Επίτιμος Διδάκτορας στο Α.Π.Θ ο Νίκος Γκάλης

Αποτελεί μια από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες, το απόλυτο ίνδαλμα για την ελληνική κοινωνία. Πρότυπο αθλητή και ήθους. Πρόκειται για τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα, Νίκο Γκάλη.

Γράφει η Άρση Γιαννέλου 

Τον άνθρωπο με την τεράστια αθλητική σταδιοδρομία, τον οποίο τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο αθλητής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και στο Naismith Memorial

Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ, που αναγνωρίστηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους και ανάγκασε προπονητές να δηλώνουν ότι ο μόνος τρόπος να τον σταματήσουν είναι να τον κλειδώσουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αναγορεύθηκε σε Επίτιμο διδάκτορα στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ομοφώνως με αφορμή τον εορτασμό των τεσσάρων δεκαετιών ζωής του τμήματος και αποτελεί μέλος της ακαδημαϊκή κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νίκος Γκάλης: «Μια τιμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

“Όπως γνωρίζετε, με έχουν τιμήσει πάρα πολύ. Επειδή όμως μεγάλωσα και σπούδασα στην Αμερική, δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε ελληνικό σχολείο. Γι’ αυτό, λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη τιμή για εμένα. Μια τιμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με ξέρετε πως είμαι, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει το καλό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά και για τον κόσμο γενικά, το πώς να λειτουργεί σαν σωστός επαγγελματίας και πώς να κάνει σωστά τη δουλειά του. Θέλω να με θυμούνται τα παιδιά σαν έναν σκληρό εργάτη που έκανε σωστά τη δουλειά του στο παρκέ. Η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν την αφήνω τη Θεσσαλονίκη, δεν πάω πουθενά! Ανδρώθηκα εδώ, μεγαλούργησα εδώ, όλη η ζωή μου ήταν εδώ. Την αγαπώ αυτή την πόλη και δεν θα την αφήσω ποτέ» δήλωσε ο Νίκος Γκάλης στο περιθώριο της τελετής.

Συγκινημένος κατά την ομιλία του για την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα αναφέρθηκε στα παιδιά που τον βλέπουν στο δρόμο και τον ρωτάνε για τα κατορθώματα του και για το πως θα γίνουν σπουδαίοι παίκτες και επαγγελματίες σαν εκείνον. “Τους λέω, είναι πάρα πολύ ωραίο να κυνηγάς το όνειρό σου. Είναι και ρομαντικό. Follow your heart που λένε στην Αμερική. Αλλά να ξέρετε ότι αυτό απαιτεί πολλές θυσίες. Θέλει πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Θέλει να διαθέτεις και το ανάλογο ταλέντο για να μπορείς να γίνεις επαγγελματίας αθλητής. Αυτό που θα μείνει για πάντα μαζί σας είναι τα γράμματα, η μόρφωση και το ήθος. Γι’ αυτό, παιδιά,  κοιτάξτε να σπουδάσετε πρώτα» ανέφερε ο Νίκος Γκάλης.

Αστειεύθηκε με τη μαύρη τήβεννο του επίτιμου διδάκτορα με τις χρυσές τις λεπτομέρειες, λέγοντας ότι του πηγαίνει και «είναι και το σωστό χρώμα». “Έχω ενημερώσει όλους τους συγγενείς και φίλους μου, από σήμερα “δόκτωρ Νικ’ θα με φωνάζετε”.

Παρακαταθήκη ήθους και επαγγελματισμού

Η παρακαταθήκη που άφησε ο Νίκος Γκάλης για την Ελλάδα τεράστια. Μεγαλούργησε και άφησε το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο αθλητισμό και έφτασε σε ανώτατο επίπεδο αναγνώρισης και αποδοχής. Η συμβολή του ανεκτίμητη όχι μόνο στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την χώρα μας.  Σε μια περίοδο όπου κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί η Ελλάδα να δρέπει τέτοιες επιτυχίες ο Νίκος Γκάλης “σήκωσε” στις πλάτες του ένα ολόκληρο έθνος και το οδήγησε στο άπιαστο όνειρο κάνοντας τους πάντες να παραληρούν.

Ο κορυφαίος αθλητής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και πρότυπο, επηρέασε όλο το φάσμα του αθλητισμού στην Ελλάδα διαμορφώνοντας μια διαφορετική κουλτούρα. Έβαλε το μπάσκετ στην καθημερινότητα μας, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε και να μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το άθλημα. Ενέπνευσε νεαρά παιδιά , προπονητές και αθλητές και κατάφερε να αποτελέσει το ελληνικό μπάσκετ ένα ισχυρό brand με εξαγώγιμη δύναμη. Η σεμνότητα, το ήθος, ο επαγγελματισμός και η τελειομανία που χαρακτηρίζουν το Νίκο Γκάλη σε όλο του το βίο,  έδωσαν υπόσταση και αξία στον όρο influenser σε μια εποχή που εκείνος “κακοποιείται” και δεινοπαθεί στα γρανάζια του μάρκετινγκ Το μήνυμα του προς τη νεολαίο ξεκάθαρο: “Τα γράμματα, η μόρφωση και το ήθος μένουν. Γι’ αυτό να σπουδάσετε”. Το ίδιο ισχύει και για τις αξίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίτιμος Διδάκτορας, Α Π Θ, Νίκος Γκάλης,epitimos didaktoras, a p th, nikos gkalis