Επάνοδος στην κανονικότητα: Ο νέος οδικός χάρτης

Το τελευταίο στοίχημα ευελπιστούν στην κυβέρνηση να είναι ο οδικός χάρτης που ανακοινώθηκε για την επάνοδο στην μερική κανονικότητα στην ζωή των πολιτών, στην οικονομία, αλλά και στο σύστημα υγείας. Με την απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα η κυβέρνηση ουσιαστικά προσπαθεί να δείξει στους πολίτες την οριστική έξοδο από τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα και να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε περισσότερο κανονικούς ρυθμούς μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό. Ωστόσο, ζητά παράλληλα από όλους

μας να κάνουμε μια ακόμη θυσία, αυτήν της παραμονής στα σπίτια μας τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι και η υπομονή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί και οι αντοχές της οικονομίας φτάνουν στο τέλος τους και ότι οι αντιδράσεις από πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. της εστίασης είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, επιλέγει να πάρει αυτήν την απόφαση με γνώμονα πάντα την δημόσια υγεία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να κινδυνεύσει αν στην παρούσα χρονική συγκυρία οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων ξεχυθούν στην επαρχία διασπείρωντας ανεξέλεγκτα τον ιό. Η δυσκολία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι η δυσπιστία του κόσμου, που βλέπει από την μια να μην μπορεί να ταξιδέψει το Πάσχα και από την άλλη την κυβέρνηση να μην μπορεί να περιορίσει τις μαζικές συγκεντρώσεις των κορονοπάρτυ ή να έχει χαλαρώσει κατά πολύ τους ελέγχους στην κινητικότητα των πολιτών.

Επάνοδος στην κανονικότητα: Ένα οξύμωρο σχήμα

Το οξύμωρο αυτό σχήμα κλήθηκαν να εξηγήσουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που απέδωσαν βέβαια αυτές τις αποφάσεις αφενός στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο πολλών νομών της χώρας μας σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς, αφετέρου στην εξάντληση της υπομονής της κοινωνίας και στην ενδεχόμενη πυροδότηση επεισοδίων σε ό,τι αφορά τα κορονοπάρτυ και τις συγκεντρώσεις των νέων στις πλατείες. Για να πειστούν, λοιπόν, οι δύσπιστοι πλέον πολίτες απέναντι στην αποτελεσματικότητα των μέτρων η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα των κλειστών δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο προσμονής και μάλιστα όχι πολύ μακρινό χρονικά, κάτι που όπως εκτιμούν πολλοί θα εκτονώσει την δυσφορία και τις αντιδράσεις όλων των φορέων της κοινωνίας.

Επάνοδος στην κανονικότητα: Ο χρονικός ορίζοντας

Η αρχή γίνεται με την πλήρη απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου, που θα γίνει τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα ίσως και στις 5 Μαΐου. Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να ψωνίζουν στα μαγαζία χωρίς χρονικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. Για τις 10 Μαΐου έχει σχεδιαστεί και η επιστροφή του συνόλου των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες βαλβίδες εκτόνωσης τόσο για την ψυχολογία των παιδιών, όσο και των γονιών τους. Και θα ακολουθήσει ίσως και την ίδια ημερομηνία το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης.

Τι προβλέπεται για την εστίαση

Ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα των εξωτερικών χώρων και μοναδικό περιορισμό τον αριθμό των καθήμενων στα τραπέζια. Το άνοιγμα της εστίασης σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες θα εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα συνωστισμού των νέων στις πλατείες και θα μειώσει παράλληλα και τις επισκέψεις στα σπίτια που αποτέλεσαν τις προηγούμενες εβδομάδες μια βασική πηγή μετάδοσης του κορονοϊού. Ακολουθεί βέβαια το άνοιγμα του τουρισμού, που σημαίνει ότι και οι επαγγελματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο μπαίνουν ξανά στην «μηχανή» της οικονομίας. Μάλιστα η κυβέρνηση ειδικά για τους κλάδους της εστίασης και των τουριστικών επαγγελμάτων είναι έτοιμη να ανακοινώσει και τον εμβολιασμό υπαλλήλων και επιχειρηματιών κατά προτεραιότητα.

Ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει

Μέσω της οριστικοποίησης αυτού του οδικού χάρτη η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πείσει τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα που ισχύουν για τις ημέρες του Πάσχα και να μετρούν αντίστροφα λίγες ακόμη ημέρες για να πάρουν την ζωή τους πίσω. Ως επιπλέον επιχείρημα εκφράζεται και η άποψη ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ό,τι ανοίγει δεν θα χρειαστεί ούτε να αναστείλει την λειτουργία του, ούτε να ξανακλείσει. Επιπλεόν επιχείρημα αποτελεί ακόμη η ικανοποιητική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και το γεγονός ότι τα εμβόλια σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμα και στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, το στοίχημα αυτό τόσο απέναντι στην κοινωνία όσο και απέναντι στην πανδημία είναι το τελευταίο. Λάθη δεν συγχωρούνται και στοιχίζουν πολύ ακριβά στην χώρα, για αυτό και ουδείς στην κυβέρνηση δεν θέλει αυτό το τελαυταίο στοίχημα να χαθεί.

Διαβάστε ακόμηΓεραπετρίτης για εστίαση: Στόχος το άνοιγμα μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους
Keywords
Τυχαία Θέματα