Εστίαση 4 Μαΐου: “Κλείδωσε” το άνοιγμα – Τι ισχύει με σχολεία και Πάσχα

Είναι οριστικό, η εστίαση ανοίγει την Τρίτη του Πάσχα, 4 Μαΐου. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων άναψε πράσινο φως για την επανεκκίνηση της εστίασης την Τρίτη του Πάσχα, 4 Μαΐου, ύστερα από 6 μήνες λουκέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα καφέ και

τα εστιατόρια θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς όρους. Αυστηρά με τραπεζάκια έξω, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Τις προηγούμενες ημέρες συζητούνταν έντονα το άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, μαζί με τα σχολεία, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο, αποφασίστηκε να ανάψει το πράσινο φως νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες, μέχρι αύριο, αναμένεται διάγγελμα Μητσοτάκη αφενός για το Πάσχα στην πόλη και αφετέρου για το σχέδιο άρσης του lockdown.

Πέραν της εστίασης, ο μέχρι τώρα προγραμματισμός, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από την επιτροπή, περιλαμβάνει άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 10 Μαΐου με τη βοήθεια των self test και άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για πελάτες χωρίς να χρειάζεται η αποστολή SMS και ραντεβού στις 5 Μαΐου. Ο τουρισμός έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει επισήμως στις 14 Μαϊου.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για το Πάσχα

Το Πάσχα θα είναι σαν το περσινό ίσως λίγο πιο χαλαρό. Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται αλλά αλλάζουν τα ωράρια όσον αφορά έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι πιστοί. Για την Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα. Από την Δευτέρα του Πάσχα εισηγούνται να αρχίσει στις 11.  Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα από 2 οικογένειες σε κλειστούς χώρους και έως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο.

Στις εισηγήσεις της επιτροπής υπάρχουν δυο σημεία τα οποία δεν ταυτίζονται με αυτά που ζητεί η εκκλησία. Το ένα είναι ότι η εκκλησία ζητεί ένα άτομο ανά 20 τ.μ. ενώ η επιτροπή εισηγείται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και επίσης δεν αποφασίστηκε όπως είχε ζητηθεί ειδικά το Μεγάλο Σάββατο να αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 προκειμένου όσοι πιστοί θέλουν να μείνουν έως το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης που έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

Τι έχει εισηγηθεί η εκκλησία

Όλες οι λειτουργίες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18:30. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας: «Αποφασίσαμε από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη να ξεκινούν όλες οι λειτουργίες στις 18:30 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 21:00. Την Μεγάλη Πέμπτη θα κάνουμε νωρίτερα την ακολουθία στις 5:30, είναι μία μεγάλη ακολουθία  τεσσάρων ωρών και γι’ αυτό μπορούμε να βρισκόμαστε στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια».

Λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες

«Την Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουμε στις 18:00 και θα έχουμε την λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες. Ο στολισμός του Επιταφίου θα γίνει κανονικά γιατί θα έχουμε όλο το χρόνο μετά την αποκαθήλωση της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί και την ακολουθία να στολίσουμε τον Επιτάφιο».

Ανάσταση στις 21:00

«Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πέρυσι έμεινε στα σπίτια του, ενώ φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε Ανάσταση με περιορισμένους όρους γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει στις 21:00 έτσι ώστε 22:30 να έχουν τελειώσει όλα». Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους Ναούς είπε πως: «Εντός του ιερού ναού έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Θα είναι περισσότερα δηλαδή απ’ όσα είχαμε τα Χριστούγεννα. Απέξω θα υπάρχει ανά 2 μέτρα και ένας πιστός, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι όροι ασφαλείας που έχουν δώσει οι υγειονομικοί και φυσικά με μάσκες μέσα και έξω από την εκκλησία. Αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης θα υπάρχουν και τα μεγάφωνα φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να ακούει τις λειτουργίες και όσα συμβαίνουν στο ναό».

Keywords
Τυχαία Θέματα