικά ο Τσαβούσογλου;Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό τον αναγνωρίζουμε κι εμείςStratfor για Μπάιντεν: Απογείωση για Τουρκία, “εφιάλτης” για ΕλλάδαMonocle: Ο Μητσοτάκης, πατάει play στις πιο φωτεινές φιλοδοξίες της χώρας τουΤι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale – Αναβάθμιση φρεγατών και drones
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Έκτακτο, Τουρκία, Ίμια,ellinotourkika, ektakto, tourkia, imia