Ποιες γυναικείες συνήθειες κατά την ούρηση κάνουν κακό στην υγεία
Συχνή είναι η υιοθέτηση από τις γυναίκες ανθυγιεινών συνηθειών κατά την ούρηση, οι περισσότερες από τις οποίες πηγάζουν από τη λανθασμένη εντύπωση που έχουν για τα προβλήματα που αφορούν στην ουροδόχο κύστη.
Όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού για παράδειγμα, αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τη λεκάνη της τουαλέτας και εφευρίσκουν διάφορες στάσεις ούρησης αντί της ενδεδειγμένης. Αυτές οι ακατάλληλες συμπεριφορές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία της ουροδόχου κύστης και για την αποφυγή τους θα πρέπει αφενός να εφαρμοστούν παρεμβάσεις και αφετέρου οι ενδιαφερόμενες να αποκτήσουν τις γνώσεις
«Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια θεμελιώδη αρχή για ποιοτική ζωή. Η υγεία της επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών κανόνων, καθώς και της κανονικής ή ανώμαλης φυσιολογίας, που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκκένωσή της», εξηγεί ο εξειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.
Οι συμπεριφορές των γυναικών όταν επισκέπτονται την τουαλέτα για να ουρήσουν επιδρούν είτε θετικά είτε αρνητικά στην υγεία. Άλλοτε οι συμπεριφορές υιοθετούνται εξαιτίας της ύπαρξης κάποιου ουρολογικού προβλήματος και άλλοτε γίνονται η αιτία των προβλημάτων.
Μια αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του τμήματος ουρολογικής χειρουργικής του Vanderbilt University Medical Center, στο Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασε ποιες είναι αυτές και πώς σχετίζονται με την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Η υπόθεσή τους ήταν ότι οι γυναίκες με αναγνωρισμένα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη θα ανέφεραν συγκεκριμένες συμπεριφορές υγιεινής, σε αντίθεση με τις γυναίκες χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα. Εξέτασαν ερωτηματολόγια που είχαν απαντήσει σχεδόν 6700 γυναίκες, για να καθορίσουν αν οι συμπεριφορές αυτές διέφεραν μεταξύ εκείνων που αντιλαμβάνονταν ότι είχαν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη και εκείνων που δεν το καταλάβαιναν», συμπληρώνει.
Στη μελέτη, το 50% όλων των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν επιλέξει κάποια φορά στη ζωή τους κένωση της κύστης χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ούρηση, όπως έκανε και ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αντιλαμβανόταν ότι είχαν κάποια προβλήματα υγείας στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που αφορά τις γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη για την αποφυγή συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να υποθέσουν ότι με την αύξηση της συχνότητας ούρησης μπορεί να αποφευχθούν επεισόδια επιτακτικής ούρησης ή επεισόδια ακράτειας. Ωστόσο, άλλη μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας κένωσης στο 24ωρο και της ακράτειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρά την συχνότητα εξακολουθεί να υφίσταται η ακράτεια.
Όπως φάνηκε επίσης από τη μελέτη, η καθυστέρηση της κένωσης είναι μια συχνή πρακτική, παρότι θεωρείται από τους κλινικούς ιατρούς ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Μελέτες σε εργαζόμενες γυναίκες έχουν δείξει ότι όσες καθυστερούν πολύ να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους στον χώρο εργασίας, προκαλώντας έντονη ανάγκη για ούρηση ή ακόμα και ακράτεια ούρων, είναι πιθανότερο να αναφέρουν επιτακτική ούρηση και συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα αργότερα στη ζωή τους.
«Η ενθάρρυνση των γυναικών να αποφεύγουν την καθυστέρηση κένωσης σε σημείο που προκαλεί επιτακτική ανάγκη ούρησης ή ακράτειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων καθώς και στη γενική αντίληψη των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης», επισημαίνει ο Δρ. Καραβιτάκης.
Η αύξηση της κοιλιακής πίεσης κατά την κένωση αναφέρεται συχνά από γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν ποια είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Σε μία μελέτη μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με προβλήματα στο ουροποιητικό, η πίεση συσχετίστηκε με αυξημένο χρόνο επίτευξης του μέγιστου ρυθμού ροής και με ουρηθρική αντίσταση στην ουροδυναμική μελέτη.
«Οι περισσότερες γυναίκες τόσο στη συγκεκριμένη μελέτη όσο και σε άλλες αναφέρουν ότι προτιμούν να ουρούν στο σπίτι. Το 88% αυτών ανησυχεί για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών και το 62% τις αποφεύγει. Το 75% επιδιώκει να μην κάθεται στη λεκάνη. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι το 25-85% των γυναικών “κάθονται” στον αέρα όταν χρησιμοποιούσαν δημόσιες τουαλέτες. Όμως, η “αιώρηση” πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ούρησης σχετίζεται με μειωμένους ρυθμούς ροής ούρων και αυξημένο όγκο υπολείμματος ούρων, που είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χαλάρωσης του πυελικού εδάφους», σημειώνει ο Δρ. Καραβιτάκης.
Υπάρχει, τέλος, και ένα ποσοστό γυναικών που όταν βρίσκονται σε τουαλέτες που αμφιβάλλουν για την καθαριότητά τους πατούν στη λεκάνη και ουρούν σε βαθύ κάθισμα. Αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η ούρηση είναι βελτιωμένη υπό αυτή τη στάση, πιστεύεται ότι οι αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις και η χαλάρωση των ανελκτήρων μπορεί να διευκολύνουν την κένωση της ουροδόχου κύστης. Αν και δεν υπάρχουν διαφορές στις ουρορροομετρικές παραμέτρους μεταξύ ούρησης σε καθιστή θέση και σε βαθύ κάθισμα, ωστόσο ένας σημαντικός περιορισμός είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένο στην επίτευξη βαθιού καθίσματος.
«Για την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης είναι προτιμότερο οι γυναίκες να ουρούν σε χαλαρή στάση, κατά προτίμηση καθιστές», συμβουλεύει ο Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
The post Ποιες γυναικείες συνήθειες κατά την ούρηση κάνουν κακό στην υγεία appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός στο Voice: Διαγωνιζόμενος έριξε μπουνιά στον Ρουβά (pics)
- Αποκάλυψη στο «Έθνος της Κυριακής»: Το νέο επεισόδιο με Βαρδινογιάννη - Αλιμόνου
- Ποιες γυναικείες συνήθειες κατά την ούρηση κάνουν κακό στην υγεία
- Πομπέο: Η πράκτορας του FBI που τον συνοδεύει και έκλεψε την παράσταση στο Μαξίμου (pics)
- Κεραμέως: Αλλάζει η επιλογή σημαιοφόρων, κατάργηση διάκρισης σχολών ελεύθερης πρόσβασης, "απελευθέρωση" μεταπτυχιακών
- Η Λέρος εκπέμπει S.O.S: Τι συμβαίνει στο νησί και δεν μιλάει κανείς (ΒΙΝΤΕΟ)
- Η νόσος που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω και ένα δόντι
- Τα πάνω – κάτω έρχονται στις συντάξεις
- Βοήθεια ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία
- Ο Σάκης Ρουβάς «έφαγε» μπουνιά- Δείτε από ποιον (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Ποιες γυναικείες συνήθειες κατά την ούρηση κάνουν κακό στην υγεία
- 5 τροφές που τις τρώτε εντελώς λάθος και επηρεάζουν την υγεία σας
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Για ποιο πρόβλημα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο
- Βρούτσης: Μέσα στον Οκτώβριο η επιστροφή χρημάτων σε ελευθέρους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ποιες γυναικείες συνήθειες κατά την ούρηση κάνουν κακό στην υγεία
- 5 τροφές που τις τρώτε εντελώς λάθος και επηρεάζουν την υγεία σας
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Για ποιο πρόβλημα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο
- Βρούτσης: Μέσα στον Οκτώβριο η επιστροφή χρημάτων σε ελευθέρους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους
- Φοιτητής αυτοκτόνησε την ημέρα της αποφοίτησης επειδή δεν είχε πει στους γονείς του πως δεν είχε πάρει πτυχίο
- Τι μπορεί να συμβαίνει στο παιδί όταν νιώθετε ότι κάτι σας κρύβει
- Πώς τα φύλλα από αυτό το φυτό θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη δυσκοιλιότητα μια και καλή-Είναι Το Σούπερ Καθαρτικό της Φύσης
- Βήχας και κρυολόγημα: 13 αιθέρια έλαια για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
- Ομοκυστεΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «ένοχο» αμινοξύ για την υγεία
- Αναδρομικά: Τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι μετά το ΣτΕ- Παραδείγματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνάντηση Γ. Πατούλη με αντιπροσωπεία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του - Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης (vid)
- Η κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Πομπέο
- Μάικ Πομπέο : Αφορμή για επικές μάχες στο Twitter έδωσε η επίσκεψή του
- Σαρωτικές αλλαγές σε επικουρικές και νέες κύριες φέρνει η απόφαση του ΣτΕ
- Θεσσαλονίκη: Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια… – Συγκίνηση στο reunion 50 χρόνια μετά [pics]
- Ώρα Ολυμπιακής πρόκρισης για τους πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών
- «Επιχείρηση κάθαρση» στο Πάρκο Ελευθερίας από το Δήμο Αθηναίων
- Είναι επιθετικός ή όχι ο σκύλος ράτσας ροτβάιλερ;
- Είσαι άνεργος; Τρεις μεγάλες εταιρίες προσλαμβάνουν προσωπικό - Θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα