Επεισόδια Αθήνα: Πορείες κατά του Πομπέο – Συγκρούσεις και δακρυγόνα

Επεισόδια Αθήνα: Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Το ΠΑΜΕ είχε απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία κατά του Πομπέο, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο

Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εξαιτίας της πορείας έκλεισε το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα έγινε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία στη Σταδίου.

Η ένταση στην πορεία κατά του Πομπέο προέκυψε όταν συγκεντρωμένοι πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν, στη λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου. Στο σημείο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκανε χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι διαδηλωτές ήταν καθ’ οδόν προς την Αμερικανική πρεσβεία όταν ξέσπασαν τα επεισόδια.

Πομπέο: Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση κατά της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο και της ενίσχυσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ έγινε και στη Θεσσαλονίκη, από μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης. «Η Νέα Συμφωνία, που θέλουν να υπογράψουν, θα φέρει επικίνδυνες προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Θα δέσει τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη πιο σφιχτά στις αμερικανο-νατοϊκές στρατιωτικές αποστολές και πολέμους. Θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας. Αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα και να μην υπάρχει ανάμιξη της Ελλάδας σε ξένες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μια σημαία των ΗΠΑ φώναξαν και έγραψαν συνθήματα και αποχώρησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πομπέο: Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, οδηγούν μόνο σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια τον ελληνικό λαό, σε ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση την περιοχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε επεμβάσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και γι’ αυτό υψώνουμε από σήμερα ένα στεντόρειο “όχι” απέναντι σε όλα αυτά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε την αντίσταση».

Για σύγκρουση διαφορετικών κόσμων έκανε λόγο ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία που απηύθυνε, στη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

«Είναι φανερό πως συγκρούονται δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα πολιτικά τους στηρίγματα τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης κι όχι μόνο, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” και της προσέλκυσης επενδύσεων. Και από την άλλη ο λαός μας, που με την πλούσια αγωνιστική του ιστορία παλεύει για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη των λαών, κόντρα στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, κόντρα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την προσφυγια» είπε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε:

«Οι βάσεις τους είναι ορμητήρια πολέμου, ξερνούν φωτιά και θάνατο σε βάρος άλλων λαών. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνονται και “μαγνήτης” επιθέσεων, όπως έχει γίνει φανερό από τις δηλώσεις τόσο της Ρωσίας, όσο και του Ιράν, ότι για εκείνους αποτελούν στόχο όλες οι χώρες στις οποίες βρίσκονται ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος έκανε λόγο για «επικίνδυνη συμφωνία» και χαρακτήρισε την συγκέντρωση απάντηση «…στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν “οφέλη” από αυτή τη συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα