Έρχονται νέοι κανονισμοί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Νέες και πολύ σημαντικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να προτείνει το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι αρχαιότερες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία, κατά τη 129η συνεδρίασή που θα έχουν στις 28 Φεβρουαρίου στη Βόρειο Ιρλανδία μαζί με την FIFA, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Όπως προβλέπεται από το καταστατικό στις συνεδριάσεις του τέσσερις ψήφους έχει η FIFA και από έναν η κάθε ομοσπονδία.

Το διεθνές ποδοσφαιρικό

συμβούλιο, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό των κανονισμών αναμένεται να συζητήσει για δύο πολύ συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν μια μίνι επανάσταση στα ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα με στόχο την βελτίωση του ανταγωνισμού και την διευκόλυνση των ομάδων στους αγώνες, αλλά και του θεάματος.

Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με την εισήγηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να καθιερωθεί η δυνατότητα τέταρτης αλλαγής στους αγώνες που οδηγούνται στην παράταση, με προφανή στόχο να παραμένει υψηλό το επίπεδο ανταγωνισμού με την δυνατότητα να μπαίνει στο παιχνίδι από ένας ξεκούραστος ποδοσφαιριστής για κάθε ομάδα, γεγονός που θα βελτιώνει άμεσα και το θέαμα για τους φιλάθλους παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης θα αλλάζει μόνο το ένα ενδέκατο.

Επίσης πολύ σημαντική είναι και η δεύτερη πρόταση που θα συζητηθεί και η οποία έχει να κάνει με το μέλλον του ποδοσφαίρου και πιο συγκεκριμένα με τους νέους ποδοσφαιριστές. Η πρόταση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αλλαγών που δικαιούνται οι ομάδες σε διεθνείς αγώνες παίδων και νέων. Στόχος είναι με αυτή την πρόταση να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή για τους νέους ποδοσφαιριστές καθώς και πιο σωστή από πλευράς σωματικής κόπωσης δυνατότητα διαχείρισης από τον προπονητή. Δεν πρέπει άλλωστε κανένας να ξεχνά ότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες αναπτύσσονται ακόμα και ως εκ τούτου η διαχείριση της συμμετοχής τους στους αγώνες πρέπει να είναι πιο προσεκτική.

Μια ακόμα πολύ σοβαρή αλλαγή που θα τεθεί ως θέμα στο τραπέζι της συνεδρίασης του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου είναι το θέμα της λεγόμενης «τριπλής» τιμωρίας ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος κάνοντας παράβαση (φάουλ, πέναλτι) στερεί τη δυνατότηα από τον αντίπαλο επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή να πετύχει γκολ. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα ο ποδοσφαιριστής που κάνει φάουλ ή πέναλτι στον ποδοσφαιριστή που είναι σε προφανή θέση για γκολ τιμωρείται με κόκκινη κάρτα, με στημένο κτύπημα από την αντίπαλη ομάδα (φάουλ ή πέναλτι), ενώ χάνει και τον επόμενο ή τους επόμενους αγώνες της ομάδας του.

Το αποτέλεσμα είναι η τιμωρία να είναι τριπλή (π.χ. αποβολή, πέναλτι και τιμωρία απουσίας από επόμενο αγώνα), και σύμφωνα με την εισήγηση που υπάρχει προτείνεται να μην αποβάλλεται ο ποδοσφαιριστής, να βλέπει την κίτρινη κάρτα και να εκτελείται η ποινή της εκτέλεσης στημένου κτυπήματος (φάουλ ή πέναλτι) από την αντίπαλη ομάδα, εκτός εάν το μαρκάρισμα ξεφεύγει από τα αγωνιστικά όρια και είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα του ποδοσφαιριστή.

Τέλος, αναμένεται να τεθούν και θέματα που έχουν να κάνουν με την χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στον τομέα της αποσαφήνισης των αμφισβητούμενων φάσεων. Όπως καθιερώθηκε στη Αγγλία η τεχνολογία για τον έλεγχο της γραμμής του τέρματος, έτσι η τεχνολογία μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλους τομείς που θα βοηθούν τους διαιτητές και θα διώχνουν την καχυποψία και την αμφισβήτηση από το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα στο μπάσκετ έχει ήδη ενταχθεί στους κανονισμούς η χρήση του instant replay σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πολλοί προτείνουν να γίνεται μια τέτοια χρήση της τηλεοπτικής εικόνας με τη βοήθεια του τέταρτου διαιτητή της αναμέτρησης, πρόταση που έχει και υποστηρικτές αλλά και πολέμιους, όμως αργά η γρήγορα η τεχνολογία είναι σίγουρο ότι θα μπει στην «ποδοσφαιρική ζωή» μας ακόμα περισσότερο εξαφανίζοντας «υποψίες» και εξασφαλίζοντας αξιοπιστία.

Keywords
Τυχαία Θέματα