Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: “Φωτιά” στα ελληνοτουρκικά οι δηλώσεις Δένδια

Στο στόχαστρο των ΜΜΕ της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Υιοθετώντας τη γραμμή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τις προκλητικές του δηλώσεις κατά της Ελλάδας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν λέξεις όπως «σκάνδαλο», «πρόκληση» και «αιτία πολέμου» για όσα είπε στη Βουλή την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας.

Οι δηλώσεις που εξόργισαν τους Τούρκους αφορούσαν την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης. Για «Προκλητική προσέγγιση από την Ελλάδα! Η Τουρκία θυμίζει το casus belli» κάνει λόγο η Μιλλιέτ σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις Δένδια υπονομεύουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.  Τον τίτλο «Η απόφαση της Ελλάδας ξεκινά πόλεμο» επιλέγει η Γενί Τσαγ.

H Τακβίμ στο ίδιο μήκος κύματος επιλέγει ως τίτλο: «Αιτία πολέμου. Ακραία κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, λίγο πριν τις συνομιλίες». Για «Ανακοίνωση σκάνδαλο από την Ελλάδα, έβαλαν στο μάτι τουρκικά νησιά» κάνει λόγο, τέλος, δημοσίευμα της ιστοσελίδας ahaber.com

Προηγήθηκε η οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία εξαπολύει θρασύτατη επίθεση στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας η οποία δεν αποτελεί εχθρό. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε ως «θλιβερές» τις δηλώσεις Δένδια για το θέμα, ενώ χαρακτήρισε ως «κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες».

Η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας

«Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

«Η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνούμενη τη τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τους “μεντρεσέδες” στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο η έκφραση “Τουρκική”, αλλά και η έκφραση “Μειονότητα” δεν είναι ανεκτή από την Ελλάδα».

H Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία

O Χαμί Ακσόι υποστήριξε στη συνέχεια ότι «ενώ η Τουρκία έχει ανοίξει σχολεία με μόνο τέσσερις μαθητές στην Ίμβρο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα και αυτό είναι το πιο απτό παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες βλέπουν τις μειονότητες».

Κατέληξε, μάλιστα, χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι πριν προβεί σε αυτές «πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του» ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, ερχόμενη σε διάλογο με τους ομογενείς μας».

Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Αντιθέτως, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας».

«Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», ανέφερε. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννη, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Tο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ακόμη, ανέφερε το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008, που «καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια».

Ο κ. Δένδιας, επεσήμανε ότι ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες, «για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές», ενώ «συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων». Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του «στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους, με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών».

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί, ενώ σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής συνιστά η στελέχωση των εκεί ομογενειακών σχολείων και η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη διαμονή τους στο νησί.

Μητσοτάκης: Οι θάλασσές μας διπλασιάζονται – Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού

«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο. Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών.

Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί πρώτο βήμα με ΠΔ για κλειστούς κόλπους και ο προσδιορισμός ΑΟΖ. Σήμερα στην αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Την επέκταση χωρικών μας υδάτων την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο. 4 μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», ανέφερε.

LIVE από Βουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα